Η καταστροφική μόδα των ημερών, η οποία καθόλου αθώα δεν είναι, καθώς στα επόμενα χρόνια θα έχει σίγουρα αφανίσει μεγάλο μέρος του πολιτισμού μας. Δυστυχώς η πλειοψηφία θεωρεί το θέμα ακίνδυνο και δεν καταλαβαίνει τη σπουδαιότητά του.
Την ίδια ώρα που σε άλλα μέρη του κόσμου η αρχαία ελληνική γλώσσα θεωρείται η βάση και το μέλλον των υπολογιστών και προωθείται η θέση της στα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, η νεολαία (κυρίως) της Ελλάδας επιμένει…. greeklish-τικά! Το ποσοστό των αποφοίτων σχολών ανωτάτης εκπαίδευσης που χρησιμοποιεί τα greeklish είναι απαράδεκτα μεγάλο. Δεν είναι όμως δυνατόν ένας απόφοιτος ανωτάτης σχολής -όποια και αν είναι αυτή- να χρησιμοποιεί τα greeklish και να αντικαθιστά με αυτά τη μητρική του γλώσσα. […]
Οι ελληνικές επιγραφές κάνουν την εμφάνισή τους σε πολλά πανεπιστήμια του κόσμου, καθώς και σε μουσεία.
Λίγα παραδείγματα είναι τα εξής :
1) Το σύμβολο του Boston College της Μασσαχουσέτης: «αιέν αριστεύειν» («πάντα να αριστεύεις» – Ιλιάδα Ζ 208).
2) Στην είσοδο του κτηρίου της γραμματείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου: «ΔΙΠΛΟΥΝ ΟΡΩΣΙΝ ΟΙ ΜΑΘΟΝΤΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» («Διπλά βλέπουν αυτοί που γνωρίζουν γράμματα»).
3) Επιγραφή στη γέφυρα Eiserner Steg της Φρανκφούρτης (Γερμανία): «ΠΛΕΩΝ ΕΠΙ ΟΙΝΟΠΑ ΠΟΝΤΟΝ ΕΠ’ ΑΛΛΟΘΡΟΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ» («ταξιδεύω για τόπο αλλόγλωσσο, στο πέλαο το κρασάτο» – Οδύσσεια Α 183).
4) Διόδια έξω από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προς Κάιρο με την επιγραφή «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ». Η αναγραφή της πόλης και στα Ελληνικά ήταν απαίτηση των δημάρχων της περιοχής Αλεξάνδρειας προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου. […]
Είναι δώρο Θεού να μπορούμε να μιλούμε σε αυτή τη γλώσσα. Και φυσικά μπορούμε πολύ πιο εύκολα να μάθουμε και άλλες ξένες γλώσσες σε σχέση με άλλους λαούς.
Μετά από όλα τα παραπάνω, εσύ γράφεις ακόμη greeklish;
Από την εφημερίδα Αργολική Ανάπτυξη (αρ. φ 661 – 30/5/2013)
Διασκευή Λευτέρης Χαμπίμπης Β τάξη
Αφήστε μια απάντηση