Παιδική λογοτεχνία

Η παιδική λογοτεχνία είναι το σύνολο των αισθητικά δικαιωμένων κειμένων που είναι σε θέση να συμβάλλουν στη ψυχαγωγία των παιδιών και στην πνευματική τους καλλιέργεια, δηλαδή στην ανάπτυξη της ικανότητας για αντίληψη της ομορφιάς, στην ωρίμαση της προσωπικότητας και στη διαμόρφωση ελεύθερης συνείδησης.

Η λογοτεχνία για παιδιά και νέους έχει πλέον αποκτήσει στην Ελλάδα καταξίωση και αναγνωρίζεται ως αυτόνομος επιστημονικός κλάδος στον κορμό της εθνικής λογοτεχνίας. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι μελετητές που παρατηρούν ότι η παιδική λογοτεχνία έχει φτάσει στο σημείο να απολαμβάνει μια προνομιακή θέση κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Η άνθηση του παιδικού βιβλίου που καταγράφηκε τη δεκαετία του ’70 και κυρίως τα χρόνια που ακολούθησαν τη μεταπολίτευση έχει σήμερα παραχωρήσει τη θέση της σε μια κυριολεκτική «βιομηχανία παιδικού βιβλίου». Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΕΚΕΒΙ για το 2006, το παιδικό βιβλίο αποτελεί το 25% της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής και σημείωσε αύξηση 13.9% σε σύγκριση με το 2005 και 61.6% σε σύγκριση με το 2001.

Είναι προφανές, ότι ο χώρος της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους εξελίσσεται διαρκώς, ενώ ο ορίζοντας του παιδικού βιβλίου ολοένα και διευρύνεται, τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και από πλευράς μορφής. Αργά αλλά σταθερά έχει καταφέρει να απελευθερωθεί από τους παραδοσιακούς περιορισμούς και τους άκαμπτους ηθικούς κώδικες που το χαρακτήριζαν. Έτσι, οι συγγραφείς έχουν στη διάθεσή τους όχι μόνο μια μεγάλη γκάμα θεμάτων με τα οποία μπορούν να καταπιαστούν, έχουν επίσης πολύ μεγαλύτερη ελευθερία όσον αφορά τους πειραματισμούς τους με τη μορφή.

Ως απόρροια των παραπάνω, η φυσιογνωμία της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους είναι σήμερα περισσότερο σύνθετη, περισσότερο διφορούμενη, αλλά συγχρόνως, περισσότερο ελκυστική και ενδιαφέρουσα.

Στον τομέα της έρευνας, όμως, τα πράγματα δεν παρουσιάζουν την ίδια εικόνα. Ενώ η ελληνική λογοτεχνία για παιδιά και νέους έχει πάνω από εκατόν πενήντα χρόνια ζωής, η εισαγωγή της ως μαθήματος στα παιδαγωγικά τμήματα της χώρας δεν έγινε πριν από το 1987.

Χριστουγεννιάτικη κατασκευη!

Καθώς οι μέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν κάναμε κι εμείς κάποιες κατασκευές. Όπως πάντα, με απλά υλικά , εύκολα, οικονομικά και γρήγορα σχετικά. 

Συνέχεια

Τα 16 καλύτερα παιδικά βιβλία που πρέπει να διαβάσει ένα παιδί!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Καθιερώθηκε πριν από 52 χρόνια (1966), από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, με σκοπό να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία, σε μια προσπάθεια διεθνούς συνεργασίας για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Συνέχεια

11 Δεκεμβρίου «Παγκόσμια ημέρα βουνού»

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του.

Συνέχεια

Όταν διαβάζω, η ομορφιά είναι παντού…

Αλλά πώς μπορεί να απλωθεί η ομορφιά παντού; Υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί στο βιβλίο ή στον αναγνώστη ή στη σύμπραξή τους που μεταμορφώνει το βάτραχο σε πρίγκιπα; Και αν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί χάνεται η ομορφιά μετά το διάβασμα;

Συνέχεια

Ακόμη και το πιο μεγάλο Ταξίδι ξεκινά με ένα μόνο βήμα

Ακόμη και το πιο μεγάλο Ταξίδι ξεκινά με ένα μόνο βήμα, ένα μικρό βήμα, το οποίο πιο πολύ το κάνει το μυαλό παρά ένα από τα πόδια μας. Είναι δύσκολο εκείνο το πρώτο βήμα που εκκινεί ένα Ταξίδι – θέλει ώθηση από την καρδιά για να πατήσει στον Δρόμο, να νιώσει την θέρμη που ο τελευταίος κρύβει στα εσώψυχα, και να του εμπιστευτεί άλλο ένα βήμα, κι ακόμη ένα, κι έπειτα το επόμενο και, σιγά σιγά, το Ταξίδι να έχει ξεκινήσει χωρίς να το καταλάβεις.

Όλοι οι δισταγμοί και οι αμφιβολίες που είχες πριν να κάνεις εκείνο το αποφασιστικό πρώτο βήμα έμειναν πίσω του, και με κάθε επιπρόσθετο βήμα που βάζεις στον Δρόμο, ξεθωριάζουν όλο και πιο πολύ, σβήνουν, χάνονται.

Στην τελική, μένεις εσύ κι ο Δρόμος, και μια γαλήνια σιωπή η οποία προσφέρει κάθαρση στη ψυχή σου, και την προετοιμάζει για να δεχτεί την νιρβάνα του Ταξιδιού, η οποία βρίσκεται στην πορεία του τελευταίου.

Τακ, τακ, τακ, τακ.

Συνέχεια