Η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει ένα σημαντικό αριθμό αυτοφυών βοτάνων. Όμως και η καλλιέργεια τους σε ορισμένες περιοχές είναι παραδοσιακή, όπως στην Κρήτη (δίκταμο), στην Κοζάνη (κρόκος) και σε διάφορες περιοχές της Κ. και Β. Ελλάδας (ρίγανη). Χώρες στον κόσμο που ξεχωρίζουν στην καλλιέργεια των βοτάνων είναι η Γαλλία, η Τουρκία, το Ιράν, η Ινδία, η Κίνα κ.ά.
Συλλογή
…φύλλων
Τα φύλλα των φυλλοβόλων καλό είναι να συλλέγονται πριν τη φυλλόπτωση, γιατί όταν πλησιάζει η εποχή της, τα θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται σε άλλους ιστούς (βλαστοί, ρίζες). Η καλύτερη ώρα είναι η απογευματινή, καθώς έχει προηγηθεί μια μεγάλη περίοδος φωτοσύνθεσης (τη νύχτα το φύλλο σπαταλά τα αποθέματά του). Των αειθαλών συλλέγονται όλη τη διάρκεια του χρόνου (π.χ. δεντρολίβανο)
…ανθέων
Τα άνθη πρέπει να συλλέγονται στην επoχή της πλήρους άνθησης (άνοιξη, καλοκαίρι), τις πρωινές ώρες, αφού έχει φύγει η δροσιά.
…βλαστών
Οι βλαστοί συλλέγονται την άνοιξη, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη κυκλοφορία των χυμών. Αποφεύγουμε τους “λαίμαργους”, γιατί είναι νέοι και φτωχοί σε θεραπευτικές ιδιότητες.
…φλοιού
Η συλλογή του είναι καλό να γίνεται το φθινόπωρο.
…καρπών
Πλούσιοι είναι οι καρποί στην πλήρη ανάπτυξή τους.
…σπόρων
Συλλέγονται και μόνοι και μέσα σε καρπούς.
…ριζών
Οι ρίζες είναι αποθήκες θρεπτικών συστατικών και συλλέγονται στο τέλος του καλοκαιριού.
Αποξήρανση
Μετά τη συλλογή, τα βότανα ετοιμάζονται για αποξήρανση. Δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, γιατί ξεθωριάζουν τα φύλλα κια στεγνώνουν τα αιθέρια έλαια. Η αποξήρανση πρέπει να γίνεται σε μέρος σκοτεινό, δροσερό και καλά αεριζόμενο. Τα κρεμάμε σε μικρά δεμάτια ή μέσα σε χαρτοσακούλες.
Αποθήκευση
Κάθε αδιαφανές και αεροστεγές δοχείο είναι κατάλληλο για αποθήκευση. Αποφεύγονται τα πλαστικά. Καλό είναι να γράφεται το όνομα του βοτάνου, γιατί όταν θρυμματίζονται δεν αναγνωρίζονται. Ο χρόνος της αποθήκευσης δεν υπερβαίνει τον ένα χρόνο.