ΕΘΙΜΑ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΞΥΛO

Στα χωριά της βόρειας Ελλάδας, τις παραμονές των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης κάθε σπιτιού ψάχνει στα χωράφια και διαλέγει το πιο όμορφο και γερό ξύλο από πεύκο ή ελιά και το πάει σπίτι του. Αυτό είναι το Χριστόξυλο. Η  νοικοκυρά  έχει   ήδη  φροντίσει  να καθαρίσει  το  σπίτι και ιδιαίτερα  το τζάκι με μεγάλη     προσοχή, ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζει ακόμη και τον  καπνοδόχο του σπιτιού, ώστε να μη μπορέσουν να κατέβουν οι καλικάντζαροι, τα κακά δαιμόνια, όπως αναφέρεται στα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα παραμύθια.
Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων , όταν όλη η οικογένεια θα είναι μαζεμένη γύρω από το τζάκι , ο νοικοκύρης του σπιτιού ανάβει την καινούρια φωτιά και μπαίνει στην εστία το Χριστόξυλο. Σύμφωνα με τις παραδόσεις του λαού, καθώς καίγεται το Χριστόξυλο, ζεσταίνεται ο Χριστός στη φάτνη Του.
Κάθε οικογένεια, προσπαθεί να διατηρήσει αυτή τη φωτιά αναμμένη για όλο το δωδεκαήμερο των εορτών, από τα Χριστούγεννα, μέχρι τα Φώτα.

http://www.sansimera.gr/

Χριστίνα, Ευαγγελία

Κατηγορίες: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ | Ετικέτες: | Γράψτε σχόλιο

ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

 

 

 

Κατηγορίες: Γενικά | Γράψτε σχόλιο

ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

Κατηγορίες: Γενικά | Γράψτε σχόλιο

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το βιβλίο που θα σας παρουσιάσω είναι το ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΣΠΑΣΙΚΛΑ 7

ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΤΡΙΤΟΣ ΔΕΝ ΧΩΡΕΙ

Γράφτηκε από τον Τζεφ Κίνι και το έχει εκδόσει ο Ψυχογιός.

Είναι ένα βιβλίο περιπέτειας.

Υπόθεση

 Γίνεται  ένας χορός στο σχολείο του την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και  έχει φέρει τα πάνω κάτω στην ζωή του Γκρεγκ.  Φοβάται μήπως μείνει μπακούρι στον χορό και προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει μια κοπέλα να τον συνοδέψει. Βέβαια, ούτε ο καλύτερος φίλος του ο Ράουλι, έχει βρει συνοδό, αλλά αυτό δεν αποτελεί την παραμικρή ανακούφιση. Μια απροσδόκητη ανατροπή προσφέρει στον Γκρεγκ την πολυπόθητη ντάμα και αφήνει τον Ράουλι να κρατάει το φανάρι. Όμως, πολλά μπορούν να συμβούν σε μια βραδιά, και στο τέλος δεν ξέρεις ποιος θα ερωτευτεί και ποιος όχι.

 Σπύρος Κ.

1ου  Δημ. Σχολείου Σκύδρας

Ε΄1

2015-16

Το βιβλίο που θα σας παρουσιάσω είναι “Ο Μικρός Πρίγκιπας”.

Γράφτηκε από τον Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ και η εικονογράφηση είναι του ίδιου του συγγραφέα.
Είναι των εκδόσεων Πατάκη και η μετάφραση έγινε από την Μελίνα Καρακώστα.

Πρόκειται για ένα παραμύθι επιστημονικής φαντασίας, όπου ο πρωταγωνιστής, ένα παιδί έξι χρονών, που ζούσε στον αστεροειδή Β612, ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι σε πολλούς πλανήτες, για να μάθει περισσότερα πράγματα γι’ αυτούς. Στη διαδρομή όμως, έπαθε βλάβη ο πύραυλός του κι έπεσε στη Σαχάρα. Θα καταφέρει άραγε να ολοκληρώσει το ταξίδι του; 

 
 
Στάθης Μ.
Κατηγορίες: ΓΛΩΣΣΑ | Γράψτε σχόλιο

ΠΟΤΑΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δείτε το στο slideshare.net
Δείτε το στο slideshare.net

ΕΒΡΟΣ

Πηγές : Ροδόπη (Βουλγαρία)

Εκβολές : Θρακικό Πέλαγος

Μήκος : 480 km

 Ιστορία

Κατά τη μυθολογία, ο Έβρος ήταν γιος του Αίμου και της Ροδόπης και λατρεύτηκε ως θεός. Σύμφωνα με άλλη μυθολογική παράδοση, ο ποταμός παλιότερα ονομαζόταν Ρόμβος και αργότερα μετονομάστηκε Έβρος, από τον γιο του Κάσσανδρου, μυθικού βασιλιά της Θράκης, που είχε πνιγεί σε αυτόν.

Το Δέλτα του Έβρου

Ο Έβρος στις εκβολές του σχηματίζει ένα τεράστιο και δαιδαλώδες δέλτα, το οποίο αποτελεί τον σημαντικότερο υδροβιότοπο της Ελλάδας. Είναι από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Ευρώπης και είναι υπό προστασία.

Στον ποταμό Έβρο και στην ευρύτερη περιοχή έχουν βρεθεί να ζουν 46 είδη ψαριών. Αρκετά από τα ψάρια έχουν αποκτήσει εμπορική αξία για τους κατοίκους των γύρω περιοχών όπως ο κέφαλος, o κυπρίνος γνωστό και σαν σαζάνι ή γριβάδι, το τσιρώνι, το λαβράκι, η τσιπούρα, η γλώσσα , το χέλι κ.λ.π.

7 διαφορετικά είδη αμφιβίων κατοικούν στο Δέλτα Έβρου. Σε θέσεις  με αρκετή υγρασία και νερά συναντάμε το λιμνοβάτραχο ή μπάκακα  και το σβελτοβάτραχο . O δεντροβάτραχος  παρατηρείται συνήθως γαντζωμένος με τις βεντούζες του πάνω σε δέντρα ή στα φύλλα τους κ.λ.π.. Σε θέσεις πιο ξερές συχνάζουν ο πρασινοβάτραχος  και ο χωματόφρυνος .

Συνολικά έχουν αναφερθεί 21 είδη από ερπετά, χελώνες σαύρες και φίδια στο Δέλτα Έβρου. Σημαντικοί πληθυσμοί ερπετών απαντώνται τόσο στο νερό όσο και στην στεριά (ποταμοχελώνα, νερόφιδο, γραικοχελώνα, σαύρες, φίδια κ.λ.π.).

Περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών κατοικούν στον υγρότοπο του Δέλτα Έβρου. Στα κανάλια συναντάμε την σπάνια βίδρα ένα υδρόβιο ζώο το οποίο έχει ανάγκη από καθαρά νερά και πλούσια βλάστηση. Στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα Έβρου ζουν επίσης και η αγριόγατα, η αλεπού, το κουνάβι, η νυφίτσα  και ο ασβός. Στους αγρούς και στα λιβάδια τριγυρίζουν ο σκαντζόχοιρος, o τυφλοπόντικας  και ο λαγόγυρος.

Πλημμύρες-Ρύπανση

Οι μεγάλες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις προκαλούν την υπερχείλιση του ποταμού, καταστρέφοντας συχνά τις καλλιέργειες και προκαλώντας δυσχέρειες στους κατοίκους που ζουν γύρω από αυτόν. Στον Έβρο καταλήγουν βαρέα μέταλλα από απόβλητα μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην Βουλγαρία και βιομηχανίες της Τουρκία.

Μεταναστευτικές ροές

Ο ποταμός Έβρος οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί διάβαση προσφύγων και μεταναστών (από Τουρκία, Αραβικές και Ασιατικές χώρες) οι οποίοι εισέρχονται παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα με κίνδυνο της ζωής τους.

Στάθης Μ.

1ο Δημ.Σχολ.Σκύδρας

2015-2016

https://el.wikipedia.org

ΑΧΕΛΩΟΣ

O Αχελώος ή Ασπροπόταμος είναι ο δεύτερος, ως προς το μήκος, ποταμός της Ελλάδας.

Μήκος:     220km

Πηγές:      Λακμός

Εκβολές:  Ιόνιο

Ονομασία

Η αρχαία ονομασία του ποταμού είναι Αχελώος και πιθανότατα να προέρχεται από την ρίζα «αχ» που σημαίνει νερό και το συγκριτικό επίθετο «λώων» που σημαίνει καλύτερος.

Η λαϊκότερη ονομασία του ποταμού είναι Ασπροπόταμος ή Άσπρος. Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την προέλευση αυτής της ονομασίας. Μία εκδοχή την συνδέει με την αφρισμένη εικόνα του ποταμού κατά τους ανοιξιάτικους μήνες όταν λιώνουν τα χιόνια, ενώ άλλες με το λευκό χρώμα των χαλικιών στις όχθες του και την άσπρη λάσπη που κατεβάζει το ρεύμα του.

 Πανίδα

Στην κοιλάδα του Αχελώου, υπάρχει αποικία με Όρνια, Χρυσαετούς, Ασπροπάρηδες, Ποντικοβαρβακίνες, Φιδαετούς. Στην περιοχή του Δέλτα συναντάμε: Καλαμοκανάδες, Στρειδοφάγους, Γελογλάρονα, Πετροτριλίδες, Νεροχελίδονα, Κοκκινοσκέληδες, Πορφυροτσικνιάδες, Λευκοτσικνιάδες, Αργυροπελεκάνους. Tο Δέλτα του Αχελώου αποτελεί την σημαντικότερη περιοχή για το ξεχειμώνιασμα των αρπακτικών. Kάνουν την εμφάνισή τους εδώ τα Όρνια, ο Στικταετός, ο Μαυρόγυπας, ο Χρυσαετός, ο Φιδαετός, ο Θαλασσαετος και ο Σπιζαετός. Επίσης, ξεχειμωνιάζουν Φαλαρίδες, Αργυροτσικνιάδες, Κορμοράνοι, Γκισάρια και Σφυριχτάρια.

 Μυθολογία

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Αχελώος θεωρείται ο σπουδαιότερος ποτάμιος θεός, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος, πατέρας των Νυμφών και των Σειρήνων. Ο Όμηρος μάλιστα τον βάζει πριν από τον Ωκεανό που είναι η αρχή του παντός.

Γνωστή είναι και η πάλη του Ηρακλή με τον Αχελώο για την κατάκτηση της Δηιάνειρας, κόρης του Οινέα, (την οποία είχε ζητήσει σε γάμο ο ποταμός, ενώ ο αδερφός της ο Μελέαγρος είχε δώσει εντολή στον Ηρακλή να την παντρευτεί αυτός). Ο Αχελώος είχε τρεις μορφές: ταύρος, φίδι ή άνθρωπος με κεφάλι ταύρου. Στη μάχη είχε τη μορφή ταύρου και ο Ηρακλής κατάφερε να του σπάσει το ένα κέρατο και να τον νικήσει. Ο Ηρακλής επέστρεψε στον ηττημένο Αχελώο το σπασμένο κέρατο και σε αντάλλαγμα έλαβε το Κέρας της αίγας Αμάλθειας, που είναι το σύμβολο της Αφθονίας. Σύμφωνα με την ερμηνεία του μύθου, η νίκη του Ηρακλή συνδέεται με την κατασκευή αντιπλημμυρικών και αποστραγγιστικών έργων στην Παραχελωίτιδα περιοχή και το κέρας της Αμάλθειας συμβολίζει τη γόνιμη γη που προήλθε από την κατασκευή των έργων αυτών.

   Γιάννης. Π.

                                                                    1ο Δημ. Σχολ. Σκύδρας

                                                                      2015-16

https://el.wikipedia.org

http://www.epoxi.gr

 

 ΑΩΟΣ

ΜΗΚΟΣ- ΠΗΓΕΣ-ΕΚΒΟΛΕΣ

   Ο Αώος  είναι ποταμός της Ηπείρου με συνολικό μήκος 260 km. Απ’ αυτά, τα 70 km βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος και τα υπόλοιπα 190 σε αλβανικό. Ο Αώος πηγάζει από την βόρεια Πίνδο και αρχικά διαρρέει μία χαράδρα ανάμεσα στα όρη Τύμφη και Σμόλικα. Νοτιοδυτικά της Κόνιτσας εισέρχεται στην Αλβανία και εκβάλλει στην Αδριατική θάλασσα.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ

   Στις πηγές του Αώου, οι οποίες βρίσκονται σε υψόμετρο 1.340 μέτρων, έχει κατασκευαστεί τεχνητή λίμνη για την ύδρευση και την ηλεκτροδότηση της γύρω περιοχής.

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  Ο ποταμός Αώος διαρρέει μεγάλο μέρος του εθνικού δρυμού Βίκου-Αώου. Στο τμήμα αυτό σχηματίζει χαράδρα ανάμεσα στις βόρειες πλαγιές της Τύμφης και των νότιων απολήξεων του Σμόλικα. Το μήκος της χαράδρας είναι συνολικά 8 χιλιόμετρα και το πλάτος της κυμαίνεται από 300 μέτρα ως 2,5 χιλιόμετρα. Η βλάστηση σ’ αυτό το τμήμα είναι ιδιαίτερα πλούσια. Στο εσωτερικό της χαράδρας είναι χτισμένη η Μονή Στομίου ενώ στην έξοδο της βρίσκεται το μεγάλο μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας, χτισμένο το 1870.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡ.

el.wikipedia.org/wiki/

2015-16

 

Κατηγορίες: Γενικά | Γράψτε σχόλιο

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ  ΕΛΥΤΗΣ

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ  ΓΕΝΝΗΣΗΣ:  1911

ΤΟΠΟΣ  ΓΕΝΝΗΣΗΣ:  ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Η ΖΩΗ ΤΟΥ

  Τα πρώτα καλοκαίρια της ζωής του πέρασαν στην Κρήτη, τη Λέσβο και τις Σπέτσες. Τον Νοέμβριο του 1920, μετά την πτώση του Βενιζέλου, η οικογένειά του αντιμετώπισε διώξεις, εξαιτίας της προσήλωσής της στις  βενετικές  ιδέες. Ο ίδιος ο Βενιζέλος είχε στενές σχέσεις με την οικογένεια και είχε φιλοξενηθεί συχνά στην οικία της στο κτήμα του κλειδιού.. Το 1923 ταξίδεψε οικογενειακώς στην Ευρώπη, επισκεπτόμενος την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γερμανία και τη Γιουγκοσλαβία. Στη Λωζάννη ο ποιητής είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον εξόριστο μετά την πτώση του Ελευθέριο Βενιζέλο.

 

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

  Το 1979 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η αναγγελία της απονομής του βραβείου από τη Σουηδική Ακαδημία έγινε στις 18 Οκτωβρίου “για την ποίησή του, η οποία, με φόντο την ελληνική παράδοση, ζωντανεύει με αισθητοποιημένη δύναμη και πνευματική καθαρότητα βλέμματος τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργικότητα“, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης.

 

ΕΡΓΑ

Ο ΗΛΙΟΣ Ο ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ

ΕΞΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

ΤΟ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

ΟΙ ΚΛΕΨΥΔΡΕΣ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ

https://el.wikipedia.org/wiki/

ΓΙΩΡΓΟΣ Ο.

Ε΄1ου ΔΗΜ.ΣΧΟΛ.ΣΚΥΔΡΑΣ

2015-16

 

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

Ονοματεπώνυμο: Νίκος Καζαντζάκης

Χρονολογία γέννησης: 1883

Τόπος γέννησης: Ηράκλειο Κρήτης

Η ζωή του: Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1906 πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα με το μυθιστόρημα Όφις και Κρίνο. Παράλληλα με τη συγγραφή, αρθρογραφούσε σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά υπό τα ψευδώνυμα ΑκρίταςΚάρμα Νιρβαμή και Πέτρος Ψηλορείτης. Το 1907 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Το 1910 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα και το 1911 παντρεύτηκε τη Γαλάτεια Αλεξίου. Ταξίδεψε πολύ στη ζωή του. Το 1953 προσβλήθηκε από μία μόλυνση στο μάτι. Τελικά έχασε την όρασή του από το δεξί μάτι. Κατηγορήθηκε ως ιερόσυλος, για αποσπάσματα του Kαπετάν Mιχάλη  και το σύνολο του περιεχομένου του Τελευταίου Πειρασμού (1953). Το 1954 η Ιερά Σύνοδος ζήτησε από την κυβέρνηση την απαγόρευση των βιβλίων του. Τελικά η Εκκλησία της Ελλάδος δεν τόλμησε να προχωρήσει στον αφορισμό του, καθώς ήταν αντίθετος σε κάτι τέτοιο ο οικουμενικός πατριάρχης Αθηναγόρας. Στον τάφο του  χαράχθηκε, όπως το θέλησε ο ίδιος, η επιγραφή:

«Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος».

 

Τιμητική διάκριση: Παγκόσμιο Βραβείο Ειρήνης (Βιέννη 28 Ιουνίου 1956), Κρατικό Βραβείο Θεάτρου (Αθήνα 1956).

Τι είπαν γι’αυτόν: «Έβαλε τον εαυτό του κάτω εξήντα χρόνια μοναξιάς, τον έστυψε κι έβγαλε την καλύτερη σταγόνα που έχουμε. Κι αν ακόμη αρνηθείς όλο του το έργο, μένει ο ίδιος ο άνθρωπος» (Αλέξης Μινωτής).

 Έργα:

Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά

Ο Καπετάν Μιχάλης

Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται

Ο Τελευταίος Πειρασμός                               Στάθης Μ.  Ε1

Ο Φτωχούλης του Θεού                    1ο Δημ.Σχολ.Σκύδρας

Αναφορά στον Γκρέκο                   https://el.wikipedia.org

 

 

Κατηγορίες: ΓΛΩΣΣΑ | Γράψτε σχόλιο

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

Περιγραφή ανθρώπου

Βιογραφικό σημείωμα συγγραφέα

Περιγραφή ενός δικού μου ζώου

Περιγραφή εικόνας – έργου τέχνης

Κατηγορίες: ΓΛΩΣΣΑ | Ετικέτες: | Γράψτε σχόλιο

ΙΣΟΕΜΒΑΔΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

[slideboom id=508420&w=425&h=370]

Κατηγορίες: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ | Ετικέτες: | Γράψτε σχόλιο

ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΥΔΡΑΙΟΣ

Κατηγορίες: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ | Ετικέτες: | Γράψτε σχόλιο

ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Κατηγορίες: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ | Ετικέτες: | Γράψτε σχόλιο