Project B2′ “Διαπροσωπικές σχέσεις στην εφηβεία”

Το θέμα της ερευνητικής εργασίας προτάθηκε ήδη από το Α’ Τετράμηνο από τους μαθητές. Η διατύπωση του θέματος καθώς και ο καθορισμός των ερευνητικών δράσεων και ερωτημάτων προς διερεύνηση καθορίστηκαν από την ολομέλεια της ομάδας του project. Όπως επεσήμαναν και οι μαθητές η περίοδος της εφηβείας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καθιστά τη διαχείριση των διαπροσωπικών σχέσεων κατά την περίοδο αυτή ένα πολύ σημαντικό και πολύπλοκο ζήτημα για την καθημερινότητα των νέων σήμερα.

Σκοποί του project ήταν:

  • η καταγραφή των εφηβικών συμπεριφορών, κινδύνων, εξαρτήσεων και αιτιών στο σχολικό περιβάλλον του σχολείου μας. (μελέτη περίπτωσης με σύνταξη και διανομή ερωτηματολογίου).
  • η παραγωγή μιας ταινίας μικρού μήκους: οι μαθητές ήταν οι σεναριογράφοι και οι σκηνοθέτες της ταινίας, θέλησαν να δείξουν σκηνές από την καθημερινότητα των διαπροσωπικών σχέσεων του εφήβου. Στο πρώτο μέρος υπάρχουν σκηνές με ένταση και συρράξεις του εφήβου με τους φίλους του, με τους καθηγητές του, με το άλλο φύλο, και στο δεύτερο μέρος οι ίδιες σκηνές δίνονται με μια θετική έκβαση με όπλο την επικοινωνία, τη συζήτηση και την ψυχραιμία του εφήβου. Οι μαθητές ήθελαν να περάσουν το δικό τους μήνυμα για την εφηβεία. “Η εφηβεία είναι ωραία”, Η εφηβεία είνια δύσκολη αλλά και πολύ δημιουργική”

Όσον αφορά τη διεξαγωγή της διερευνητικής εργασίας επισημαίνεται ότι οι ομάδες λειτούργησαν ικανοποιητικά στο μάθημα αν και υπήρχαν κάποια θέματα ατίθασης συμπεριφοράς ορισμένων μαθητών. Πραγματοποιήθηκαν πολλές συζητήσεις με αφορμή σχετικά βίντεο και άρθρα στην ολομέλεια της ομάδας. Αν και η συνεργασία των ομάδων υπήρξε ικανοποιητική, πρέπει να επισημάνουμε ότι με μία ώρα εβδομαδιαίως λαμβάνοντας υπόψη και τα μαθήματα που χάνονται λόγω άλλων σχολικών δραστηριοτήτων ή αστάθμητων παραγόντων, η ολοκλήρωση της διερευνητικής εργασίας και ειδικότερα της υλοποίησης της ταινίας μικρού μήκους αποτέλεσε άθλο.

Δείτε ολόκληρη την ερευνητική εργασία εδώ και το υλικό που παράχθηκε (βιβλιογραφικές εργασίες μαθητών και ταινία μικρού μήκους) εδώ (επεξεργασία ερωτηματολογίου) και εδώ (ταινία μηκρού μήκους).

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση