Εκδήλωση για την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Διοργανώθηκε σήμερα η επετειακή εκδήλωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 73.

Μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και Λυκείου Ορμύλιας, από κοινού οργάνωσαν και παρουσίασαν στην σχολική κοινότητα το χρονικό των γεγονότων από το Φεβρουάριο του  ‘ 73 ως τον Νοέμβριο του ’73 , από την κατάληψη της Νομικής μέχρι τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Η εκδήλωση μνήμης περιείχε οπτικοακουστικό υλικό καθώς και μουσική ανθολογία τραγουδιών σχετική με την επέτειο από ζωντανή ορχήστρα.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Στεργιούδης Ιωακείμ πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 και τη σημασία της για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Επισήμανε ότι το Πολυτεχνείο δεν είναι απλώς μια ιστορική αναφορά ή πολιτική εκδήλωση, αλλά ένα διαχρονικό σύμβολο του αγώνα των νέων και του λαού για τα ιδανικά της δικαιοσύνης και της ανθρωπιάς. Τόνισε την αξία της μνήμης και της αντίστασης, καθώς και τη σημασία των αξιών που εκπροσωπεί το Πολυτεχνείο, όπως οι αγώνες για ελευθερία, παιδεία και ψωμί. Επίσης, παρατήρησε ότι η ιστορία κινείται με αργούς ρυθμούς, αλλά όταν οι λαοί συνενώνονται και αγωνίζονται για τους μεγάλους στόχους, η εξέλιξη είναι ραγδαία. Έκλεισε τον λόγο του με μια έκκληση προς τους μαθητές να παραμείνουν ενεργοί και να μην επιτρέψουν στο αύριο να τους προσπεράσει.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν οι εκπαιδευτικοί του Λυκείου κα. Δήμητσα Ειρήνη και κ. Στεργιούδης Ιωακείμ.

Συντελεστές

Παρουσιαστές- Εκφωνητές

Ξάκη Χάϊδω  ( Γ’ Λυκείου)

Στεργιούδης Γιώργος  ( Γ΄Λυκείου)

Τραμουντάνη Λίλα( Β΄Λυκείου)

Μουσικοί:

 Τσικούρης Αριστείδης  Β΄Γυμνασίου (μπουζούκι)

Ντεσάρντ Κούλλα  Γ΄Γυμνασίου (μπουζούκι)

Χατζηνικολάου Μαρία  Α΄Λυκείου  (κιθάρα)

Τσαμακδάς Νικόλαος Β΄Γυμνασίου (τουμπερλέκι)

Τσικούρη Μαρία  Β΄Γυμνασίου (βιολί)

Xοντέλι Μαρία Α΄Γυμνασίου (αρμόνιο)

 

Τραγούδι

Ατσαλάκη Άναστασία(Β΄Λυκείου  )

Τάσση Ιουλίτα (Α΄Λυκείου  )

Μπόκια Δέσποινα (Β΄Λυκείου  )

Ατσαλάκη Άννα (Α΄Λυκείου  )

Απαγγελία 

Κνιέγκινιτς Αλεξία ( Γ΄ Λυκείου)

Κουστούδα Αργυρώ ( Β΄ Λυκείου)

 ΣΚΗΝΙΚΑ:  Θαλασσάς Γιώργος ( A΄Λυκείου)

 

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό (Αρχείο κ. Κρεώτα Δημητρίου)

1 2 4

5 6 7

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΒΙΑ

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου τμήματος της Γ’ τάξης του σχολείου μας, η φιλόλογός τους Μαρία Καραμπατάκη και η σχολική ψυχολόγος, κα Ελένη Τσιρώνη, επιχείρησαν μια εναλλακτική μορφή διδασκαλίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές/-τριες και η καθηγήτριά τους στο πλαίσιο διδασκαλίας του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και στη θεματική ενότητα ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ προσέγγισαν το εξαιρετικά ενδιαφέρον για εφήβους θέμα της διαδικτυακής βίας με αφόρμηση το άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή του Παντελή Μπουκάλα «Υποθέσεις» και αποσπάσματα από το βιβλίο του Χρήστου Χωμενίδη «Δε ζουν. Φωτογραφίζουν.»(εκδόσεις Πατάκη) . Επεξεργάστηκαν από κοινού φύλλο εργασίας που είχε ετοιμάσει η διδάσκουσα και στη συνέχεια υποδέχθηκαν την ψυχολόγο κα Τσιρώνη, η οποία τους καθήλωσε κυριολεκτικά με την εμπεριστατωμένη εισήγησή της που εστίασε στο Revenge Porn και ειδικότερα στα αίτια που το προκαλούν, το προφίλ του θύτη και του θύματος, τις ανεπανόρθωτες συνέπειες που αυτό επιφέρει καθώς και στις κυρώσεις που προβλέπει για τους ενόχους το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Ακολούθησε διάλογος κατά τη διάρκεια του οποίου η σχολική ψυχολόγος απάντησε σε ερωτήσεις και προβληματισμούς των μαθητών/-τριών και τους προέτρεψε να ενημερώνουν άμεσα τους γονείς, τους καθηγητές τους, τους σχολικούς ψυχολόγους και τις αρχές, ώστε να λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και δράσεις τόσο ως προς το θύμα όσο και προς τον θύτη.

Δεν αρκεί να δείξουμε στα παιδιά μας πώς να μπαίνουν στο διαδίκτυο, πώς να βλέπουν στο Youtube, να συνδέονται με το Tik-Tok, το Viber, το Instagram ή πώς να χρησιμοποιούν το Teams, το Zoom ή οποιοδήποτε άλλο μέσο τηλεκπαίδευσης ή ψυχαγωγίας. Επιβάλλεται ταυτόχρονα να τους εξηγήσουμε ποιες είναι και πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες απορρήτου και τοποθεσίας που συνοδεύουν την κάθε εφαρμογή».

20241112 12582120241112 12482120241112 13174420241112 12484120241112 131722

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΓΕΛ ΟΡΜΥΛΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ

Το ΓΕΛ Ορμύλιας ευχαριστεί θερμά τον κ. Φιλίππου Κωνσταντίνο για την σημαντική δωρεά εξοπλισμού γραφείου.

Ευχόμαστε η πράξη του να βρει μιμητές.

 

 

ΑΣΚΗΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΡΜΥΛΙΑΣ

 

Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024 στις 13.00’ οι μαθήτριες και ο μαθητής του 1ου τμήματος της Β’ τάξης του σχολείου μας μαζί με τη φιλόλογό τους, Μαρία Καραμπατάκη, επισκέφθηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ορμύλιας, όπου συνάντησαν τον υπεύθυνο σε αυτή, κ. Βασίλη Γκαρλή και τη φιλόλογο, κα Εβελίνα Καραδήμου.
Το ταξίδι ξεκίνησε…Τρεις διαφορετικές ηλικιακά γενιές συναντήθηκαν και συζήτησαν για το διαχρονικό ποίημα του Κ.Π.Καβάφη «Όσο μπορείς…», ποίημα που διδάσκεται στο μάθημα της Λογοτεχνίας στη Β’ τάξη Γενικού Λυκείου. Στη συνέχεια, ο καθένας ξεχωριστά ανέλαβε ρόλο ποιητικού υποκειμένου κι αξιοποίησε με τον δικό του τρόπο την προτροπή του Καβάφη «Όσο μπορείς…» σε μία άσκηση δημιουργικής γραφής. Πρωτότυπες, ευαίσθητες, αληθινές και αυθεντικές σκέψεις καταγράφηκαν και διαβάστηκαν αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο επίκαιρο είναι το μήνυμα που μεταδίδει ο Κ.Π.Καβάφης με το συγκεκριμένο ποίημα.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Βασίλη Γκαρλή και την κα Εβελίνα Καραδήμου που μας συντρόφευσαν με τρόπο ξεχωριστό και ουσιαστικό στο όμορφο λογοτεχνικό μας «ταξίδι» και μας έδειξαν ότι η Λογοτεχνία εμπνέει διαφορετικές γενιές, έχει απελευθερωτική δύναμη, δρα θεραπευτικά, ενθαρρύνει την αυτενέργεια, καλλιεργεί την ικανότητα στο γράψιμο αλλά και στο δημιουργικό «σβήσιμο».
Ευχαριστούμε, επίσης, τον Διευθυντή του σχολείου μας, κ. Κωνσταντίνο Μεριβάνη και τους καθηγητές κ. Ιωακείμ Στεργιούδη, κα Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου και κα Βασιλική Σαρηγιαννίδου για τη διευκόλυνση στο ωρολόγιο πρόγραμμα.
Ακολουθεί αρχείο με την άσκηση της δημιουργικής γραφής.

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

Ο Άγιος Νεκτάριος , Επίσκοπος Πενταπόλεως, κατά κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς (Σηλυβρία Ανατολικής Θράκης, 1 Οκτωβρίου 1846Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 1920), ήταν Έλληνας Θρακιώτης επίσκοπος και θεολόγος, σύγχρονος θαυματουργός άγιος της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Υπήρξε λαοφιλής ιεράρχης, ποιμενάρχης και παιδαγωγός στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ού αιώνα.

Ο Άγιος Νεκτάριος, ύστερα από εισηγητική πρόταση επιτροπής Καθηγητών Φυσικής Αγωγής, ανακηρύχθηκε ως Προστάτης άγιος των Γυμναστών, καθώς ο ίδιος ευλόγησε ως «oιωνό άριστο» τη σύσταση Γυμναστικού Συλλόγου και στόχος τέτοιων συλλόγων είναι η σωματική γυμνασία και η πνευματική ανάπτυξη, οι δύο πόλοι γύρω από τους οποίους στρέφεται η τελεία μόρφωση και η τελεία αγωγή. Αργότερα, ως Διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής φρόντιζε ιδιαίτερα για την άθληση των σπουδαστών και τη βελτίωση της διατροφής τους. Επίσης, στην ίδια Σχολή καθιέρωσε το ποδόσφαιρο ως άθλημα για τους σπουδαστές ύστερα από παράκληση των ιδίων. Έτσι ήταν ο πρώτος που έθεσε το ποδόσφαιρο ως άθλημα στον σχολικό χώρο .

Ο Άγιος Νεκτάριος είναι επίσης προστάτης , κατά κάποιο τρόπο, του Σχολείου μας, των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αφού ο περικαλλής Ιερός Ναός του βρίσκεται δίπλα στο Σχολείο μας και φυσικά, ο Άγιος Νεκτάριος υπήρξε λαμπρός εκπαιδευτικός-παιδαγωγός,  το παράδειγμα του οποίου προσπαθούμε να ακολουθούμε και εμείς οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας.

 Mέλη του Συλλόγου Διδασκόντων του Γυμνασίου και Λυκείου Ορμύλιας εκκλησιάστηκαν στον Εσπερινό της Πανηγύρεως, φέρνοντας άρτους για να ευλογηθούν κατά την ακολουθία της “Λιτής” και να διανεμηθούν ως αρτοκλασία, καθώς και πρόσφορο για την Θεία Λειτουργία.

Οι Διευθυντές του Γυμνασίου κ. Κελλίδης Λουκιανός και του Λυκείου κ. Μεριβάνης Κωνσταντίνος έφεραν την Ιερά Εικόνα του Αγίου Νεκταρίου κατά τη  λιτάνευσή της στους δρόμους της Ορμύλιας.

20241108 173305 20241108 173835 20241108 174634 20241108 175008 20241108 175035 20241108 193017 20241108 193022

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Με τη μαθητική παρέλαση κορυφώθηκαν σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις τιμής της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940.

Το πρωί οι μαθητές εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ορμύλιας, όπου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας για την  Εορτή της Αγίας Σκέπης, εορτή της Θεοτόκου με την οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένο το Έπος του 40 ,  τελέστηκε Δοξολογία ιερουργούντος του Πρωτοπρεσβυτέρου πατρός Ιωάννη Βλιάλη.

Τον “Πανηγυρικό” της ημέρας  εκφώνησε ο Διευθυντής του Γυμνασίου Ορμύλιας κ Κελλίδης Λουκιανός.

Στη συνέχεια , παρουσία πλήθους κόσμου καθώς βοήθησε και η ηλιόλουστη μέρα, πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες επετειακές εκδηλώσεις . Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον υπέρ των “ηρωικώς πεσόντων, πάλαι τε και επ’ εσχάτων” ιδιαίτερα για τους πεσόντες υπέρ πίστεως και πατρίδος  την περίοδο του Β΄ παγκοσμίου πολέμου  . Κατατέθηκαν στεφάνια τιμής από τις αρχές , τους φορείς και από τις σχολικές κοινότητες.

Ακολούθησε η μαθητική παρέλαση όλων των σχολικών βαθμίδων της Ορμύλιας, ως απόδοση τιμής στους ήρωες του 1940.

Τελετάρχης των εκδηλώσεων τιμής ήταν η κυρία Μάλλιου  Φαρφουρή, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του Γυμνασίου Ορμύλιας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΟΡΜΥΛΙΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την παρέλαση των μαθητών του Γυμνασίου και του ΓΕ.Λ. Ορμύλιας (φωτογραφικό αρχείο της συναδέλφου κυρίας Καραμπατάκη Μαρίας, φιλολόγου του ΓΕΛ Ορμύλιας)

p1 p2 p3 p4 p5 p6 p7 p8 p9 p10 p11 p12

 

ΓΕ.Λ. ΟΡΜΥΛΙΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ης Οκτωβρίου 1940

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 μετά την καθιερωμένη Γιορτή της Σημαίας που περιελάμβανε τον ορισμό της σημαιοφόρου και των παραστατών κατά το σχολικό έτος 2024-2025 καθώς και την απονομή αριστείων και βραβείων προόδου από τον Διευθυντή του σχολείου μας, μαθητές και καθηγητές μετέβησαν στο κινηματοθέατρο ΑΝΤΙΓΟΝΗ, όπου παρακολούθησαν την ταινία «Τζότζο»(2019) σε σκηνοθεσία Τάικα Γουαϊτίτι.

Ο Τζότζο είναι ένα δεκάχρονο παιδί που μεγαλώνει στη ναζιστική Γερμανία. Μέλος της ναζιστικής νεολαίας ήδη από αυτή την ηλικία, ο μικρός ονειρεύεται μία σταδιοδρομία στα στρατιωτικά κλιμάκια του τρίτου Ράιχ που θα τον οδηγήσει στη δόξα. Όταν ένα ατύχημα με μία χειροβομβίδα θα σταθεί προσωρινά εμπόδιο στην πορεία του, θα στηριχθεί στη βοήθεια ενός ιδιαίτερου φανταστικού φίλου, του Αδόλφου Χίτλερ. Μια μέρα ανακαλύπτει ότι η μητέρα του κρύβει στο πατάρι του σπιτιού τους την  Έλσα, μία έφηβη Εβραία κι έτσι ο μικρός μαζί με τον φανταστικό φίλο του αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα της συμβίωσης με τον εχθρό.

ξοξο1

Πρόκειται για μια κωμικοτραγική ταινία που μεταδίδει ένα ισχυρό μήνυμα κατά του φασισμού και των καταστροφών του πολέμου. Το χιούμορ της και η ανατρεπτική αφήγηση μέσα από τα μάτια ενός παιδιού προσφέρουν μια διαφορετική, πιο προσιτή ματιά για τους εφήβους. Είναι ενδιαφέρουσα και προκαλεί ανοιχτές συζητήσεις, χάρη στον ευαίσθητο τρόπο με τον οποίο αποδομεί την ιδεολογία του ναζισμού.

Για μαθητές λυκείου, η ταινία «Τζότζο» θεωρείται μια εύστοχη επιλογή, καθώς συνδυάζει χιούμορ με σοβαρό αντιπολεμικό μήνυμα, καθιστώντας το πιο προσιτό και κατάλληλο, για να ξεκινήσει μια βαθιά συζήτηση για την παράνοια του πολέμου και την προπαγάνδα, χωρίς να επιβαρύνει συναισθηματικά τους μαθητές.

ξοξο2

Την επιμέλεια της προβολής είχε αναλάβει ο φυσικός του σχολείου, κ. Ιωακείμ Στεργιούδης.

Θερμές ευχαριστίες στη θεατρολόγο, κυρία Φαίδρα Παπουτσή και στον κ. Δημήτριο Τσικούρη για την πολύτιμη βοήθειά τους.

«ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ…ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Η 5η Οκτωβρίου είναι μια σημαντική ημέρα για τον κόσμο της εκπαίδευσης. Είναι η ημέρα που η UNESCO καθιέρωσε το 1994 ως την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, για να αναδείξει αλλά και να υπενθυμίζει σε όλες και όλους τον ρόλο αλλά και την καταλυτική επίδραση που διαδραματίζει ο εκπαιδευτικός τόσο στο επίπεδο της σχολικής ζωής όσο και στο πεδίο της κοινωνικής πραγματικότητας.

«Οι Δημοσιογράφοι…εν δράσει»,ο εκπαιδευτικός όμιλος Δημοσιογραφίας και Δημιουργικής Γραφής του Γ.ΕΛ. Ορμύλιας συνεχίζει τη δράση του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με ένα αφιέρωμα στον διαχρονικό δάσκαλο επ’ ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς και της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών.

Τα παλιά κι έμπειρα πλέον μέλη του Ομίλου ετοίμασαν παρά τις αυξημένες σχολικές υποχρεώσεις τους σε συνεργασία με τη φιλόλογο Μαρία Καραμπατάκη, ένα βίντεο αφιερωμένο σε όλους αυτούς που με αφοσίωση κι αγάπη καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να δώσουν στους μικρούς και μεγάλους μαθητές τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να μπορούν να ονειρευτούν ένα καλύτερο μέλλον αναγνωρίζοντας πως η γνώση είναι δύναμη. Στο τέλος, μάλιστα, δε διστάζουν με τόλμη να δηλώσουν τι προσδοκούν οι ίδιοι από τους δικούς τους καθηγητές.

Στο βίντεο ακούγονται με τη σειρά οι μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου μας: Γιώργος Στεργιούδης, Άλεξ Κνιέγκνιτς, Ιωάννα Βλιάλη, Χριστιάννα Κόκα, Κατερίνα Ντόι, Νεσάρα Αμπάζι, Μέγκυ Γκότα, Βίκυ Ξανθού, Έγκλα Μουλάι, Κυριακή Λαζαράκη και Καλλιόπη Λανταβού.

code week 14-27 Οκτωβρίου Συμμετοχή του ΓΕΛ Ορμύλιας

Μαθητές του Λυκείου Ορμύλιας , υπό την καθοδήγηση του καθηγητή φυσικής κ. Στεργιούδη Ιωακείμ συμμετείχαν στην “Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού”,   μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

Η εκμάθηση συγγραφής κώδικα μας βοηθάει να κατανοούμε τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω μας, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύσσουμε δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και να καινοτομούμε.

Έτσι, 11 μαθητές υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους, συνέγραψαν ψευδοκώδικα σε mblock για arduino, με τον οποίο ελέγχεται η  “επίδραση του φωτός στα φυτά”.

code week

ΨΗΦΙΑΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

Πρόγραμμα

Οδηγίες Χρήσης

Επιστολή

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση