Το σχολείο μας συμμετείχε στη ΙΘ΄ Σύνοδο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» (2013-2014), που οργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης Λυκείου (των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της Ελλάδας, της Κύπρου καθώς και Ελληνικών Σχολείων του Εξωτερικού.
Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο από 10-2-2014 έως 28-2-2014.
Σχολική μονάδα: Γενικό Λύκειο Νιγρίτας
Συμμετέχουσα εκπαιδευτικός: Χαριστούλη Αργυρή
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2322022492
email: mail@lyk-nigrit.ser.sch.gr
Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν δύο μαθήτριες και ένας μαθητής της Β΄ Λυκείου. Η συμμετοχή τους στις δραστηριότητες του προγράμματος είχε διάρκεια από τη Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014 έως και την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014.
Συμμετείχαν: 1. Γεωργουσάκη Μαρίνα, 2. Καρούση Ελένη και 3. Λαφαζάνης Χριστόδουλος.
Η κλήρωση που έγινε την Πέμπτη 10-4-2014 ανέδειξε μία «Έφηβο Βουλευτή» από το σχολείο μας, την Καρούση Ελένη, η οποία θα συμμετάσχει ως τακτική «Έφηβος Βουλευτής» στις τετραήμερες εργασίες της ΙΘ Συνόδου που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο τέλος Ιουνίου στην Αθήνα.
Σε επόμενη φάση οι 300 «έφηβοι βουλευτές», που έχουν κληρωθεί, θα μετάσχουν σε κλειστό φόρουμ επικοινωνίας με το Συνήγορο του Παιδιού, όπου θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων, ιδεών, κατάθεση προτάσεων κ.λπ. σχετικά με το θέμα της ΙΘ ́ Συνόδου.
Στόχοι της συμμετοχής του Σχολείου μας στο Πρόγραμμα
α) η εξοικείωση με το ρόλο και τις λειτουργίες του Κοινοβουλίου
β) η συμμετοχή σε μια πολύ ευχάριστη και συνάμα μορφωτική δραστηριότητα
γ) η δυνατότητα συμμετοχής σε μια διαδικασία προσομοίωσης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου (σε περίπτωση κλήρωσης)
δ) η συνεργασία με φορείς που ασχολούνται με θέματα σχετικά με τη νεολαία (Συνήγορος του Παιδιού, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς).
ε) η ενεργός συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων σε συνεργασία με άλλα παιδιά και με φορείς (πχ επιλογή του θέματος της ΙΘ Συνόδου).
Αποτελέσματα
α) η ενασχόληση μέσα από τις δραστηριότητες με το θεσμό του Κοινοβουλίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς (παιχνίδι στρατηγικής προσομοίωσης εκλογικής αναμέτρησης).
β) η αποκόμιση γνώσεων μέσω του ηλεκτρονικού παιχνιδιού γνώσεων (για το Κοινοβούλιο, το Σύνταγμα και το πολίτευμα, τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελληνική ιστορία, την επιστήμη, τον πολιτισμό).
γ) η ενασχόληση με θέματα που τους απασχολούν και η παραγωγή λόγου σχετικά με αυτό (wiki για θέμα περιβαλλοντικό σε σχέση με την περιοχή, συνεισφορά σε blog για θέμα της επιλογής τους).
δ) η αποτύπωση της σχολικής ζωής (συλλογή φωτογραφιών).
ε) η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και του εργαστηρίου πληροφορικής καθώς και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook)
Επιμέλεια κειμένου: Χαριστούλη Αργυρή
Αφήστε μια απάντηση