ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΟΥΔΡΟΥ ΣΤΟ 3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ “ΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ”
Το Γενικό Λύκειο Μούδρου συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στο Δίκτυο Σχολείων “Ελα να σου μιλήσω για τον τόπο μου” και το ομώνυμο 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο που διοργανώνεται από το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών στα πλαίσια της Εκπαίδευσης για την Αειφορία.
Το σχολείο μας συμμετέχει με διά ζώσης παρουσία και την υποστήριξη των εργασιών:
1. “Η Λημνιά μάντρα και και η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά
της Λήμνου” με συντονίστρια τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Παπαπαναγιώτου Μαρία και
2. “Λήμνος: Το νησί των αστεριών” με συντονιστές τους εκπαιδευτικούς κκ. Αζά Ελένη, Φυσικό και Κωστακιώτη Ανδρέα, Μαθηματικό.
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 26-29 Μαρτίου στην Πάτρα.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Το Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η προκριματική φάση του 14ου Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Φιλοσοφικού Δοκιμίου.
Στη Λήμνο ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λύκειο Μούδρου που είχε οριστεί ως Διαγωνιστικό Κέντρο από τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Λέσβου και συμμετείχαν τρεις μαθητές του Γενικού Λυκείου Μούδρου, και οι τρεις μαθητές της Α΄Λυκείου.
Συγχαίρουμε τους μαθητές μας για τη συμμετοχή τους και για το θάρρος τους να συναντήσουν τον Χομπς, το Φουκό, τον Φρομ, την Άρεντ και να συνομιλήσουν μαζί τους για θέματα Βίας και Ισχύος.
Ευχαριστούμε θερμά τον Σύμβουλο Φιλολόγων και Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου του σχολείου μας, κ. Βασίλειο Μακρυπούλια για τη συνεχή παρότρυνση και καθοδήγηση.
Ευχαριστούμε, επίσης, όλους τους εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του διαγωνισμού είτε ως μέλη της επιτροπής είτε ως επιτηρητές είτε ως διορθωτές των δοκιμίων.
Καλή επιτυχία στους μαθητές μας, αν και…
Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι·
τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα. (Κ. Καβάφης, Το πρώτο σκαλί).
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, οι μαθητές των Α΄και Β΄ τάξεων του Γενικού Λυκείου Μούδρου «ταξίδεψαν» στον κόσμο της επιστήμης μέσω της εικονικής περιήγησης στο πείραμα ΑΤΛΑΣ του CERN με συντονισμό της εκπαιδευτικού κ. ΑΖΑ ΕΛΕΝΗΣ.
Οι μαθητές μας είχαν την ξεχωριστή ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια εικονική περιήγηση στο πείραμα ΑΤΛΑΣ του CERN, ανακαλύπτοντας τη συναρπαστική πραγματικότητα της επιστημονικής έρευνας αιχμής.
Η εμπειρία ξεκίνησε με μια θεωρητική εισαγωγή από την ερευνήτρια του CERN Δρ. Ραχήλ Μαρία Αβραμίδου στο έργο του CERN, του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου φυσικής σωματιδίων στον κόσμο, καθώς και στον ανιχνευτή ΑΤΛΑΣ, έναν από τους μεγαλύτερους και πιο εξελιγμένους ανιχνευτές σωματιδίων που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Η παρουσίαση προσέφερε στους μαθητές μια «γεύση» της επιστημονικής αποστολής του CERN για την αναζήτηση της προέλευσης του σύμπαντος και την αποκάλυψη των θεμελιωδών νόμων της φύσης αλλά και την προσφορά του στην κοινωνία μέσω των καινοτόμων τεχνολογιών που για πρώτη φορά αναπτύσσονται εκεί.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την λογική πίσω από την σχεδίαση και την λειτουργία του ανιχνευτής ΑΤΛΑΣ και τον τρόπο με τον οποίο συλλέγουμε δεδομένα που προκύπτουν από τις συγκρούσεις πρωτονίων τα οποία επιταχύνονται στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) . Το αποκορύφωμα της δράσης ήταν η εικονική περιήγηση στις εγκαταστάσεις του ανιχνευτή ΑΤΛΑΣ, μέσα από τον φακό του κ. Δημήτρη Δαμιανόγλου, ηλεκτρονικό μηχανικό του CERN. Μέσω ζωντανής μετάδοσης, οι μαθητές «περπάτησαν» σε περιοχές του ανιχνευτή που είναι προσβάσιμες μόνο σε άτομα με ειδική άδεια!
Η εμπειρία αυτή τους παρείχε μοναδικές εικόνες από το εσωτερικό του ανιχνευτή ενώ ακολούθησε συζήτηση για τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στην επιστημονική έρευνα για ειρηνικούς σκοπούς και τα κοινωνικά οφέλη από τις τεχνολογικές καινοτομίες που έχουν προκύψει από τις εργασίες του CERN.
Κατά την διάρκεια της εικονικής επίσκεψης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους ερευνητές και να θέσουν τα ερωτήματά τους.
Η δράση αυτή αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Μούδρου, αφήνοντάς τους πλουσιότερους σε γνώσεις, εντυπώσεις και όνειρα για το μέλλον.
ΥΓ. Το πείραμα ATLAS συνετέλεσε στην ανακάλυψη του μποζονίου Higgs τον Ιούλιο του 2012 (Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2013 στον Πίτερ Χιγκς και στον Φρανσουά Ανγκλερ).