Επίσκεψη στο Πολυθεματικό Ενεργειακό Εκπαιδευτικό Πάρκο ΗΡΩΝ του ΔΠΘ

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024 η περιβαλλοντική ομάδα του προγράμματος «Ο Έβρος κάηκε, η Θεσσαλία πλημμύρισε… και εμένα τι με νοιάζει;» και μαθητές από την Γ Γυμνασίου, Α και Β Λυκείου του σχολείου μας, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Πολυθεματικό Εκπαιδευτικό Ενεργειακό Πάρκο ΗΡΩΝ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στα Κιμμέρια Ξάνθης. Η επίσκεψή μας αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία να εξοικειωθούμε με την τεχνολογία και τις εφαρμογές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και να αντλήσουμε γνώσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Κατά την επίσκεψή μας, ξεναγηθήκαμε στις διάφορες εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως ηλιακούς συλλέκτες, ανεμογεννήτριες, γεωθερμία, υδρογόνο και συστήματα βιομάζας. Ο κ. Πασχάλης Καλίτσης μας παρείχε εμβάθυνση στη λειτουργία και τα οφέλη αυτών των συστημάτων, ενώ είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προκλήσεις και τις προοπτικές στον τομέα των ΑΠΕ.
Μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμπειρία ήταν η συμμετοχή των μαθητών στα πειράματα παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και από τον αέρα αλλά και στην παραγωγή υδρογόνου μετά από υδρόλυση του νερού και χρήση αυτού για την κίνηση μιας μινιατούρας αυτοκινήτου.
Εν κατακλείδι, η επίσκεψή μας στο Εκπαιδευτικό Ενεργειακό Πάρκο ΑΠΕ ΗΡΩΝ ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εκπαιδευτική εμπειρία. Αποχωρήσαμε με βαθύτερη κατανόηση της σημασίας των ΑΠΕ για την ενεργειακή μετάβαση και με ακόμα μεγαλύτερη δέσμευση προς την προώθηση της βιώσιμης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Οι εντυπώσεις μας είναι θετικές και αισιόδοξες για το μέλλον της ενεργειακής παραγωγής και της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς βλέπουμε πρακτικές λύσεις και τεχνολογίες να αναπτύσσονται και να εφαρμόζονται με επιτυχία.
Ευχαριστούμε το Πολυθεματικό Εκπαιδευτικό Ενεργειακό Πάρκο ΑΠΕ ΗΡΩΝ του ΔΠΘ και τον κ. Πασχάλη Καλίτση για την εξαιρετική φιλοξενία και την ευκαιρία που μας παρείχε να μάθουμε και να εμπνευστούμε.
Οι εκπαιδευτικοί
Αναστασία Σιδέρη ΠΕ86
Καλλιόπη Κλούρη ΠΕ01
Κυριακή Ζαϊτίδου ΠΕ06

φωτο0

hron10 hron9 hron8 hron7 hron6 hron5 hron4 hron3 hron2 hron1

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς