Τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2025, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Γυμνασίου και Λυκείου Ξάνθης συμμετείχαν σε μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία. Στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων του σχολείου μας, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) με τίτλο «Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου».
Στο πρόγραμμα πήραν μέρος οι μαθητές του τμήματος Α1 του Λυκείου, και μαθητές του Γυμνασίου, που συμμετέχουν στην ομάδα φιλαναγνωσίας του σχολείου μας, με επιβλέπουσες καθηγήτριες τις φιλολόγους κ. Ηλιάνα Παρασκευοπούλου και κ. Μάγδα Τσόλκα.
Υπό την καθοδήγηση της μουσειολόγου-μουσειοπαιδαγωγού και υπεύθυνης εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΜΙΕΤ, κ. Σοφίας Πελοποννησίου, οι μαθητές μεταφέρθηκαν νοερά στους αιώνες της εξέλιξης του γραπτού λόγου. Μέσα από την παρουσίαση γνώρισαν τα υλικά, τα εργαλεία και τον μόχθο που απαιτούνταν για τη δημιουργία των χειρογράφων, αποκτώντας μια ουσιαστική εικόνα της ιστορικής διαδρομής του βιβλίου.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της κ. Πελοποννησίου στη σύγχρονη σχέση των νέων με το βιβλίο, αναδεικνύοντας τα οφέλη της ανάγνωσης στη σημερινή ψηφιακή εποχή και τονίζοντας ότι η επαφή με το έντυπο βιβλίο αποτελεί πολύτιμο εφόδιο για την προσωπική και πνευματική καλλιέργεια των μαθητών.
Η συνάντηση αυτή έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να δουν πέρα από τις σελίδες της Ιστορίας, ερχόμενα σε άμεση επαφή με τον πολιτισμό και τη μακρά πορεία του βιβλίου μέσα στον χρόνο. Η δράση εντάσσεται στη διαρκή προσπάθεια του σχολείου μας να προσφέρει ουσιαστικές μαθησιακές εμπειρίες, συνδέοντας την εκπαίδευση με τον σύγχρονο πολιτισμό, τη γνώση και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.
Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και στην κ. Σοφία Πελοποννησίου για την εξαιρετική συνεργασία, την άρτια οργάνωση και την πολύτιμη εμπειρία που προσέφεραν στην εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου μας.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |



