Πολιτιστικό πρόγραμμα “Εικονική γνωριμία με την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ξάνθης”

Πολιτιστικό πρόγραμμα «Εικονική γνωριμία με την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ξάνθης»

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων υλοποιήθηκε στο Πρότυπο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης κατά το σχολικό έτος 2024 – 2025 πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα «Εικονική γνωριμία με την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ξάνθης». Το έργο ήταν βασισμένο στο εγκεκριμένο από το ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών «Εικονική γνωριμία με τα θρησκευτικά μνημεία της πόλης μου». Συμμετείχαν συνολικά 26 μαθητές από τις τάξεις Α΄, Β΄ , Γ΄ Γυμνασίου και Γ΄ Λυκείου υπό την καθοδήγηση της συντονίστριας εκπαιδευτικού κας Γεωργίας Πιπέλη (ΠΕ07 – Γερμανικής Φιλολογίας).

Πρόκειται για μια διαθεματική εναλλακτική διδακτική προσέγγιση με στόχο τη γνωριμία με την τοπική ιστορία και την αναγνώριση της αξίας των θρησκευτικών μνημείων και του ρόλου τους στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, αξιοποιώντας τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Επιπλέον παιδαγωγικοί στόχοι ήταν η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, η συμμετοχή σε βιωματικές δράσεις, η συνεργατικότητα και η δημιουργικότητα των μαθητών.

Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν οι εξής:

– Έρευνα σε ομάδες για την ιστορία της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών με βάση τη σχετική βιβλιογραφία και τη χρήση φύλλων εργασίας. Συγκεκριμένα το βιβλίο του κυρίου Πέτρου Γεωργαντζή “Ι.ΜΟΝΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ”, (Ξάνθη 2016) αποτέλεσε το πολύτιμο βοήθημα στην έρευνα. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στον σύγχρονο και φιλόξενο χώρο του XanthiTechLab της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

-Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ξάνθης, όπου οι μαθητές παρατήρησαν και φωτογράφισαν το Καθολικό, τις Ιερές Εικόνες και τις Αγιογραφίες.

– Επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου στην Ι.Μ. Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας Ξάνθης, όπου φυλάσσονται σημαντικά κειμήλια της Ι. Μονής Ταξιαρχών και όπου φιλοξενείται η Φωτογραφική Έκθεση του κ. Κωνσταντίνου Μαυρομάτη “Οι Μονές στον Χώρο και στον Χρόνο”.

– Εκπαιδευτική εκδρομή στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη

(Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών – Ξενάγηση στην Ιερά Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων από την υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Π.Ι.Π.Μ. κα. Ιωάννα Κλιάρη – Περιήγηση στα Βυζαντινά Τείχη της Άνω Πόλης – Προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης)

– Δημιουργία κουίζ με την εφαρμογή Κahoot σχετικά με την ιστορία της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ξάνθης με βάση το υλικό που συλλέχθηκε

https://kahoot.it/solo/?quizId=5d1673b0-5570-4135-8694-731b3970d32a

– Δημιουργία εικονικού Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ξάνθης μέσω της εφαρμογής ArtSteps και χρήσης του υλικού που συλλέχθηκε.

https://www.artsteps.com/view/6829da83f3a4cbff4e03b1d3

Με την ολοκλήρωση των δράσεων αποδεικνύεται ότι οι μαθητές μας συμμετείχαν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπου γνώρισαν την ιστορία και τους θησαυρούς της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών μέσω της βιωματικής μάθησης, της ομαδικότητας, της συνεργασίας και της δημιουργικότητας. Έκαναν χρήση τόσο της βιβλιογραφίας όσο και των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας, δηλαδή μέσω παραδοσιακών μεθόδων, αλλά και πιο σύγχρονων, κάνοντας την εργασία τους και τη μάθηση πιο ενδιαφέρουσα. Ταυτόχρονα ευαισθητοποιήθηκαν για την τοπική θρησκευτική πολιτιστική κληρονομιά προβάλλοντας την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ξάνθης με έναν ξεχωριστό τρόπο στο ευρύ κοινό.

Ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη στήριξή τους στην υλοποίηση του έργου μας :

– τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα

– τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης Ξάνθης, Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Λαγουμίδη

– τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Στέφανο Τρασανίδη

– την κα. Ιωάννα Κλιάρη, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών

Η συντονίστρια εκπαιδευτικός

Γεωργία Πιπέλη (ΠΕ07 – Γερμανικής Φιλολογίας)

1

2 4 5 6 7 8 3410
11
23760bfa 3a3c 4eb7 b546 9ebdb20e9c84 12 9 1 13 14 b04ef791 034d 4a78 a549 38a9417cc9c4 18 115 19 20 22 23 26 127 28 30 31 32 36 37 39 40 42 43 44

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς