Εκπαιδευτική Επίσκεψη στη Δράμα – 12 Φεβρουαρίου 2025

Μια αξέχαστη ημέρα γεμάτη γνώσεις, εμπειρίες και εικόνες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα “Μια Σταγόνα Ελπίδας: Μαθητικές Δημιουργίες για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων” και “Θα πούμε το νερό, νεράκι;” κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Δράμα. Η εκδρομή συνδύασε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, την ιστορική και πολιτιστική αναζήτηση, αλλά και την εξερεύνηση της μοναδικής φυσικής ομορφιάς της περιοχής.

Στάση 1: Πηγές Αγίας Βαρβάρας – Εκεί που το νερό αφηγείται την ιστορία του

Η πρώτη μας στάση ήταν οι πανέμορφες Πηγές της Αγίας Βαρβάρας, ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που αποτελεί σύμβολο της πόλης. Εκεί, είχαμε την τιμή να ενημερωθούμε από την κα Σίσσυ Πατρωνίδου, χημικό της Δημοτικής Εταιρίας Ύδρευσης – Αποχέτευσης Δράμας, για την ποιότητα του νερού, τις προκλήσεις της υδροδότησης και το φαινόμενο της λειψυδρίας που έπληξε την περιοχή. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ξεχωριστή έμφαση δόθηκε στη σημασία της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Περπατήσαμε στην περιοχή, απολαμβάνοντας το μαγευτικό τοπίο με τα τρεχούμενα νερά, τους καταρράκτες και τη λίμνη με τους κύκνους και τις πάπιες. Τέλος, επισκεφτήκαμε και προσκυνήσαμε στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, όπου μάθαμε για την ιστορία και τον θρύλο της προστάτιδας της πόλης.

Στάση 2: Τέχνη και Ιστορία – Έκθεση Φωτογραφίας & Βυζαντινές Εικόνες

Η επόμενη μας στάση ήταν το Μαρμάρινο Σπίτι, ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο, όπου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την έκθεση φωτογραφίας του φωτογράφου της διασποράς Κωνσταντίνου Μάνου. Οι εικόνες της έκθεσης μας ταξίδεψαν στον χρόνο, αποτυπώνοντας μοναδικές στιγμές από τη φύση, τον άνθρωπο και την παράδοση.

Στη συνέχεια, μεταφερθήκαμε στο Σαντιρβάν Τζαμί, όπου φιλοξενείται μια εκπληκτική έκθεση Βυζαντινών εικόνων του 17ου-19ου αιώνα. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από την καλλιτεχνική λεπτομέρεια, τη θρησκευτική σημασία και την ιστορική αξία των εκθεμάτων, κατανοώντας τη διαχρονικότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στάση 3: Ελεύθερος χρόνος στο κέντρο της Δράμας

Το μεσημέρι, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στο κέντρο της Δράμας, να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική και την ατμόσφαιρα της πόλης, καθώς και να απολαύσουν στιγμές χαλάρωσης με την παρέα τους.

Στάση 4: Το εντυπωσιακό Σπήλαιο Αγγίτη (Μααρά)

Λίγο πριν αναχωρήσουμε, επισκεφτήκαμε το μοναδικό Σπήλαιο Αγγίτη, γνωστό και ως Σπήλαιο Μααρά, το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο της Ελλάδας. Η περιήγηση στους υπόγειους διαδρόμους, με τους σταλακτίτες να δημιουργούν μοναδικούς σχηματισμούς, ήταν πραγματικά καθηλωτική! Οι μαθητές έμειναν εντυπωσιασμένοι από τη γεωλογική ιστορία του σπηλαίου και τον ρόλο του Αγγίτη ποταμού στην περιοχή.

 

Η εκδρομή μας στη Δράμα συνδύασε τη γνώση, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την επαφή με την τέχνη και την ιστορία. Οι μαθητές απέκτησαν πολύτιμες εμπειρίες και κατανόησαν τη σημασία της προστασίας του νερού και των φυσικών πόρων.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση αυτής της υπέροχης ημέρας και ιδιαίτερα τον Διευθυντή κο Γιώργο Αργυρόπουλο και τους συνοδούς μας τον Μιχάλη Πολυχρονίδη ΠΕ04.01, τον Ιωακείμ Δερέ ΠΕ02.50 και την Πέρσα Σερέτη ΠΕ01 (Ειδ. Αγιογραφία).

 

Οι συντονίστριες των Προγραμμάτων

Ελπινίκη Παναγιωτίδου ΠΕ04.02

Αναστασία Σιδέρη ΠΕ86

000 00 0 01 1 2 2 2 4 23 25 26 2 10 2 14 212 215 211 2 16 2 17 1 18 1 19 1 20 1 21 1 22 1 23 1 24 1

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς