ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ

Σχόλια και … σχολιανά

Αρχεία για 4 Ιανουαρίου 2018


“Έφυγε” ο Ευγένιος Γκέραρντ

Πέθανε την Τρίτη ο Ολλανδός πρώην προπονητής του ΟΦΗ, Ευγένιος Γκέραρντ σε ηλικία 77 ετών.  Ο Ολλανδός τεχνικός αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια και η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί. Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του ήταν πριν από 1,5 μήνα περίπου, όταν είχε πραγματοποιηθεί φιλικός αγώνας προς τιμήν του, στο Ηράκλειο.

Ο Γκέραρντ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ από το 1985 μέχρι το 2000 και συνέδεσε το όνομά του με τις πιο “χρυσές σελίδες” στην ιστορία του κρητικού συλλόγου. Υπό τις οδηγίες του ο ΟΦΗ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 1987, επικρατώντας στον τελικό με 3-1 στα πέναλτι επί του Ηρακλή.

Τη σεζόν 1985-1986, στη δεύτερη χρονιά του στην ομάδα, ο ΟΦΗ τερμάτισε στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Α’ Εθνικής, πίσω από τον Παναθηναϊκό. Την επόμενη σεζόν τερμάτισε 3ος, πίσω από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Το 1986-1987, ο Γκέραρντ κάθισε στον πάγκο του πρώτου ευρωπαϊκού αγώνα στην ιστορία του ΟΦΗ, στη νίκη με 1-0 επί της Χάιντουκ Σπλιτ στο Κύπελλο UEFA. Το 1993 έγραψε ιστορία, οδηγώντας τους Κρητικούς στην πρόκριση στη φάση των 16 του Κυπέλλου Κυπελλούχων, μετά από νίκη 2-0 στο Ηράκλειο επί της Ατλέτικο Μαδρίτης.

“Πήγα για λίγους μήνες. Τελικά έμεινα 15 χρόνια”, είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο του 2016, σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του. Πράγματι έχει το ρεκόρ του μακροβιότερου προπονητή σε ελληνική ομάδα. Και μάλλον δεν πρόκειται να καταρριφθεί στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα.

Ο Γκέραρντ λατρεύτηκε σαν θεός από τους φίλους του ΟΦΗ, ενώ μπορεί να έφυγε από τον σύλλογο το 2000, δεν έφυγε και από την Ελλάδα. Ανέλαβε τεχνικός σύμβουλος στην ΑΕΚ το 2000, ενώ το 2001 πήγε στην Κύπρο για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ. Τον επόμενο χρόνο κάθισε στον πάγκο του Ηρακλή, όπου είχε μία σύντομη θητεία και η τελευταία παρουσία του σε πάγκους ήταν το 2010 στην Παναχαϊκή, που διήρκεσε μόλις δύο μήνες, ενώ ενδιάμεσα διετέλεσε τεχνικός σύμβουλος και σκάουτ της ΑΕΚ.

Τα τελευταία χρόνια, ο Γκέραρντ επέλεξε να μείνει μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας, στο χωριό Ελιά του Ηρακλείου, . Παντρεύτηκε το 2004 την Κατερίνα Τραβαγιάκη, και μαζί απέκτησαν δύο γιους τον Μανόλη και τον Μηνά. Πήρε ελληνική υπηκοότητα και άρχισε να ασχολείται με την παραγωγή κρασιού από τα αμπέλια του.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων