Αρκετές φορές χρησιμοποιούμε τη φράση “ες αύριον τα σπουδαία”, όταν θέλουμε να αναβάλουμε για το μέλλον υποχρεώσεις με μεγάλη σημασία, που όμως κατόπιν αποβαίνουν εις βάρος μας. Παράλληλα, τη χρησιμοποιούμε και ειρωνικά όταν θέλουμε να αποφύγουμε κάτι ενοχλητικό.
Ας δούμε πώς έφτασε μέχρι εμάς η αρχαία αυτή φράση. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο (Βίοι Παράλληλοι-Πελοπίδας), τη φράση αυτή την είπε ο Θηβαίος Αρχίας. Ο Αρχίας ήταν ένας από τρεις Θηβαίους ολιγαρχικούς που κατέλαβαν την εξουσία της Θήβας το 382 π.Χ. με την βοήθεια της Σπάρτης. Ο Πελοπίδας τότε σε συνεργασία με τους δημοκρατικούς Θηβαίους οργάνωσε συνωμοσία που οδήγησε στην δολοφονία των τριών αρχηγών των 379 π.Χ.
Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Αρχίας διασκέδαζε στο σπίτι του συνεργάτη του Φυλλίδα. Κατά την διάρκεια του συμποσίου δέχτηκε μία επιστολή, η οποία τον προειδοποιούσε για συνωμοσία που είχαν οργανώσει οι Θηβαίοι δημοκρατικοί με τον Πελοπίδα, και πως κινδύνευε να τον σκοτώσουν εκείνη την ημέρα. Ο Αρχίας όμως προτίμησε να συνεχίσει την διασκέδαση του και άφησε την επιστολή για να τη διαβάσει την επομένη ημέρα, λέγοντας την παροιμιώδη φράση: «Ἐς αὔριον τά σπουδαῖα». Την ίδια νύχτα εισέβαλαν στο σπίτι του Φυλλίδα οι σύντροφοι του Πελοπίδα σκοτώνοντάς τον μαζί με άλλους ολιγαρχικούς παρευρισκομένους.