ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ

Σχόλια και … σχολιανά

Αρχεία για 22 Αυγούστου 2015


“Δαμόκλειος Σπάθη”

250px-Damocles-WestallPC20080120-8842A

Αρκετές φορές ακούμε σε διάφορες συζητήσεις τη φράση “Δαμόκλειος σπάθη”. Με τον όρο αυτό εννοούμε τον συνεχή κίνδυνο που απειλεί συνεχώς τη ζωή μας και δεν μας αφήνει να εφησυχάσουμε. Ας δούμε από πού προήλθε αυτή η φράση.

Σύμφωνα με τον Κικέρωνα,  τις Συρακούσες της Σικελίας κυβερνούσε ο τύραννος Διονύσιος ο Πρεσβύτερος, άντρας με πολλά  πλούτη, χλιδή και ατράνταχτη εξουσία. Και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, οι κόλακες γύρω του ήταν πολλοί και επιθυμούσαν να γευτούν λίγη από την πολυτέλεια και την αίγλη της βασλικής αυλής, δείχνοντας τη συνεχή υποστήριξή τους στο πρόσωπό του.  Φυσικά,  ενδόμυχα εποφθαλμιούσαν πάντα τη θέση, το αξίωμα και τις απολαύσεις του να είναι κανείς σε αυτή τη θέση. Ένας από αυτούς τους κόλακες ήταν και ο Δαμοκλής.

Κάποια ημέρα λοιπόν, ο Διονύσιος προσεγγίζοντας τον Δαμοκλή τον ρώτησε αν ήθελε ο ίδιος να πάρει τη θέση του απολαμβάνοντας όλα τα προνόμια του άρχοντα αλλά προσοχή, μόνο για μία ημέρα. Ο Δαμοκλής δέχθηκε αυτήν την πρόταση γεμάτος ενθουσιασμό. Με διαταγή του Διονύσιου του φόρεσαν τη βασιλική ενδυμασία και τον συνόδευσαν στη μεγάλη τραπεζαρία όπου μπορούσε να απολαύσει όποιο είδος φαγητού επιθυμούσε. Ο Δαμοκλής απολάμβανε τη βασιλική περιποίηση, όταν είδε πάνω από το κεφάλι του να κρέμεται ένα μεγάλο σπαθί που το  συγκρατούσαν τρίχες αλόγου, οι οποίες θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να κοπούν με αποτέλεσμα το σπαθί να πέσει στο κεφάλι του.

Όταν ο Δαμοκλής απόρησε και ρώτησε το Διονύσιο σχετικά με το σπαθί εκείνος του απάντησε: “Το σπαθί το τοποθέτησα εγώ ο ίδιος εκεί για να μου θυμίζει να παίρνω τις σωστές αποφάσεις για το λαό μου και σε πόσο μεγάλο κίνδυνο είναι η ζωή μου καθημερινά”. Ο Δαμοκλής τότε πανικοβλήθηκε και κατάλαβε πόσο διαφορετική είναι η ζωή ενός άρχοντα σε σχέση με αυτό που πίστευε. Για αυτό το λόγο άφησε αμέσως τη ζωή του άρχοντα αδιαφορώντας για τα μεγαλεία, τις αξιώσεις και τις τιμές και ζήτησε να μεταφερθεί στη παλαιά ταπεινή του θέση.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων