ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ

Σχόλια και … σχολιανά

Αρχεία για Αύγουστος, 2015


“Δαμόκλειος Σπάθη”

250px-Damocles-WestallPC20080120-8842A

Αρκετές φορές ακούμε σε διάφορες συζητήσεις τη φράση “Δαμόκλειος σπάθη”. Με τον όρο αυτό εννοούμε τον συνεχή κίνδυνο που απειλεί συνεχώς τη ζωή μας και δεν μας αφήνει να εφησυχάσουμε. Ας δούμε από πού προήλθε αυτή η φράση.

Σύμφωνα με τον Κικέρωνα,  τις Συρακούσες της Σικελίας κυβερνούσε ο τύραννος Διονύσιος ο Πρεσβύτερος, άντρας με πολλά  πλούτη, χλιδή και ατράνταχτη εξουσία. Και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, οι κόλακες γύρω του ήταν πολλοί και επιθυμούσαν να γευτούν λίγη από την πολυτέλεια και την αίγλη της βασλικής αυλής, δείχνοντας τη συνεχή υποστήριξή τους στο πρόσωπό του.  Φυσικά,  ενδόμυχα εποφθαλμιούσαν πάντα τη θέση, το αξίωμα και τις απολαύσεις του να είναι κανείς σε αυτή τη θέση. Ένας από αυτούς τους κόλακες ήταν και ο Δαμοκλής.

Κάποια ημέρα λοιπόν, ο Διονύσιος προσεγγίζοντας τον Δαμοκλή τον ρώτησε αν ήθελε ο ίδιος να πάρει τη θέση του απολαμβάνοντας όλα τα προνόμια του άρχοντα αλλά προσοχή, μόνο για μία ημέρα. Ο Δαμοκλής δέχθηκε αυτήν την πρόταση γεμάτος ενθουσιασμό. Με διαταγή του Διονύσιου του φόρεσαν τη βασιλική ενδυμασία και τον συνόδευσαν στη μεγάλη τραπεζαρία όπου μπορούσε να απολαύσει όποιο είδος φαγητού επιθυμούσε. Ο Δαμοκλής απολάμβανε τη βασιλική περιποίηση, όταν είδε πάνω από το κεφάλι του να κρέμεται ένα μεγάλο σπαθί που το  συγκρατούσαν τρίχες αλόγου, οι οποίες θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να κοπούν με αποτέλεσμα το σπαθί να πέσει στο κεφάλι του.

Όταν ο Δαμοκλής απόρησε και ρώτησε το Διονύσιο σχετικά με το σπαθί εκείνος του απάντησε: “Το σπαθί το τοποθέτησα εγώ ο ίδιος εκεί για να μου θυμίζει να παίρνω τις σωστές αποφάσεις για το λαό μου και σε πόσο μεγάλο κίνδυνο είναι η ζωή μου καθημερινά”. Ο Δαμοκλής τότε πανικοβλήθηκε και κατάλαβε πόσο διαφορετική είναι η ζωή ενός άρχοντα σε σχέση με αυτό που πίστευε. Για αυτό το λόγο άφησε αμέσως τη ζωή του άρχοντα αδιαφορώντας για τα μεγαλεία, τις αξιώσεις και τις τιμές και ζήτησε να μεταφερθεί στη παλαιά ταπεινή του θέση.

“Έφυγε” ο Κώστας Βίρβος

ImageHandler.ashx

“Έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, ένας από τους μεγαλύτερους λαϊκούς στιχουργούς της ελληνικής μουσικής, ο Κώστας Βίρβος.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 29 Μαρτίου 1926. Ο πατέρας του, πλούσιος τυρέμπορας, τον έστειλε στην Κοργιαλένειο Σχολή. Όταν τελείωσε, κατέβηκε στην Αθήνα, όπου γράφτηκε στην Πάντειο από όπου πήρε το πτυχίο του. Έγραφε από νωρίς στιχάκια, αλλά όνειρό του ήταν να γίνει σκηνοθέτης.

Έχει γράψει πάνω από 2.000 τραγούδια, πολλά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί κλασικά. Συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους κορυφαίους συνθέτες και ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού, μεταξύ αυτών ο Απόστολος Καλδάρας, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Μαρκόπουλος κ.α.

Το πρώτο του τραγούδι που κυκλοφόρησε με το όνομά του ήταν το «Θα το βρεις από άλλη» (1948), σε μουσική Απόστολου Καλδάρα με ερμηνευτές τη Σούλα Καλφοπούλου και τον Μάρκο Βαμβακάρη.

Ξανάνοιξε το αρχαίο θέατρο της Ήλιδας

Μετά από 15 χρόνια άνοιξε για παραστάσεις το Αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας. Αυτό έγινε την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015, στα πλαίσια του 25ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας. Στο χώρο του θεάτρου παρουσιάστηκε το Συμφωνικό Ποίημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Αρετών Ανωτέρα» σε Μουσική Γιώργου Βούκανου, Λιμπρέτο Δημήτρη Ρουμπάνη, κείμενα Πινδάρου (Ολυμπιόνικοι).

Σύμφωνα με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, μόνο 300 θεατές, καθισμένοι στο πρανές του θεάτρου, παρακολούθησαν τη μουσική παράσταση. Οι υπόλοιποι μπορούσαν να παρακολουθήσουν όρθιοι στο επάνω μέρος του θεάτρου, ή μέσω γιγαντοοθόνης.

Το έργο ερμήνευσε η Χορωδία της ΕΡΤ με την διδασκαλία της Νατάσσας Αγγελοπούλου, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Boeblingen υπό την διεύθυνση του Stefan Berdgolt, ενώ συμμετείχε και η Θεατρική Ομάδα του 1ου ΓΕΛ Αμαλιάδας με την σκηνοθετική επιμέλεια της κας Ιωάννας Παπαδάκη. Ερμήνευσαν: Antonella Oreficce Soprano, Άντα Αθανασοπούλου Soprano, Διονυσης Μελογιαννίδης Tenor Δημήτρης Παπαγεωργίου Baritone, Ελένη Αθανασοπούλου παιδική φωνή, Μιχάλης Καραβασιλης (Απολλώνια Λύρα). Την σκηνοθεσία της εκδήλωσης είχε ο Λευτέρης Δασκαλάκης.

Όπως δήλωσε και ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, κ. Γιώργος Βούκανος, θα γίνουν προσπάθειες ώστε του χρόνου να παρουσιαστεί στο θέατρο και αρχαία τραγωδία. Άλλωστε γι΄ αυτό το λόγο ήταν φτιαγμένο το θέατρο. Ας ελπίσουμε να ευοδωθούν οι προσπάθειες και να αναβιώσουν οι δόξες του παρελθόντος με γνωστούς ηθοποιούς του θεάτρου.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων