ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ

Σχόλια και … σχολιανά

Αρχεία για 1 Μαρτίου 2012


“Έφυγε” ο Λούτσιο Ντάλα

Την τελευταία του πνοή από καρδιακή προσβολή άφησε την Πέμπτη ο  Ιταλός ερμηνευτής, στιχουργός και συνθέτης Λούτσιο Ντάλα κατά τη διάρκεια περιοδείας του για σειρά συναυλιών στην Ελβετία. Ο συνθέτης του θρυλικού Caruso, που ερμήνευσαν με τεράστια επιτυχία ο Λουτσιάνο Παβαρότι και μετέπειτα ο Αντρέα Μποτσέλι, θα συμπλήρωνε τα 69 του χρόνια την  Κυριακή.

«Ο θάνατος είναι μόνο το τέλος της πρώτης πράξης», είχε δηλώσει πρόσφατα ο κορυφαίος Ιταλός καλλιτέχνης στη Rai…

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Λούτσιο Ντάλα ολοκλήρωσε με επιτυχία τη συναυλία του στο Μοντρέ της Ελβετίας. Είχε μόλις ξεκινήσει την ευρωπαϊκή περιοδεία του. Το πρωί της Πέμπτης άφησε την τελευταία του πνοή στο ξενοδοχείο του Μοντρέ πριν συνεχίσει για Ζυρίχη, Βασιλεία, Γενεύη και Λουγκάνο. «Ήταν ευτυχισμένος, ήρεμος. Δήλωνε πολύ συγκινημένος που βρισκόταν στα μέρη που είχε επισκεφθεί σε ανάλογη περιοδεία 30 χρόνια πριν» δηλώνει ο Ρομπέρτο Σέρο, φίλος του Λούτσιο Ντάλα από τη Μπολόνια.

Η περιοδεία άρχισε στις 27 Φεβρουαρίου και ανάμεσα στους σταθμούς της βρίσκονταν το Ντίσελντορφ, το Αμβούργο, το Λουξεμβούργο, το Μόναχο και το Βερολίνο. Είχε προηγηθεί η κυκλοφορία του τελευταίου διπλού άλμπουμ του Λούτσιο Ντάλα, Questo è Amore, με σπάνιες στιγμές της δισκογραφίας του, καθώς και το τραγούδι Nani που ερμηνεύει ο Πιερντάβιντε Καρόνε. Με αυτό το τραγούδι έκανε πριν δύο εβδομάδες την τελευταία εμφάνισή του στο Σαν Ρέμο ο Λούτσιο Ντάλα. Διηύθυνε την ορχήστρα στο τραγούδι που ο ίδιος έγραψε και ερμήνευσε ο Καρόνε στο φεστιβάλ τραγουδιού, εκεί που ήταν πάντα παρών.

Στη σκηνή του Σαν Ρέμο ο τραγουδιστής από την Μπολόνια είχε παρουσιάσει το 1971 εκείνο το αξέχαστο τραγούδι που είχε τον τίτλο της ημέρας που ήρθε στη ζωή 4 Marzo 1943. Το πρώτο συγκρότημα στο οποίο τραγούδησε ο Ντάλα ήταν το Reno Jazz Gang, έχοντας αγνοήσει τις συμβουλές της καθολικής ενορίας της συνοικίας του στη Μπολόνια ότι το πάθος της μουσικής μπορεί να τον οδηγήσει στην κόλαση.

Η συμμετοχή στο φεστιβάλ Cantagiro που έκανε το «γύρο» της Ιταλίας με παραγωγό τον Τζίνο Πάολι, έκανε γνωστό τον Λούτσιο Ντάλα στην Ιταλία το 1963. Η αγάπη με το κοινό «σφραγίστηκε» το 1966 και ήλθαν οι επιτυχίες Il Cielo, 4 Marzo 1943, Piazza Grande, Il Gigande e la Bambina, Itaca. Ακολουθεί, μεταξύ 1974 και 1977, η συνεργασία με τον ποιητή Ρομπέρτο Ροβέρσι στο πλαίσιο μιας «κοινωνικά στρατευμένης μουσικής» και μια καλλιτεχνική δράση που θυμίζει στους κριτικούς εκείνη του Ντάριο Φο. Ο Ντάλα αρχίζει το 1977 να γράφει και τους στίχους των τραγουδιών του· συνεργάζεται με τον τραγουδοποιό Φραντσέσκο Ντε Γκρέγκορι και έρχεται το θρυλικό Caruso που πουλά πάνω από οκτώ εκατομμύρια δίσκους.

Μια νέα συνεργασία αρχίζει το 1989 με τον Τζάνι Μοράντι (παρουσιαστή του τελευταίου φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, στο οποίο έμελλε να χαιρετίσει το κοινό του Ντάλα). Νέο ρεκόρ πωλήσεων σημειώνει το τραγούδι Attenti al Lupo
Με τον δίσκο Ciao ο Λούτσιο Ντάλα θα «εξηγήσει» μία δεκαετία αργότερα πόσο αμήχανα νοιώθει εξαιτίας της ιταλικής συμμετοχής στους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Σερβία.

Είχε συνθέσει επίσης μουσική για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ετοίμαζε ένα νέο καλλιτεχνικό σχέδιο, αφιερωμένο στον Μιχαήλ Άγγελο, όπως είχε δηλώσει στην Repubblica…

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231184180

1η Μαρτίου 1959-1η Μαρτίου 2012: 53 χρόνια ΠΡΟ-ΠΟ

Σαν σήμερα πριν από 53 χρόνια ξεκινούν τα προγνωστικά ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και μαζί τους ο ΟΠΑΠ, που χρηματοδότησε και χρηματοδοτεί τον ελληνικό αθλητισμό.

Το 1ο δελτίο ξεκινούσε με το ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού και απαρτιζόταν από 12 αγώνες και 2 αναπληρωματικούς. Ανάμεσα στις ομάδες ορισμένες ιστορικές όπως η Άμυνα Αμπελοκήπων, άλλες άγνωστες, αλλά και 2 αγώνες ιταλικών ομάδων.

Πέρασαν 31 ολόκληρα χρόνια μέχρι ο ΟΠΑΠ να εισάγει το επόμενό του (τυχερό αυτήν την φορά) παιχνίδι, το ΛΟΤΤΟ. Με την εξαίρεση του «6 από 36», ενός παιχνιδιού όπου οι παίκτες προέβλεπαν τις… ισοπαλίες από 36 αγώνες, που όμως θεσπίστηκε το 1965 και καταργήθηκε την ίδια κιόλας χρονιά, αφού ο κόσμος προτιμούσε το Προ-Πο. Μετά το ΛΟΤΤΟ ακολούθησαν όλα τα γνωστά παιχνίδια που παίζονται και σήμερα και, κυρίως, το πιο δημοφιλές απ’ όλα ανάμεσα στους φιλάθλους, το «Πάμε Στοίχημα», που παίζεται από τις 20 Ιανουαρίου του 2000. Μέχρι, όμως, το 1990 και το ΛΟΤΤΟ ήταν το Προ-Πο αυτό που έπαιζε τον ρόλο του αιματοδότη του ελληνικού αθλητισμού, αφού μεγάλο μέρος των εσόδων του ΟΠΑΠ πήγαινε στις ομάδες και στις αθλητικές υποδομές.

Εκείνη την Κυριακή, 1η Μαρτίου του 1959, ένας άνθρωπος κατόρθωσε να προβλέψει σωστά τα αποτελέσματα και των δώδεκα αγώνων. Το «1,2,1, 2,Χ,Χ,2,2,1,2,1,Χ» το έπαιξε μόνο ο Νίκος Πάσσαρης, κάτοικος της οδού Φωκίωνος Νέγρη 61, που κέρδισε 228.360 δραχμές. Ένα ποσό απίστευτο για την εποχή του. Τότε, ένας μέσος μισθός ήταν περίπου 2.000 δραχμές.

Στον 1ο Διαγωνισμό του Προ-Πο συμπληρώθηκαν 727.340 στήλες. Στον 8ο Διαγωνισμό ο αριθμός έφτασε τις 4.010.502 στήλες, ένα ρεκόρ που κράτησε για εννιά ολόκληρα χρόνια. Το παιχνίδι είχε γίνει δηλαδή μια τεράστια επιτυχία σχεδόν αμέσως. Σ’ αυτό συντέλεσε και το γεγονός ότι στις 15 Μαρτίου του 1959, στην τρίτη κιόλας διοργάνωση, ο Κρητικός Χρήστος Μαρκαντωνάκης κέρδισε 893.403 δραχμές! Και, φυσικά, το ότι η τιμή της στήλης ήταν μόλις δυόμισι δραχμές. Ανατιμήθηκε πρώτη φορά το 1975 και πήγε στις 4. Σήμερα κοστίζει 0,15 ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ κρατούσε το 55% του τζίρου από τις στήλες και μοίραζε το 45% στους παίκτες. Με τα χρήματα αυτά η ΓΓΑ ξεκίνησε αμέσως την κατασκευή αθλητικών υποδομών. Το «Παλαί ντε Σπορ» της Θεσσαλονίκης, αλλά και τα περισσότερα κολυμβητήρια των Αθηνών ξεκίνησαν να κτίζονται στο τέλος της δεκαετίας του ’50 με τα χρήματα αυτά. Όσο περνούσε ο καιρός, τα έργα γίνονταν όλο και πιο μεγαλεπήβολα. Μετά και την καθιέρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, την δεκαετία του ’70, το Προ-Πο σημείωνε όλο και περισσότερες στήλες, τα έσοδα αυξάνονταν ραγδαία και ο ελληνικός αθλητισμός άρχισε να αποκτά νέα οράματα. Ένα από αυτά ήταν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1996. Νέα στάδια, υποστήριξη αθλητών, αλλά και στήριξη πολιτιστικών προγραμμάτων μπήκαν στην ατζέντα του οργανισμού, που πλέον διαφημίζεται ως «ΟΠΑΠ του Αθλητισμού και του Πολιτισμού». Σήμερα, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, οι περισσότερες ελληνικές ομάδες φέρουν στην φανέλα τους την διαφήμιση κάποιου παιχνιδιού του ΟΠΑΠ. Ο οργανισμός παραμένει ο τελευταίος αιμοδότης του ελληνικού αθλητισμού, πιστός στις αρχές που τον γέννησαν πριν 53 ολόκληρα χρόνια, τότε που η πρώτη διαφήμισή του έγραφε: «1, 2 ή Χ, ό,τι και να προβλέψετε βοηθάτε στην ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού»…

Περισσότερα στο: http://www.onsports.gr/Podosfairo/Podosfairo-Afierwmata/item/181550-1i-Martioy-1959-Otan-protopaixame-Pro-Po


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων