ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ

Σχόλια και … σχολιανά

Αρχεία για Μάρτιος, 2012


Κοινή Λογική

Μια νεκρολογία που δημοσιεύτηκε στους Times του Λονδίνου.  Δυστυχώς δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για τη δημοσίευση αυτή. Ωστόσο εκείνο που έχει σημασία δεν είναι η δημοσίευση ή όχι της νεκρολογίας αυτής αλλά τούτο το περιεχόμενό της και μόνο.

Σήμερα πενθούμε το θάνατο μιας αγαπημένης παλιάς φίλης, της Κοινής Λογικής, η οποία μας συντρόφευε για πολλά χρόνια. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα την ηλικία της αφού το μητρώο γέννησής της έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό σε γραφειοκρατικές διατυπώσεις. Θα τη θυμόμαστε ως κάποια που μας δίδαξε πολύτιμα μαθήματα όπως αυτά:

-Έχε την κοινή λογική να προστατεύεσαι.

-Το πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι.

-Η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη, και…
-Ίσως ήταν δικό μου το φταίξιμο.

Η Κοινή Λογική έζησε σύμφωνα με απλές, συνετές οικονομικές πολιτικές, όπως:

Μην ξοδεύετε περισσότερα απ’ αυτά που κερδίζετε, και αξιόπιστες στρατηγικές: όπως: Υπεύθυνοι είναι οι ενήλικες και όχι τα παιδιά.

Η υγεία της άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία όταν τέθηκαν σε ισχύ καλοπροαίρετοι αλλά αυταρχικοί κανονισμοί.

Αναφορές για ένα 6χρονο αγόρι που κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση επειδή φίλησε μια συμμαθήτριά του, για εφήβους που αποβλήθηκαν από το σχολείο επειδή χρησιμοποίησαν στοματικό διάλυμα μετά το γεύμα και για έναν δάσκαλο που απολύθηκε επειδή επέπληξε έναν απείθαρχο μαθητή, απλώς επιδείνωσαν την κατάστασή της.

Η Κοινή Λογική έχασε έδαφος όταν γονείς επιτέθηκαν σε δασκάλους επειδή έκαναν τη δουλειά που οι ίδιοι δεν είχαν καταφέρει να κάνουν αναφορικά με την πειθάρχηση των ανυπάκουων παιδιών τους.

Η υγεία της επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο όταν τα σχολεία υποχρεώθηκαν να παίρνουν τη γονική συναίνεση για να βάλουν αντηλιακό ή να δώσουν μια ασπιρίνη σ’ ένα μαθητή αλλά δεν μπορούσαν να ενημερώσουν τους γονείς όταν μια μαθήτρια έμενε έγκυος και ήθελε να κάνει έκτρωση.

Η Κοινή Λογική έχασε τη θέληση για ζωή όταν οι εκκλησίες έγιναν επιχειρήσεις και οι εγκληματίες τύγχαναν καλύτερης μεταχείρισης από τα θύματά τους.

Η Κοινή Λογική δεν κατάφερε να ξεπεράσει το γεγονός ότι, όχι μόνο δεν μπορούσες να υπερασπιστείς τον εαυτό σου από ένα διαρρήκτη μέσα στο ίδιο σου το σπίτι, αλλά ο διαρρήκτης μπορούσε και να σε μηνύσει για βιαιοπραγία.
Η Κοινή Λογική παραιτήθηκε τελικά από κάθε θέληση για ζωή όταν μια γυναίκα που τάχα δεν κατάλαβε ότι ένα αχνιστό φλιτζάνι καφέ ήταν ζεστό, έχυσε λίγο στην ποδιά της κι ανταμείφθηκε άμεσα μ’ έναν τεράστιο διακανονισμό.

Πριν από το θάνατο της Κοινής Λογικής είχε προηγηθεί ο θάνατος των γονιών της, της Αλήθειας και της Εμπιστοσύνης, της συζύγου Σύνεσης και των παιδιών της Ευθύνης και Λογικής.

Έχουν επιζήσει τα 4 ετεροθαλή αδέλφια της:

Ξέρω τα Δικαιώματά μου

Το Θέλω τώρα

Κάποιος άλλος φταίει

Είμαι θύμα

Στην κηδεία της δεν παρευρέθησαν πολλοί καθώς ελάχιστοι συνειδητοποίησαν ότι απεβίωσε.

Ο κήπος με τις καυκαλίδες

 

Η Άνοιξη μπήκε για τα καλά. Τα δέντρα αρχίζουν να ανθίζουν. Η γη έχει πάρει το πράσινο χρώμα της που εναλλάσεται με διάφορα άλλα χρώματα. Τα χρώματα των λουλουδιών.

Ο κήπος γέμισε αγριόχορτα που θέλουν καθάρισμα και πέταμα. Ανάμεσα σ’ αυτά όμως υπάρχουν και τα φαγώσιμα χόρτα. Υπερισχύουν οι καυκαλίδες που δίνουν τη μορφή ενός χιονισμένου τοπίου με τα λευκά άνθη τους.

Η καυκαλίδα ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδανθών (Umbelliferae) και άλλες ονομασίες του είναι: Καυκαλίδα, αγριοκουτσουνάδα, μοσχολάχανο. Είναι από τα σημαντικότερα αρωματικά χόρτα της χώρας μας, που φυτρώνει κυρίως σε καλλιεργημένα και μη χωράφια. Είναι μικρό ετήσιο φυτό, που φτάνει σε ύψος τα 15 εκ. Το επίσημο όνομα είναι (Τορδύλιον το φαρμακευτικό Tordylium Officinales – apulum).

Τα φύλλα φυτρώνουν στους βλαστούς με αντίθετη διάταξη, είναι απλά και διαιρούνται σε λοβούς. Τα άνθη του βγαίνουν την Άνοιξη και είναι λευκά σε “σκιάδιο” και έχουν πέντε πέταλα. Ο καρπός του μοιάζει με φασόλι, σκεπασμένο με αγκαθάκια που κολλούν στα ρούχα και με δυσκολία ξεκολλούν ένα – ένα. Όταν ξεραθούν αγκυλώνουν και εμποδίζουν το θερισμό. Σε όλα τα μέρη του φυτού και στους καρπούς υπάρχουν ελαιοφόροι αδένες, που εκκρίνουν αρωματικό αιθέριο έλαιο. Τη βρίσκουμε το χειμώνα και την άνοιξη σε χωράφια, λιβάδια και χέρσες περιοχές. Η καυκαλίδα θεωρείται από τους γεωργούς κακό βότανο ή ζιζάνιο, ιδιαίτερα όταν ο καρπός της ξεραίνεται. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε κήπο και τη μαζεύουμε όταν τα φύλλα της είναι ακόμα μικρά.

Τρώγεται ωμή ή βρασμένη μαζί με άλλα χορταρικά, ως σαλάτα. Κυρίως όμως προστίθεται σε μικρή ποσότητα στο μείγμα των χόρτων για χορτόπιτες, στις οποίες χαρίζει ξεχωριστή γεύση και το εξαίρετο άρωμά της. Ως μυρωδικό χόρτο χρησιμοποιείται στη φασολάδα, στον ωμό μαριναρισμένο με ξύδι και χοντρό αλάτι γαύρο, σε κεφτέδες από φάβα και σε ωμές σαλάτες. Ζωογονεί το νευρικό σύστημα και είναι ένα αξιόλογο θεραπευτικό κατά της μελαγχολίας.

Έκλεισε τα 98 χρόνια ο Άρης

Έκλεισε τα 98 του χρόνια ο Άρης

Ο Άρης Θεσσαλονίκης συμπλήρωσε ανήμερα της 25ης Μαρτίου τα 98 χρόνια ζωής και πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Αλεξάνδρειο η «Γιορτή του Συλλόγου».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Άρη Βασίλης Ψηφίδης που ήρθε από την Αμερική, ο πρώην πρόεδρος Μιχάλης Ζορπίδης και η ομάδα βόλεϊ ανδρών του 1997 για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Σε ένα καφενείο της περιοχής του Βότση, στις 25 Μαρτίου 1914, μια συντροφιά που την αποτελούσαν 22 άνθρωποι, πήρε τη μεγάλη απόφαση της ίδρυσης του συλλόγου. Έμβλημα του συλλόγου ο αναπαυόμενος Θεός του πολέμου, ένα άγαλμα που αποδίδεται στον Σκόπα και βρίσκεται σε Μουσείο της Ρώμης. Χρώματά του το κίτρινο και το μαύρο, για να θυμίζει σε όλους το Βυζάντιο, αφού η Θεσσαλονίκη ήταν πάντοτε η δεύτερη πολιτεία της Αυτοκρατορίας.

Ο Άρης ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που έδωσε διεθνές φιλικό παιχνίδι στις 20-1-1923, με την Σπόρτινγκ Κλουμπ Σερβίας, την οποία νίκησε με 3-1.

Η χρυσή περίοδος για τον ποδοσφαιρικό Άρη ήταν προπολεμικά, όταν κατέκτησε και τα τρία πρωταθλήματά του (1928,1932,1946). Μεταπολεμικά, κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας το 1970.

Τη μεγαλύτερη δόξα όμως έχει η ομάδα μπάσκετ, ειδικά της δεκαετίας του 80, που με το Νίκο Γκάλη (τον άνθρωπο που άλλαξε την πορεία του ελληνικού μπάσκετ), ήταν κυρίαρχος στην Ελλάδα και έκανε αισθητή την παρουσία του στην Ευρώπη.

Οι τίτλοι της ομάδας μπάσκετ είναι οι εξής:

Ο Άρης καλλιέργησε σχεδόν όλα τα αθλήματα. Διαδοχικά ιδρύθηκαν τμήματα Πετοσφαίρισης, Υδατοσφαίρισης, Χειροσφαίρισης, Χόκεϊ επί πάγου, Μπέιζμπολ, Κολύμβησης, Στίβου, Πάλης, Πυγμαχίας, Άρσης βαρών,Τζούντο, Roller Hockey (2005), καλαθόσφαιρα με αμαξίδιο και κόρφμπολ (Σεπτέμβριος 2006). Στις 21 Νοεμβρίου 2007 Ο Α.Σ Άρης Θεσσαλονίκης και το τμήμα Μπεϊζμπολ του, ανακοίνωσαν την έναρξη του τμήματος Σόφτμπολ.

Οι επιτυχίες των άλλων αθλημάτων είναι οι εξής:

  • Πετοσφαίριση
    • 1 Πρωτάθλημα Ελλάδας: 1997
    • 1 Supercup Ελλάδας: 1997
  • Υδατοσφαίριση
    • 4 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 1928, 1929, 1930, 1932.
  • Χόκεϊ επί πάγου
    • 4 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 1989 , 1990 , 1991, 1992.
  • Άρση Βαρών
    • 2 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ελλάδας Γυναικών: 1994 , 1995.

Γιατί δεν γίναμε “σωστοί άνθρωποι”

ΔΕΝ ΓΙΝΑΜΕ “ΣΩΣΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ” ΔΙΟΤΙ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ:

Τον Σκρουτζ Μακ Ντακ να συσσωρεύει πλούτο εκμεταλλευόμενος ακόμα και τους συγγενείς του.

Τον Ντοναλντ Ντακ με τα ανίψια του να είναι μια ζωή άνεργοι και όμως να επιβιώνουν.

Τον Μίκυ Μάους να υπόσχεται γάμο στη Μίνι, αλλά να μη την παντρεύεται ποτέ.

Τον Πινόκιο να λέει συνεχώς ψέματα.

Τον Αλαντίν να είναι κλέφτης και να κάνει παρέα με τον Αλή Μπαμπά και άλλους 40 κλέφτες.

Τον Μπαγκς Μπάνυ να είναι ο πιο αλήτης της παρέας και να κλέβει συνεχώς το καρότο το επιούσιο.

Τον Ταρζάν να τριγυρνάει γυμνός από δω κι από κει.

Τη Σταχτοπούτα να γυρνάει σπίτι της μεσάνυχτα. Και ξυπόλυτη.

Τη Χιονάτη να μένει σε ένα σπίτι με επτά άντρες!!!

Τον Μπάτμαν να οδηγεί με 300 χλμ την ώρα παραβιάζοντας όλους τους κώδικες.

Τον Ποπάυ να έχει τατουάζ και να καπνίζει συνεχώς πίπα.

Τον Σούπερμαν να κρύβει την πραγματική του ταυτότητα.

Και τελευταίο τον Πάκμαν να τρέχει σε ένα σκοτεινό λαβύρινθο με ηλεκτρονική μουσική, καταπίνοντας χαπάκια αγνώστου προελεύσεως….

Εαρινή ισημερία

Η ‘Ανοιξη ξεκίνησε επίσημα χθες το πρωί με την εαρινή ισημερία. Οι αστρονόμοι ορίζουν την ισημερία, που σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης, ως η στιγμή όπου ο Ήλιος λάμπει ακριβώς κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης, ενώ αμέσως μετά «μεταναστεύει» αργά προς τα βόρεια, φέρνοντας σιγά-σιγά το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα.

Φέτος η εαρινή ισημερία έλαβε χώρα στις 05:14 ώρα Γκρίνουιτς της 20ής Μαρτίου, σύμφωνα με το Scientific American και το Space.com, ενώ για την Ελλάδα, όπου υπάρχει διαφορά δύο ωρών, η άνοιξη έκανε την εμφάνισή της και τυπικά στις επτά και τέταρτο χθες το πρωί.

Η ημερομηνία της εαρινής ισημερίας δεν είναι σταθερή. Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η άνοιξη συνήθως αρχίζει στις 21 Μαρτίου, στην πραγματικότητα, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, στη διάρκεια του 20ού αιώνα αυτό συνέβη μόνο στα 36 από τα συνολικά 100 έτη, κυρίως στις αρχές και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Παρόλα αυτά έχει διαμορφωθεί η κοινή πεποίθηση ότι παραδοσιακά η άνοιξη ξεκινά στις 21 Μαρτίου. Στην Ευρώπη η τελευταία φορά που η άνοιξη μπήκε στις 21 Μαρτίου, ήταν το 2007, ενώ η επόμενη θα αργήσει πολύ, αφού αυτό θα ξανασυμβεί το 2102.

Μία άλλη παρεξήγηση είναι ότι οι τέσσερις εποχές του έτους διαρκούν ακριβώς το ίδιο, δηλαδή 90 μέρες η κάθε μία. Όμως η διάρκεια των εποχών επίσης ποικίλει και για το 2012, στο βόρειο ημισφαίριο, έχει ως εξής: Χειμώνας 88,99 μέρες, ‘Ανοιξη 92,76 μέρες, Καλοκαίρι 93,65 μέρες και Φθινόπωρο 89,84 μέρες. Έτσι, φέτος οι θερμότερες μέρες της άνοιξης και του καλοκαιριού είναι κατά 7,75 μέρες περισσότερες από τις πιο κρύες του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Η διάρκεια της άνοιξης μειώνεται διαχρονικά περίπου κατά ένα λεπτό το χρόνο και του χειμώνα κατά μισό λεπτό αντίστοιχα. Το καλοκαίρι «κερδίζει» το λεπτό που χάνει η άνοιξη και το φθινόπωρο επωφελείται από το χαμένο μισό λεπτό του χειμώνα. Ο χειμώνας είναι η πιο σύντομη εποχή του έτους και, καθώς συνεχίζει να μειώνεται, αναμένεται να φθάσει στην ελάχιστη διάρκειά του (88,7 μέρες) περίπου το έτος 3500.

http://kathimerini.gr

Δείτε παρακάτω το πρώτο από τα τρία βίντεο σχετικά με την εαρινή ισημερία, από την εκπομπή της ΕΤ3 : “Το σύμπαν που αγάπησα”.

Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Χονδροκούκης

Ο Δημήτρης Χονδροκούκης αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο ύψος στην Κωνσταντινούπολη. Ο 23χρονος άλτης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου νίκησε στο ύψος με άλμα στα 2,33μ! Ο Κώστας Μπανιώτης κατέλαβε την 4η θέση στον πρώτο μεγάλο τελικό της καριέρας του.

Δεκατρία χρόνια μετά την πρωτιά της Κατερίνας Θάνου στα 60μ. στο Μαεμπάσι, η Ελλάδα επέστρεψε στο πρώτο σκαλί του βάθρου σε παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου.

Ο Λάμπρος Παπακώστας είχε κατακτήσει δύο αργυρά μετάλλια στο ύψος το 1995 στη Βαρκελώνη (με άλμα στα 2,35μ.) και το 1997 στο Παρίσι.

Ο Χονδροκούκης, ο πρώτος Έλληνας που νίκησε σε αγώνα Diamond League στη Ζυρίχη τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν ο μοναδικός που πέρασε με την πρώτη προσπάθεια τα 2,33μ, καταρρίπτοντας έτσι το ατομικό του ρεκόρ.

Η Ελλάδα  μετράει πλέον οκτώ κερδισμένα μετάλλια στην ιστορία του παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου.

Η κατάταξη

1.Δημήτρης Χονδροκούκης (Ελλάδα) 2,33μ.

2.Αντρέι Σιλνόβ (Ρωσία) 2,33μ.

3.Ιβάν Ούκοβ (Ρωσία) 2,31μ.

4.Κώστας Μπανιώτης (Ελλάδα) 2,31μ.

-.Γκουφέι Ζανγκ (Κίνα) 2,31μ.

6.Ρόμπερτ Γκράμπαρζ (Μ.Βρετανία) 2,31μ.

-.Τζέσε Γουίλιαμς (ΗΠΑ) 2,31μ.

8.Τρέβορ Μπάρι (Μπαχάμες) 2,31μ.

9.Μουτάζ Έσα Μπαρσίμ (Κατάρ) 2,28μ.

10.Ραούλ Σπανκ (Γερμανία) 2,28μ.

Εκτός από τους δύο αθλητές του ύψους, ο Λούης Τσάτουμας κατετάγη 6ος στο άλμα εις μήκος και ο Κώστας Φιλιππίδης 7ος στο άλμα επί κοντώ.

http://www.sport24.gr

“Έφυγε” η Δόμνα Σαμίου

Πέθανε η Δόμνα Σαμίου

Έφυγε από τη ζωή, το βράδυ του Σαββάτου, σε ηλικία 84 ετών η Δόμνα Σαμίου. Η σπουδαία ερμηνεύτρια και ερευνήτρια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση καλλιτεχνικών θησαυρών της χώρας μας και είδε το έργο της να αναγνωρίζεται και εκτός ελληνικών συνόρων.

Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή. Οι γονείς της ήταν μικρασιάτες πρόσφυγες από το Μπαϊντίρι, χωριό της περιοχής της Σμύρνης.

Σε ηλικία 13 ετών η Δόμνα Σαμίου έχει την πρώτη διδακτική επαφή με τη βυζαντινή και τη δημοτική μουσική αλλά και με τη λογική της επιτόπιας έρευνας, μαθητεύοντας κοντά στον Σίμωνα Καρά, στο «Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής», ενώ παράλληλα φοιτά στο νυχτερινό Γυμνάσιο.

Ως μέλος της χορωδίας του Σίμωνα Καρά αρχίζει η σχέση της και με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας/Ε.Ι.Ρ όπου αργότερα, το 1954, προσλαμβάνεται στο Τμήμα Εθνικής Μουσικής.

Το 1963 αρχίζει τα ταξίδια της στην επαρχία για επιτόπιες καταγραφές και συγκέντρωση μουσικού υλικού για το προσωπικό της αρχείο με δικά της μηχανήματα.

Το 1971 παραιτείται από την Ραδιοφωνία. Την ίδια χρονιά-σταθμό αποδέχεται την πρόσκληση του Διονύση Σαββόπουλου και πρωτοεμφανίζεται στο νεανικό και αντιχουντικό Ροντέο, δίνοντας μια μεγάλη έκτοτε στροφή στη σχέση των νέων με την παραδοσιακή μουσική.

Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις με αποκορύφωμα την απονομή μεταλλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο το 2005.

Δείτε περισσότερα στο: http://www.domnasamiou.gr

Και αυτοί μας έκλεβαν

Εννέα ολόκληρα χρόνια, το οργανωμένο κύκλωμα υπαλλήλων και ασφαλισμένων του ΙΚΑ, που εξαρθρώθηκε, μετά από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, στο υποκατάστημα της Καλλιθέας, “φέσωνε” το ίδρυμα με επιδόματα -μαϊμού, προκαλώντας ζημιά, που, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ξεπερνά κατά πολύ τα 6.000.000 ευρώ.

Οι έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας για τη μεγάλη απάτη, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Επιθεώρησης του ΙΚΑ, διήρκεσαν δύο μήνες και χθες οι αστυνομικοί συνέλαβαν έξι άτομα και κατάσχεσαν 966.900 ευρώ και τρία πολυτελή αυτοκίνητα.

Συλληφθέντες είναι τέσσερις γυναίκες υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών, ενώ τα χρήματα, που ήταν σε χαρτονομίσματα των 500, 200, 100 και 50 ευρώ, βρέθηκαν κρυμμένα στην αποθήκη μιας από τις συλληφθείσες, μέσα σε πάνες μωρού (κάτι μου θυμίζει αυτό).

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ:

1.ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ Ελένη του Ανδρέα και της Ελένης που γεννήθηκε την 27-07-1957 στην Τριταία Ιτέας Φωκίδας και κατοικεί στο Μοσχάτο Αττικής
2.ΠΑΤΕΡΑΚΗ Χριστίνα του Ευτυχίου και της Δέσποινας που γεννήθηκε την 20-6-1962 στον Πειραιά και κατοικεί στον Άλιμο Αττικής
3.ΦΕΡΡΑ Χρυσούλα του Φωτίου και της Ελένης, που γεννήθηκε την 14-05-1960 στην Γουριώτισσα Αιτωλοακαρνανίας και κατοικεί στην Καλλιθέα Αττικής
4.ΣΟΥΡΙΔΗ Χριστίνα του Δημητρίου και της Όλγας, που γεννήθηκε την 25-12-1944 στη Στυλίδα Φθιώτιδος και κατοικεί στη Νέα Σμύρνη Αττικής
5.ΚΑΡΑΪΣΚΟ Κωνσταντίνο του Ιωάννη και της Ευανθίας, που γεννήθηκε την 3-5-1949 στην Αρτονίνα Φωκίδας και κατοικεί στο Μοσχάτο Αττικής
6.ΑΙΜΑΤΙΔΗ Παναγιώτη-Αλέξανδρο του Παρθένη και της Δανάης, που γεννήθηκε την 6-2-1969 στην Αθήνα και κατοικεί στην Καλλιθέα Αττικής
7.ΘΩΜΑΚΟΥ Μυρσίνη του Νικολάου και της Μαρίας, που γεννήθηκε την 12-11-1946 στην Ερμούπολη Σύρου Κυκλάδων και κατοικεί στην Κότρωνα Γυθείου Λακωνίας

Στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται μία ακόμα γυναίκα, πρώην υπάλληλος του ΙΚΑ, καθώς και απροσδιόριστος, μέχρι τώρα αριθμός συμμετοχών, ασφαλισμένων του Ιδρύματος. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για απάτη, απιστία, κατάχρηση και “ξέπλυμα μαύρου χρήματος” σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των εμπλεκομένων στην Αττική και τη Λακωνία, εκτός από τα 966.900 ευρώ, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 4 φύλλα επιταγών συνολικής αξίας 110.000 ευρώ, 45 ατομικά βιβλιάρια διαφόρων ασφαλισμένων του ΙΚΑ, καρτέλες ενσήμων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και 13 σφραγίδες διαφόρων τμημάτων του ΙΚΑ Καλλιθέας, καθώς και φυσικών προσώπων και επαγγελματιών.

http://www.iliaoikonomia.gr/news_details.php?id=6888

Το κρύο του πάει πολύ

Παίζοντας για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα κάτω από πολικές θερμοκρασίες (-15 στη Ρωσία, -10 στην Ουκρανία), ο Ολυμπιακός νίκησε με το ίδιο σκορ 1-0.

Την πρώτη φορά νίκησε τη Ρούμπιν Καζάν στη Μόσχα και τη δεύτερη τη Μεταλίστ στο Χάρκοβο με το ίδιο σκορ και τον ίδιο σκόρερ, τον Νταβίντ Φουστέρ.

Ο Ολυμπιακός πλέον έχει εννέα συνεχόμενες νίκες σε όλες τις διοργανώσεις με συνολικό σκορ 18-0, δείχνοντας τη δυνατή του άμυνα αλλά και το σύνολο της ομάδας. Φαίνεται ότι πέρασε η εποχή που δεν τολμούσε να βγει έξω από την Ελλάδα γιατί …έπεφταν “πεντάρες”.

Ας ελπίσουμε να δείξει την απαραίτητη προσοχή και στον επαναληπτικό αγώνα, γιατί η Μέταλιστ είναι πολύ επικίνδυνη ομάδα.

“Δυο Λασταίοι, τρείς φωτιές”

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Χαβαρίου και των Λαστεΐκων Πύργου κατάγονται από τη Λάστα Γορτυνίας (Ν. Αρκαδίας). Γύρω στο 1845 άρχισαν να πηγαινοέρχονται στα χωριά αυτά και μετά από μια δεκαπενταετία περίπου άρχισαν να εγκαθίστανται μόνιμα.

Κάποτε δύο Λασταίοι, κατά τη μετακίνησή τους από τη Λάστα προς τα πεδινά, σταμάτησαν το βράδυ σε ένα δάσος να ξεκουραστούν. Άναψαν μια φωτιά και κάθισαν να ζεσταθούν. Μάλωσαν όμως για το ποιος θα μείνει πιο πολλή ώρα ξάγρυπνος να κρατήσει αναμμένη τη φωτιά. Και τότε ο καθένας άναψε δική του φωτιά για να ζεσταθεί.

Έτσι λοιπόν δύο άνθρωποι είχαν τρεις φωτιές για να ζεσταθούν.

Την παροιμία αυτή περιγράφει ο Νικόλαος Λάσκαρης στο βιβλίο του: “Η Λάστα και τα μνημεία της” (εκδ. 1903), ως αποτέλεσμα διχογνωμίας.

Ο Νικ. Λάσκαρης, αναφέρει ότι οι Λασταίοι, χάριν αστεϊσμού, λένε ότι άναψαν τις τρεις φωτιές για να καθίσουν ανάμεσα και να ζεσταθούν καλύτερα, αλλά και να δείξουν την προκοπή τους ποιος θα ανάψει την καλύτερη φωτιά.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων