Η παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 31 Μαΐου κάθε χρόνο με απόφαση που πάρθηκε το 1988 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Το κάπνισμα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, προκαλεί το θάνατο σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα οι θάνατοι που προκαλούνται από το κάπνισμα υπολογίζονται από 6.000 έως 20.000 άτομα κάθε χρόνο.
Το κάπνισμα προκαλεί: καρδιοπάθειες, βρογχίτιδα, εμφύσημα, αγγειακές νόσους, καρκίνο του πνεύμονα, ενώ σπαταλώνται κάθε χρόνο περίπου 200 δις δολάρια για τους πάσχοντες από ασθένειες λόγω καπνίσματος.
Στην Ελλάδα μέχρι τα 14 σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής.
Η προσπάθεια επίδειξης στους άλλους οδηγεί πολλούς νέους στο να ξεκινήσουν το κάπνισμα. Θέλουν να δείξουν ότι μεγάλωσαν. Είναι μια επίδειξη “μαγκιάς”.
Αυξάνονται τα τελευταία χρόνια και οι γυναίκες καπνίστριες, και δυστυχώς δεν το σταματούν ούτε την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις χαλαρωτικές ιδιότητες του καπνού ήταν οι Ινδιάνοι, που κάπνιζαν πίπα ή πούρο. Η συνήθεια αυτή πέρασε και στην Ευρώπη τον 15ο αιώνα από τους πρώτους κατακτητές της αμερικανικής ηπείρου.
Πρώτος πολέμιος του καπνίσματος ήταν ο βασιλιάς της Αγγλίας Ιάκωβος ο Α’. Κατήγγειλε τη χρήση του καπνού ως απαίσια για τα μάτια, μισητή για τη μύτη, καταστροφική για το μυαλό και επικίνδυνη για τα πνευμόνια.
Εδώ στην Ελλάδα έχει ψηφιστεί από πέρισι ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, αλλά ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί. Μόλις τώρα η υπουργός Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου σκέφτηκε να φτιάξει άλλο νόμο για να εφαρμόσει τον προηγούμενο. Ας ελπίσουμε να μην είναι άλλη μια τρύπα στο νερό.