ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ

Σχόλια και … σχολιανά

Αρχεία για 19 Φεβρουαρίου 2009


“Ανάποδος” κομήτης πλησιάζει τη Γη

Ένας παράξενος πρασινωπός κομήτης που πετά ανάποδα από ό,τι άλλοι κομήτες, θα περάσει κοντά από τη Γη αυτό το μήνα, καθώς η τροχιά του για μια και μοναδική φορά τον φέρνει προς τον πλανήτη μας μας. Ενώ οι πλανήτες και τα περισσότερα από τα άλλα ουράνια σώματα -και οι κομήτες- στο ηλιακό μας σύστημα περιφέρονται γύρω από τον ήλιο με φορά αντίθετη από αυτή του ρολογιού, ο κομήτης αυτός περιφέρεται με τη φορά του ρολογιού, σύμφωνα με τον αστρονόμο της NASA Στέφεν Έντμπεργκ. Εξαιτίας μιας οπτικής αυταπάτης, από τη Γη φαίνεται σαν η ουρά του κομήτη να βρίσκεται μπροστά και όχι πίσω του!

Ο κομήτης ονομάστηκε “Λούλιν” και υπάρχει περίπτωση να είναι ορατός με γυμνό μάτι, λένε οι αστρονόμοι, αλλά από περιοχές απομακρυσμένες από τα φώτα των πόλεων. Καλύτερα πάντως για τους ερασιτέχνες αστρονόμους θα είναι να χρησιμοποιήσουν τηλεσκόπια ή έστω κιάλια.

Την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ θα βρίσκεται περίπου 60 εκατ. χλμ. από τη Γη, την κοντινότερη απόσταση από τον πλανήτη μας, σύμφωνα με τη NASA, όπως αναφέρει το Associated Press.

Ο “Λούλιν”, που ανακαλύφθηκε από ένα Κινέζο έφηβο πριν από δύο χρόνια, διατηρεί πολλά από τα αρχικά του αέρια, τα οποία συνήθως αποβάλλονται καθώς οι κομήτες πλησιάζουν τον ήλιο. Αντίθετα επίσης από τους περισσότερους κομήτες που είναι ορατοί από τη Γη, ο συγκεκριμένος δεν έχει ποτέ άλλοτε πλησιάσει τον ήλιο.

Ο κομήτης έρχεται από πολύ μακριά, τα απώτατα όρια του ηλιακού μας συστήματος, σε απόσταση 39 τρισ. χλμ. Εκτιμάται ότι μόλις κάνει το ταξίδι του γύρω από τον ήλιο, θα έχει πια αποκτήσει αρκετή ταχύτητα για να μπορέσει να δραπετεύσει από το ηλιακό σύστημα.

http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=1029932


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων