ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ

Σχόλια και … σχολιανά

Αρχεία για 4 Αυγούστου 2008


“Έφυγε” ο Αλεξάντερ Σολζενίτσιν

Ο Ρώσος συγγραφέας Αλεξάντερ Σολζενίτσιν άφησε την τελευταία του πνοή τη νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα στο σπίτι του, στη Μόσχα, σε ηλικία 89 ετών, όπως ανέφεραν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με το γιο του Νομπελίστα συγγραφέα, Στεπάν, ο Σολζενίτσιν πέθανε λόγω “οξείας καρδιακής ανεπάρκειας” στις 23:45 το βράδυ της Κυριακής, τοπική ώρα.

Ο Σολζενίτσιν γεννήθηκε στον Καύκασο στις 11 Δεκεμβρίου 1918, σπούδασε φυσική και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Ροστόφ και υπηρέτησε στον Κόκκινο Στρατό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1945 όμως καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών σε στρατόπεδο επειδή σε επιστολή που είχε στείλει σε ένα φίλο του αμφισβήτησε τις πολεμικές ικανότητες του Στάλιν. Αφέθηκε ελεύθερος το 1953, λίγους μήνες πριν από το θάνατο του Στάλιν και εξορίστηκε στην κεντρική Ασία, όπου άρχισε να γράφει. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Ριάζαν, 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα και άρχισε να διδάσκει.

Τον Νοέμβριο του 1962 του δόθηκε η άδεια να δημοσιεύσει στη λογοτεχνική επιθεώρηση “Νόβι Μιρ” το έργο του “Μια ημέρα από τη ζωή του Ιβάν Ντενίσοβιτς”, που αφορούσε έναν κρατούμενο στα Γκούλαγκ. Παρ’ ότι είχε σπάσει το ταμπού, προκαλώντας σοκ στην ΕΣΣΔ με τις περιγραφές του, τα επόμενα έργα του, όπως “Ο πρώτος κύκλος” και το “Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ”, κυκλοφόρησαν μόνο σε παράνομες εκδόσεις ή στο εξωτερικό, όπου γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.

Το 1970 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, όμως αρνήθηκε να μεταβεί στη Στοκχόλμη για να το παραλάβει φοβούμενος ότι το σοβιετικό καθεστώς δεν θα του επέτρεπε να επιστρέψει. Ωστόσο, το 1974 του αφαιρέθηκε η σοβιετική υπηκοότητα και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Έζησε διαδοχικά στη Γερμανία, στην Ελβετία και στις ΗΠΑ και επέστρεψε στη Ρωσία το 1994, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Τιμήθηκε επίσης με το βραβείο του ρωσικού κράτους για τα “εξαιρετικά επιτεύγματά του στον ανθρωπιστικό τομέα” από τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του συγγραφέα.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/04/1547455.htm

Το χρυσό είναι της μόδας

Μιλάμε βέβαια για το ελληνικό μπάσκετ. Άλλο ένα χρυσό μετάλλιο, το πρώτο σε Πανευρωπαϊκό Εφήβων στο μπάσκετ, κατέκτησαν οι χρυσοί έφηβοι.

Υπό τους ήχους του διαχρονικού «final countdown» και τα τρελά πανηγύρια από τους 3.000 Έλληνες που βρέθηκαν στο κλειστό του Πύργου, η «γαλανόλευκη» στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης κόντρα στη Λιθουανία (57-50) .

Η σύνθεση της ελληνικής ομάδας στον τελικό:

ΕΛΛΑΔΑ (Βλασσόπουλος): Παπαντωνίου, Κατσίβελης, Αγγελόπουλος, Μάντζαρης 2, Καραθανάσης, Παπανικολάου 10(1), Γεωργάκης, Σλούκας 16(1), Παππάς 14(2), Κασελάκης 7, Σαρικόπουλος 8(11ριμπ.).

Ο Κώστας Σλούκας και ο Νίκος Παππάς βρέθηκαν στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης, μαζί με τους Μοτεγιούνας (Λιθουανία), Ντέλας (Κροατία) και Καντέρ (Τουρκία). Πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Ντονάτας Μοτεγιούνας της Λιθουανίας.

Όλοι οι αγώνες της ομάδας μας

Α΄ ΦΑΣΗ
25/7/08 Ελλάδα-Ισπανία 77-73 (Πύργος)
26/7/08 Ισραήλ-Ελλάδα 67-89  (Αμαλιάδα)
27/7/08 Ελλάδα-Βέλγιο 66-55  (Πύργος)
Β΄ ΦΑΣΗ
29/7/08 Ιταλία-Ελλάδα 63-68 (Πύργος)
30/7/08 Ελλάδα-Σερβία 72-59  (Αμαλιάδα)
31/7/08 Λιθουανία-Ελλάδα 54-72  Πύργος)
ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
2/8/08 Ελλάδα-Κροατία 82-62  (Πύργος)
ΤΕΛΙΚΟΣ
3/8/08 Ελλάδα-Λιθουανία 57-50 (Πύργος)


http://sports.e-go.gr/default.asp?catid=8140


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων