Δημήτρης Γ. – Γιώργος Κ. – Κωνσταντίνος Τ.

Τί είναι ενέργεια;

Χωρίς την ενέργεια, δε θα υπήρχε τίποτα. Ούτε ο ήλιος, ούτε τα ποτάμια, ούτε ο άνεμος, ούτε οποιαδήποτε μορφή ζωής. Η ενέργεια υπάρχει παντού γύρω μας και οι μετατροπές της από κάποια μορφή της σε κάποια άλλη ευθύνονται για όλα τα φαινόμενα της φύσης. Ως πρωταρχική αιτία όλων των φυσικών διεργασιών, η ενέργεια δε μπορεί να δημιουργηθεί από άλλες αιτίες, ούτε και να καταστραφεί. Μπορεί μόνο ν’ αλλάζει μορφές. Οι αρχαίοι δεν μπορούσαν να συλλάβουν το ρόλο της ενέργειας στη ζωή του ανθρώπου. Κάτι τέτοιο έγινε δυνατό μόλις τους τελευταίους αιώνες.

κεραυνοί
θερμοπίδακες

 

Εξοικονόμιση Ενέργειας

Δείτε το στο slideshare.net

Εξοικονόμηση ενέργειας ονομάζεται οποιαδήποτε προσπάθεια με την οποία επιτυγχάνεται περιορισμός της σπατάλης των ενεργειακών αποθεμάτων. Γενικά σήμερα, ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις απαιτείται πολυ μεγάλη ποσότητα ενέργειας για θέρμανση, φωτισμό, κλιματισμό κλ.π., πέρα από εκείνη της τροφοδοσίας των διάφορων μηχανών των βιομηχανιών. Για την απρόσκοπτη όμως εξασφάλιση αυτής της ενέργειας γίνεται εξαιρετικά μεγάλη κατανάλωση, κυρίως σε καύσιμα, όπως το πετρέλαιο, οι γαιάνθρακες, το φυσικό αέριο. Όμως τα αποθέματα αυτών των καυσίμων είναι περιορισμένα. Έτσι γίνεται αναγκαία η λήψη διαφόρων μέτρων περιορισμού, τουλάχιστον της σπατάλης, ώστε τα αποθέματα αυτά να διαρκέσουν περισσότερο ή ακόμα και να βρεθούν νέες τεχνολογίες απεξάρτησης από αυτά.

Αυτό μπορεί να συμβεί με επιλογή οικονομικότερων μηχανών σε καύσιμη ύλη, αποδοτικότερων οικιακών εγκαταστάσεων (μονώσεις κ.λπ.), αλλά και οικονομικότερη, δηλαδή λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Χωρίς αμφιβολία, τέτοια μέτρα είναι γεγονός ότι ανεξάρτητα από τα οικονομικά κέρδη, επιφέρουν και πολύ μικρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Δωδεκάλογος για την Εξοικονόμηση Ενέργειας

  1. Φρόντιζε να αξιοποιείς με τον καλύτερο τρόπο την ηλιακή ενέργεια για τη θέρμανση του σπιτιού σου το χειμώνα. Την ημέρα άνοιγε τις κουρτίνες και άφηνε τον ήλιο να μπαίνει στο σπίτι και να το ζεσταίνει. Το βράδυ κλείνε τα εξώφυλλα των παραθύρων και τις κουρτίνες, για να μη φεύγει γρήγορα η θερμότητα. Και, βέβαια, προσοχή στις χαραμάδες, απ’ όπου έχουμε μεγάλες απώλειες θερμότητας.
  2. Το καλοκαίρι, κατέβαζε τις τέντες και κλείνε τα εξώφυλλα των παραθύρων την ημέρα, για να προστατεύεται το σπίτι απ’ τον ήλιο. Το βράδυ άνοιγε τα παράθυρα, για να δημιουργούνται ρεύματα και να δροσίζεται το σπίτι.
  3. Θυμήσου ότι ένας ανεμιστήρας μας δροσίζει, ενώ καταναλώνει ενέργεια όση και ένας κοινός λαμπτήρας φωτισμού. Η καλύτερη θέση για έναν ανεμιστήρα είναι η οροφή…
  4. Φρόντιζε τα παράθυρα να είναι κλειστά όταν λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης το χειμώνα, ή το σύστημα ψύξης το καλοκαίρι, για να μη χάνεται πολύτιμη ενέργεια.
  5. Εξήγησε στους δικούς σου ότι ένα κτίριο με μόνωση και διπλά τζάμια έχει πολύ μικρότερες απώλειες θερμότητας το χειμώνα και “ζεσταίνεται” δυσκολότερα το καλοκαίρι. Επομένως μας εξασφαλίζει πιo άνετες συνθήκες διαβίωσης απ’ ό,τι ένα κτίριο χωρίς μόνωση.
  6. Φρόντιζε να μη μένουν αναμμένα φώτα οε δωμάτια, όταν δεν είναι απαραίτητο. Να θυμάσαι ότι οι λαμπτήρες φθορισμού είναι πολύ οικονομικότεροι από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, που παρέχουν το ίδιο φως. Ακόμα, όλοι οι λαμπτήρες αποδίδουν περισσότερο φως, αν συνηθίζεις να τους ξεσκονίζεις συχνά.
  7. Φρόντιζε οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές να τοποθετούνται στην κατάλληλη θέση (π.χ. το ψυγείο μακριά από το καλοριφέρ ή την ηλεκτρική κουζίνα…) και να χρησιμοποιούνται σωστά ( π.χ. η πόρτα του ψυγείου ή του φούρνου να είναι καλά κλεισμένη, να γίνεται λογική χρήση του θερμοσίφωνα…).
  8. Μη ξοδεύεις άσκοπα το νερό, που είναι πολύτιμο και μη χρησιμοποιείς ζεστό νερό όταν δε χρειάζεται.
  9. Φρόντιζε να επιλέγεις για τις μετακινήσεις σου, όταν είναι δυνατό, την πεζοπορία, το ποδήλατο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να προτρέπεις τους δικούς σου να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό σας, όταν δεν είναι αναγκαίο.
  10. Ενημέρωσε τους δικούς σου για τα οφέλη στο περιβάλλον, αλλά και στα οικονομικά τους, από την τακτική συντήρηση του αυτοκινήτου σας και του συστήματος θέρμανσης του σπιτιού σας, ιδιαίτερα του καυστήρα.
  11. Φρόντιζε, όταν σου δίνεται ευκαιρία, να ενημερώνεις τους γύρω σου για τα πλεονεκτήματα της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
  12. Αυτό ας σε καθοδηγεί στις δραστηριότητές σου, ώστε να εξοικονομείς την ενέργεια, όταν και όπου μπορείς.