Πριν μπούμε στο βιβλίο έκανα κάποιες εισαγωγικές δραστηριότητες για να συνηθίσουν τους όρους πάνω , κάτω , αριστερά, δεξιά, δίπλα, ανάμεσα κ.α.Μέσα στην τάξη τοποθέτησα σε διάφορα σημεία μικρά post it χαρτάκια και τα παιδιά έφτιαχναν προτάσεις με τη θέση τους.
π.χ. Το κίτρινο χαρτάκι είναι πάνω από το καλοριφέρ.
Παίξαμε μέσα στην τάξη σηκώνοντας πότε το δεξί και πότε το αριστερό ανάλογα με το σύνθημα.
Μετά βγήκαμε στην αυλή και κάναμε τις ίδιες ασκήσεις και το παιχνίδι του οδηγού. Ο οδηγός φωνάζει δεξί ή αριστερό και όλοι πρέπει να σηκώσουν το σωστό χερί (τα παιδιά περπατάνε συνεχώς). Σε μια παραλλαγή αυτού χωριστήκαμε σε δυο ομάδες και ο πρώτος οδηγούσε στρίβοντας δεξιά ή αριστερά. Φυσικά όλοι μπήκαν μπροστά για λίγο.
Τις επόμενες μέρες δουλέψαμε στο βιβλίο τις ίδιες έννοιες.
Σχήματα
Στα σχήματα αφού ζωγραφίσω κάποιες εικόνες με σχήματα στον πίνακα (λουλούδι, σπίτι κ.α.) θα καλέσω και τα παιδιά να το προσπαθήσουν. Θα τα καταφέρουν περίφημα!
Στη συνέχεια θα φτιάξουμε πίνακες ζωγραφικής χρησιμοποιώντας σχήματα στις ζωγραφιές μας.
Θα συνεχίσουμε δίνοντας τα ονόματα των σχημάτων , κάτι που τα παιδιά ξέρουνν αρκετά καλά. Θα μπούμε έπειτα στο βιβλίο και θα ασχοληθούμε με τις δραστηριότητές του.
Στα στερεά θα βρούμε πράγματα που να μοιάζουν με αυτά που δείχνει το βιβλίο (ζάρια , κουτιά, μπάλες κ.α.)θα τα ξεχωρίσουμε από τα σχήματα μιας και τα σχήματα ¨δε στέκονται” ούτε και μπορούμε “να τα πιάσουμε” , ενώ τα στερεά μπορούμε.
Μετά θα ασχοληθούμε τις δραστηριότητες του Τ.Ε. Αφιερώνω χρόνο στα σχήματα , μιας και οι δραστηριότητες αρέσουν στα παιδιά.
Θα Βγάλουμε
πάλι διάφορα υλικά μας και θα φτιάξουμε πολλά σχήματα με πλαστελίνη, με καλαμάκια, με τα γλωσσοπίεστρα.