Τα μαθηματικά μας 20/9/22-24/9/20

Πρώτη βουτιά στα μαθηματικά! Προσανατολισμός, σχήματα, στερεά

Στα μαθηματικά ξεκινήσαμε πρώτα με τον προσανατολισμό στο χώρο.
Πριν μπούμε στο βιβλίο έκανα κάποιες εισαγωγικές δραστηριότητες για να συνηθίσουν τους όρους πάνω , κάτω , αριστερά,  δεξιά, δίπλα, ανάμεσα κ.α.Μέσα στην τάξη τοποθέτησα σε διάφορα σημεία μικρά post it χαρτάκια και τα παιδιά έφτιαχναν προτάσεις με τη θέση τους.
π.χ. Το κίτρινο χαρτάκι είναι πάνω από το καλοριφέρ.

Παίξαμε μέσα στην τάξη σηκώνοντας πότε το δεξί και πότε το αριστερό ανάλογα με το σύνθημα.
Μετά βγήκαμε στην αυλή και κάναμε τις ίδιες ασκήσεις και το παιχνίδι του οδηγού. Ο οδηγός φωνάζει δεξί ή αριστερό και όλοι πρέπει να σηκώσουν το σωστό χερί (τα παιδιά περπατάνε συνεχώς).  Σε μια παραλλαγή αυτού χωριστήκαμε σε δυο ομάδες και ο πρώτος οδηγούσε στρίβοντας δεξιά ή αριστερά. Φυσικά όλοι μπήκαν μπροστά για λίγο.

Τις επόμενες μέρες δουλέψαμε στο βιβλίο τις ίδιες έννοιες.

Σχήματα
Στα σχήματα αφού ζωγραφίσω  κάποιες εικόνες με σχήματα στον πίνακα (λουλούδι, σπίτι κ.α.) θα καλέσω και τα παιδιά να το προσπαθήσουν. Θα  τα καταφέρουν περίφημα!

Στη συνέχεια θα  φτιάξουμε πίνακες ζωγραφικής χρησιμοποιώντας σχήματα στις ζωγραφιές μας.

Θα συνεχίσουμε δίνοντας τα ονόματα των σχημάτων , κάτι που τα παιδιά ξέρουνν αρκετά καλά. Θα μπούμε  έπειτα στο βιβλίο και θα  ασχοληθούμε με τις δραστηριότητές του.

Στα στερεά θα  βρούμε πράγματα που να μοιάζουν με αυτά που δείχνει το βιβλίο (ζάρια , κουτιά, μπάλες κ.α.)θα  τα ξεχωρίσουμε από τα σχήματα μιας και τα σχήματα ¨δε στέκονται” ούτε και μπορούμε “να τα πιάσουμε” , ενώ τα στερεά μπορούμε.

Μετά θα  ασχοληθούμε τις δραστηριότητες του Τ.Ε. Αφιερώνω χρόνο στα σχήματα , μιας και οι δραστηριότητες αρέσουν στα παιδιά.

Θα Βγάλουμε

πάλι διάφορα υλικά μας και θα φτιάξουμε πολλά σχήματα με πλαστελίνη, με καλαμάκια, με τα γλωσσοπίεστρα.

Μελέτη Περιβάλλοντος 20/9/20-24/9/20 Η τάξη μου

 

. Η ΤΑΞΗ ΜΟΥ.    

Στην πρώτη ενότητα της Μελέτης θα  ασχοληθούμε  μετην τάξη μας.

Θα την εξερευνήσουμε,θα την περιγράψουμε,  θα εντοπίσουμε τα διάφορα σημεία της.θα τη μετρήσουμε με πατούσες και με βήματα. Το ίδιο θα κάνουμε και για τον πίνακα και τα θρανία χρησιμοποιώντας εδώ και τις παλάμες μας.

Θα Παίξουμε το παιχνίδι του οδηγού.
Ενα παιδί θα δέσει τα μάτια του και ένα αλλο  θα  είναι ο οδηγός του , που πρέπει να δίνει σωστές και ακριβείς οδηγίες για να μεταφερθει το παιδί με τα κλειστά μάτια από το ένα σημείο στο άλλο (π.χ. από την πόρτα στη ντουλάπα). Σημαντικό παιχνίδι ενσυναίσθησης των παιδιών με προβλήματα ή έλλειψη όρασης. Συζητήσαμε και για τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα άτομα που δε βλέπουν στη μετακίνησή τους.

Θα συγκρίνουμε την τάξη μας με τάξεις άλλων χωρών και  θα βρούμε ομοιότητες και διαφορές με όλες.

Θα μιλήσουμε για τον τρόπο ζωής στην τάξη , τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε , τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας.

Για τους κανόνες θα αφιερώσουμε λίγο χρόνο παραπάνω. Θα γράψουμε τους δικούς μας κανόνες που θα συμφωνήσουμε ότι θα κάνουν πιο αρμονική τη ζωή μας αν τους ακολουθούμε.

Για να μην τους έχουμε ξερά γραμμένους κάπου σκέφτηκα να φωτογραφίσουμε κάθε κανόνα. Τα παιδιά θα προτείνουν τρόπους αναπαράστασης κάθε κανόνα και τον θα τον δραματοποίησουν.

Θα τους εκτυπώσω και θατους κρεμάσουμε στην πόρτα μας.

Θα Δώσουμε τα χέρια και θα υποσχεθούμε να τους υπακούμε.

Φυσικά θα υπογράψουμε όλοι.

Πού είναι ο Άρης 2(Πι ) 22/9/20

Αφού κάναμε την επανάληψή μας στη σελ. 10 μεταφερθήκαμε δίπλα στη σελ. 11 όπου συναντήσαμε ένα παπί να φωνάζει πιπιπι. Το ένα γράμμα γνωστό , το άλλο άγνωστο. Τα βάλαμε δίπλα δίπλα λοιπόν και βρήκαμε ομοιότητες και διαφορές. Δώσαμε τη φωνή στο νέο γραμματάκι που είναι κι αυτό φωνακλάδικο σαν το α και φωνάζει ιιιιι. Το εντοπίσαμε σε σύννεφο πάλι και βρήκαμε λέξεις που ξεκινούν με την παρεούλα πι μέσα από εικόνες.

Με τα καρτελάκια που θα έχουμε μέσα στην τσάντα μας φτιάξαμε τη λέξη παπί και πίπα

Πού είναι ο Άρης 1; (α, πα, πι) 17/9/20

http://users.sch.gr/pkotsis/4/a-taxi/glossa/games/grammatakia-aris-pa-pi%20(CD)/html5.html

Στη σελ. 10 του βιβλίου επεξεργαστήκαμε την εικόνα αναγνωριζοντας τους ήρωες και τον τόπο. Ονομάσαμε όλα τα αντικείμενα της εικόνας και φτιάξαμε έναν κατάλογο με άλλα πράγματα που θα μπορούσαμε να βρούμε σε μια παραλία

Επεκτείναμε τη συζήτηση λέγοντας πράγματα που δε θα θέλαμε να βρούμε σε μια παραλία, προσθέτοντας έτσι και μια περιβαλλοντική νότα στη Γλώσσα μας

Φωνάξαμε μαζί με τον Άρη “Ααααα” με διάφορους τρόπους: με έκπληξη, θαυμασμό, με χαρά , θυμό , τρόμο κ.α.
Το ίδιο κάναμε και με τα λόγια της πάπιας.

Εντοπίσαμε το γράμμα α και την παρεούλα πα σε σύννεφα γραμμάτων και παρεών , καθώς και σε λέξεις που ξεκινούν με πα.

Παρομοιάσαμε το γραμμα π με πόρτα και τραπέζι και προσπαθήσαμε να το φτιάξουμε μόνο του , αλλά και με παρεούλα το φωνακλάδικο α. Από τώρα έδωσα στα παιδιά την αίσθηση πως υπάρχουν γραμματα φωνακλάδικα σαν το α και γράμματα που δε μιλάνε δυνατά σαν το π (όταν το προφέρουμε στην τάξη ακούγεται μόνο “π”, όχι “πι” ούτε “που”).

Στο τέλος της ημέρας διαλέξαμε μια λέξη από τον κατάλογο που φτιάξαμε και τη ζωγραφίσαμε για να φτιάξουμε το βιβλίο της παραλίας. μετά γράψαμε όπως μπορούσαμε και τη λέξη.

Γνωριμία με τους ήρωες 16/ 9/20

 

Γνωριμία με τους ήρωες
Ξεκινήσαμε την εβδομάδα μας γνωρίζοντας τους ήρωες του βιβλίου μας. Παίξαμε παιχνιδάκια αντιστοίχισης , επαναλάβαμε τα ονόματα , προσθέσαμε και τον εαυτό μας στην παρέα και τελικά τους γνωρίσαμε: τον Άρη, τη Μαρίνα, το Σαμπέρ, την Ιωάννα και τον Ορφέα!

Η παρουσίαση εδώ.Παράλληλα δουλέψαμε και λίγο το αρσενικό και το θηλυκό άρθρο εντελώς διαισθητικά φυσικά. Βρείτε την παρουσίαση εδώ.