10 Απρ 2012

Στα άκρα (εκπομπή 6-4-2012)

Συντάκτης: Μαρία Κρομμύδα | Κάτω από: Γενικά
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα – κατά τη γνώμη μου – συνέντευξη του θεολόγου Θανάση Παπαθανασίου στην Βίκυ Φλέσσα επιφύλασσε η εκπομπή της ΕΡΤ “Στα άκρα” στις 6-4-2012.
Σταχυολογώ ορισμένες από τις κουβέντες του καλεσμένου, ελπίζοντας ότι η λήψη αποσπασματικών φράσεων από τον ρέοντα προφορικό λόγο να μην αδικεί το συνολικό νόημα.
– “Μπορεί να συγκεντρωθεί πλούτος χωρίς παρανομίες. Το θέμα είναι αν μπορεί να συγκεντρωθεί πλούτος χωρίς αδικία. Γιατί ένας τρόπος νόμιμης αδικίας είναι αυτός που γίνεται κανονικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις”.
– “Όσον αφορά τον χώρο της εξομολόγησης πάρα πολλοί αγνοούν ότι μία από τις συστάσεις που γίνεται προς τους πνευματικούς είναι να κοιτάξουν αν ο εξομολογούμενος ισχυρός και πλούσιος έχει στερήσει το μισθό των εργατών του ή τον δίκαιο μισθό που έπρεπε να αποδώσει. Αυτός που έχει τέτοια συμπεριφορά επιτιμάται (τιμωρείται) με το επιτίμιο που έχει ο φονιάς”.
– “Οι πατέρες της εκκλησίας λένε ότι η ίδια η πράξη της ελεημοσύνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι από εκείνους που συστηματικά δημιουργούν κοινωνική αδικία”.
– “Αυτό που έκανε ο Χριστός – το συγκλονιστικό του να σταυρωθεί αυτοπροσώπως ένας Θεός – ήταν ότι μετασχηματίζει τον πόνο όχι σε ένα αδιέξοδο συμβάν, αλλά σε κίνηση αλληλεγγύης, ηθελημένης δηλαδή θυσίας”.
“Στο DNA εγγράφεται το να είναι κανείς πιστός”, ρωτάει η Βίκυ Φλέσσα.
Και ο Θ. Παπαθανασίου απαντάει:
“Ό,τι βρίσκεται μέσα στον άνθρωπο υπάρχει ως δυνατότητα. Δηλαδή μπορούμε να αναλύσουμε τον κάθε άνθρωπο, να τον κάνουμε φύλλο και φτερό, όπως μπορούμε χημικώς να αναλύσουμε και ένα αυτοκίνητο. Η μεγάλη παγίδα είναι να πούμε ότι ο άνθρωπος είναι το άθροισμα συγκεκριμένων συστατικών. Αυτό είναι μόνο η περιγραφή. Ο Καστοριάδης έδωσε αγώνα να ξεκαθαρίσουμε ότι άλλο πράγμα είναι η περιγραφή, άλλο είναι η ερμηνεία και άλλο το νόημα. Το τρίτο είναι το πιο δημιουργικό κομμάτι του ανθρώπου. (…) Στο γονιδίωμα εδράζονται διάφορες δυνατότητες του ανθρώπου. (…) Αυτό που κάνει τον άνθρωπο να είναι άνθρωπος είναι η δυνατότητα να κρίνει τον κόσμο στον οποίο έτυχε να γεννηθεί. Άρα, να διατυπώνει ερμηνείες, να δίνει νόημα, να δημιουργεί νόημα.”
Όσοι έχετε λίγο χρόνο διαθέσιμο μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη στο WebTV της ΕΡΤ
(http://www.ert.gr/webtv/index.php/component/k2/item/3195-thanasis-papathanasiou-06-04-2012.html)

Αφήστε μια απάντηση