30 Ιούν 2011

Δρόμος στο πουθενά (Road to nowhere)

Συντάκτης: Μαρία Κρομμύδα | Κάτω από: Γενικά

Τα πρόσφατα βίαια γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην πλατεία που κατευφημισμόν πλέον αποκαλούμε πλατεία Συντάγματος, επισκίασαν μία από τις βιαιότερες αποφάσεις που έλαβε τα τελευταία χρόνια η κατευφημισμόν εθνική μας αντιπροσωπεία ή για ν’ ακριβολογώ, η σχεδόν οριακή πλειοψηφία των 155 βουλευτών. Ίσως δεν υπάρχει προηγούμενο μία κυβέρνηση και η πλειοψηφία ενός κατ’ όνομα σοσιαλιστικού κόμματος στη Βουλή να βρίσκεται σε τόσο μεγάλη απόσταση από τη λαϊκή βούληση. Ακόμη και αν όλα τα αποθέματα δακρυγόνων της ελληνικής αστυνομίας έπεφταν σε όλους τους πολίτες, θα ήταν αδύνατο ο καπνός να κρύψει απ’ τα μάτια μας το επερχόμενο αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η χώρα μας. Αυτό που ήρθε και θα μείνει για τα καλά είναι τα δάκρυα στα μάτια και ένα σφύξιμο στο στομάχι. Και δεν είναι το παροδικό αποτέλεσμα των χημικών που ρίχθηκαν με αφθονία ακόμη και σε κλειστούς χώρους.

Είναι χαρακτηριστική η στάση ακόμη και κυβερνητικών βουλευτών που ψήφισαν μεν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, παραδεχόμενοι όμως το αδιέξοδο. Κατ’ ουσίαν υπέκυψαν στις αφόρητες διεθνείς και εγχώριες πιέσεις που τους ασκήθηκαν. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι στη χώρα μας – και ίσως όχι μόνο σ’ αυτήν – υπάρχει ένα δυσβάστακτο έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας.

Απόρροια της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος υποτίθεται πως είναι το κέρδος σε χρόνο για μια ουσιαστικότερη διαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου. Στην πραγματικότητα, αυτό που θα δούμε είναι η δημόσια περιουσία να εκποιείται αντί πινακίου φακής, οι μισθοί να συρρικνώνονται, οι φόροι να εκτοξεύονται στα ύψη και οι έκτακτες εισφορές ν’ αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα.

Με αφορμή, λοιπόν, όλα αυτά, θυμήθηκα το τραγούδι των Talking Heads “Road to nowhere” από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Νομίζω πως ο τίτλος του τραγουδιού αποδίδει πειστικότερα τη ζοφερή σημερινή πραγματικότητα.

Παρατίθενται οι στίχοι του τραγουδιού και ακολουθεί το βίντεο.

Road to nowhere
Well we know where we’re goin’
But we don’t know where we’ve been
End we know what we’re knowin’
But we can’t say what we’ve seen
And we’re not little children
And we know what we want
And the future is certain
Give us time to work it out

We’re on a road to nowhere
Come on inside
Takin’ that ride to nowhere
We’ll take that ride

I’m feelin’ okay this mornin’
And you know,
We’re on the road to paradise
Here we go, here we go

Maybe you wonder where you are
I don’t care
Here is where time is on our side
Take you there…take you there

We’re on a road to nowhere
We’re on a road to nowhere
We’re on a road to nowhere

There’s a city in my mind
Come along and take that ride
and it’s all right, baby, it’s all right

And it’s very far away
But it’s growing day by day
And it’s all right, baby, it’s all right

They can tell you what to do
But they’ll make a fool of you
And it’s all right, baby, it’s all right
We’re on a road to nowhere.

Αφήστε μια απάντηση