ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

19 Μαρτίου 2020 Δεν επιτρέπονται σχόλια Από ΚΡΕΣΤΕΝΙΤΗ ΙΩΑΝΝΑ

 4 Οκτωβρίου 2019, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος « Πάμε Μουσείο» και του μαθήματος της Ιστορίας, οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου επισκέφθηκαν το Αρχαιλογικό Μουσείο της Ακρόπολης.

Αρχικά οι μαθητές θαύμασαν το επιβλητικό και ιδιαίτερα εντυπωσιακό κτηριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται το Μουσείο. Στη συνέχεια, με την καθοδήγηση των ξεναγών μας, θαυμάσαμε από κοντά τα μοναδικά αριστουργήματα που περιλαμβάνει το μουσείο, κυρίως πρωτότυπα έργα, της αρχαϊκής και κλασικής ελληνικής τέχνης, που συνδέονται άμεσα με τον ιερό βράχο της αθηναϊκής Ακρόπολης. Τον θαυμασμό μας κέρδισαν οι ολοζώντανοι Κούροι και Κόρες, καθώς έμοιαζαν να περπατούν στην τεράστια και γεμάτη άπλετο ελληνικό φως αίθουσα και  οι 5 Καρυάτιδες, καμαρωτές στη βάση τους, με τα ωραία ενδύματα και την κόμμωσή τους .  Η κενή βάση μας θύμιζε την απώλεια της 6ης αδερφής  και  την ευχή όλων των Ελλήνων  να επιστρέψει ώστε «να πάψουν οι άλλες να θρηνούν…».

Τέλος ανεβήκαμε στο τελευταίο επίπεδο  και ίσως το πιο εντυπωσιακό, εφόσον σε αυτό  προσφέρεται στον επισκέπτη μια « προσομοίωση » του ναού του Παρθενώνα, με τους κίονες ολόγυρα, τις μετόπες και τα γλυπτά της ζωφόρου ψηλά, συμπληρωμένα , ώστε να μπορούμε να έχουμε πληρέστατη εικόνα για τη γλυπτή διακόσμηση του ναού.  Η απεικόνιση της πομπής των Παναθηναίων στη ζωφόρο του σηκού ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, ενώ είχαμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε παράλληλα τον Παρθενώνα στο κέντρο του Ιερού Βράχου.

Οι αφηγήσεις και οι πληροφορίες των ξεναγών  που με τόσο ζήλο μας μετέδωσαν  μετέτρεψαν την επίσκεψή μας σε ένα φανταστικό και μαγευτικό ταξίδι στην αρχαία Αθήνα, γεμίζοντάς τις καρδιές μας με περηφάνια και αγάπη για την ιστορία μας.