Η Επανάσταση του 1821

Ο αγώνας του 1821  ήταν τραχύς, συνεχής και άνισος. Χρειάστηκε να δοθούν σκληρές μάχες και να χυθεί πολύ αίμα για να φθάσουμε στη νίκη. Οχτώ περίπου χρόνια πάλευαν ασταμάτητα οι Έλληνες εναντίον του φοβερού τυράννου. Ήταν χρόνια γεμάτα από φρικτές θυσίες, ερημώσεις, στερήσεις, απερίγραπτα μαρτύρια, σφαγές. Αλλά και χρόνια γεμάτα από νίκες, ένδοξα τρόπαια και κατορθώματα, που…

Από ΚΡΕΣΤΕΝΙΤΗ ΙΩΑΝΝΑ 31 Μαρτίου 2021 Δεν επιτρέπονται σχόλια

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Οι μαθητές του Ε΄2, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, δημιούργησαν  « Το Ημερολόγιο της Επανάστασης». Κάθε μήνας και μία άνιση αναμέτρηση… μία αυτοθυσία… ένα βήμα προς την ελευθερία. Χωρισμένοι σε ομάδες 2 μαθητών, συγκέντρωσαν από το διαδίκτυο πληροφορίες και εικόνες για τις πιο αποφασιστικές μάχες που κατάφεραν οι Έλληνες…

Από ΚΡΕΣΤΕΝΙΤΗ ΙΩΑΝΝΑ 29 Μαρτίου 2021 Δεν επιτρέπονται σχόλια

ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ

Πολυγραφότατος και πολυδιαβασμένος λογοτέχνης, σύμφωνα με τον Βασίλη Βασιλικό, «θεωρείται ο πιο πολυδιαβασμένος Έλληνας έπειτα από τον Νίκο Καζαντζάκη».  Η «πένα» του έχει αμεσότητα, λυρισμό, δύναμη και ρεαλισμό. Έργα του, όπως τα μυθιστορήματα: «Τα πλοία δεν άραξαν» (1938), «Συννεφιάζει»(1946), «Οι κερασιές θα ανθίσουν φέτος»(1956), «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα»(1956),«Καληνύχτα ζωή»(1446), «Βουρκωμένες μέρες»(1953), «Αυτοί που φέραν την καταχνιά»(1946),…

Από ΚΡΕΣΤΕΝΙΤΗ ΙΩΑΝΝΑ 17 Φεβρουαρίου 2021 Δεν επιτρέπονται σχόλια

ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΡΑΕΙ Τ’ ΑΣΤΡΑ (ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ)

Μια μέρα κάθισε και παίδεψε το κεφάλι του. Το ‘βαλε κάτω και το παίδεψε, το ‘πλεξε όπως είδε να κάνουν οι γύφτοι με το καλάθι. Στο τέλος το βρήκε: Θα ‘πιανε φιλία με τα βιβλία. Θα γύρευε να μάθει από κει, αυτά που του ‘κρυβαν οι μεγάλοι πίσω απ’ τα παραμύθια που λέγανε αυτοί οι…

Από ΚΡΕΣΤΕΝΙΤΗ ΙΩΑΝΝΑ 17 Φεβρουαρίου 2021 Δεν επιτρέπονται σχόλια

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΙΣΑΥΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

Μεγάλο μέρος των Βυζαντινών ζούσε στην ύπαιθρο. Κατοικούσαν σε κωμοπόλεις και χωριά, αλλά και σε οικισμούς και σε αγροικίες χτισμένες γύρω από αυτά. Τα πιο πολλά χωριά ήταν χτισμένα στις πλαγιές λόφων πλάι σε πηγές, που ήταν και πηγή ζωής για τους κατοίκους τους. Στο κέντρο του χωριού ήταν η πλατεία και η μεγάλη εκκλησία.…

Από ΚΡΕΣΤΕΝΙΤΗ ΙΩΑΝΝΑ 16 Φεβρουαρίου 2021 Δεν επιτρέπονται σχόλια

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΛΑΣΙΚΩΝ

Στα χρόνια διακυβέρνησης των Μακεδόνων αυτοκρατόρων ανθίζουν τα γράμματα και οι τέχνες. Οι Βυζαντινοί μελετούν, σώζουν και διδάσκουν τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Ο βυζαντινός πολιτισμός απλώνεται παντού.     Μετά τη λήξη της εικονομαχίας και στα χρόνια της Μακεδονικής δυναστείας, που ακολούθησαν, το Βυζάντιο γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στα γράμματα και τις τέχνες. Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Γ’ και ο θείος του καίσαρας Βάρδας ίδρυσαν το πανεπιστήμιο…

Από ΚΡΕΣΤΕΝΙΤΗ ΙΩΑΝΝΑ 2 Φεβρουαρίου 2021 Δεν επιτρέπονται σχόλια

ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟ ΑΠΟΓΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ ΤΟΥ

Οι Μακεδόνες αυτοκράτορες κυβερνούν επί δύο αιώνες την αυτοκρατορία. Κάνουν αλλαγές στη διοίκηση και τη νομοθεσία. Προστατεύουν τη γεωργία, τη βιοτεχνία και το εμπόριο. Είναι περίοδος ακμής και μεγαλείου για το Βυζάντιο.         Από τον 9ο έως τον 11ο αιώνα το Βυζαντινό κράτος κυβέρνησαν αυτοκράτορες της μακεδονικής δυναστείας. Στο διάστημα αυτό οι Μακεδόνες αυτοκράτορες, για την αντιμετώπιση των εξωτερικών θεμάτων:…

Από ΚΡΕΣΤΕΝΙΤΗ ΙΩΑΝΝΑ 2 Φεβρουαρίου 2021 Δεν επιτρέπονται σχόλια

Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΟΜΑΧΙΑΣ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ

 Ο τρόπος λατρείας των εικόνων διχάζει τους Βυζαντινούς για έναν αιώνα. Η θρησκευτική αυτή διαμάχη βλάπτει σοβαρά την εκκλησία και το κράτος. Η Οικουμενική σύνοδος ξαναφέρνει ειρήνη στην εκκλησία και στην αυτοκρατορία.          Στη διάρκεια του 8ου αιώνα η αυτοκρατορία συγκλονίστηκε από σοβαρές ταραχές, οι οποίες δίχασαν τους βυζαντινούς και έφεραν σε δύσκολη θέση το…

Από ΚΡΕΣΤΕΝΙΤΗ ΙΩΑΝΝΑ 2 Φεβρουαρίου 2021 Δεν επιτρέπονται σχόλια