Σκοποί και στόχοι της διδασκαλίας των μαθηματικών

Από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που θέτουν οι μαθητές στους
καθηγητές τους είναι «Γιατί μαθαίνουμε Μαθηματικά;» και «Πού θα μας
χρησιμεύσουν;» Οι απαντήσεις που δίνονται συνήθως είναι «Επειδή είναι χρήσιμα»
και «Σε όλους τους τομείς της ζωής», αντίστοιχα. Αν ρωτήσουμε, όμως, τους
μαθητές, θα διαπιστώσουμε πως κανένας δεν έχει μείνει ικανοποιημένος με τις
παραπάνω απαντήσεις. Πράγματι, θα μπορούσε να πει κάποιος πως τα Μαθηματικά δεν
είναι και τόσο χρήσιμα, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται μόνο τις τέσσερις
πράξεις για τους καθημερινούς λογαριασμούς και τους υπολογισμούς τους. Τότε,
όμως, γιατί μαθαίνουμε όλα αυτά τα Μαθηματικά, τα οποία ελάχιστοι άνθρωποι
χρησιμοποιούν στο επάγγελμά τους; Ποιοι είναι, άραγε, οι σκοποί και οι στόχοι
της διδασκαλίας των Μαθηματικών;

ΣΤΟΧΟΙ ΓΛΩΣΣΑΣ Ε ΤΑΞΗς

Ο βασικός στόχος είναι να αναπτυχθεί η ικανότητα των μαθητών να επικοινωνούν αποτελεσματικά (προφορικά και γραπτά) κατανοώντας και παράγοντας διάφορα είδη λόγου και είδη κειμένων (αφηγηματικά, περιγραφικά, κατευθυντικά κτλ.)  και μέσα στο πλαίσιο αυτό να γίνει δυνατή η συνειδητοποίηση του γλωσσικού συστήματος. Τα παραπάνω πραγματώνονται τόσο μέσω της πρόσληψης (κατανόηση, επεξεργασία) διαφόρων ειδών κειμένων, όσο και μέσω της παραγωγής (προφορικά και γραπτά) των αντίστοιχων κάθε φορά ειδών των οποίων έχει γίνει προηγουμένως -στην ίδια ενότητα- επεξεργασία.
Τα κείμενα που δίνονται είναι αυθεντικά, η όλη διαδικασία εντάσσεται μέσα σε συγκεκριμένες περιστάσεις επικοινωνίας (δίνεται ποιος μιλάει ή γράφει, σε ποιον, για ποιο σκοπό, με τι θέμα, πού και πότε) και ολοκληρώνεται μέσω της αξιολόγησης του παραγόμενου λόγου από τους ίδιους τους μαθητές.

Δικαιώματα του παιδιού

1. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην προστασία και τη φροντίδα που απαιτούνται για την καλή διαβίωσή τους. Τα παιδιά μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Η γνώμη τους σχετικά με ζητήματα που τα αφορούν λαμβάνεται υπόψη σε συνάρτηση με την ηλικία και την ωριμότητά τους.
2. Σε όλες τις πράξεις που αφορούν τα παιδιά, είτε επιχειρούνται από δημόσιες αρχές είτε από ιδιωτικούς οργανισμούς, πρωταρχική σημασία πρέπει να δίνεται στο υπέρτατο συμφέρον του παιδιού.
3. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να διατηρεί τακτικά προσωπικές σχέσεις και απ’ ευθείας επαφές με τους δύο γονείς του, εκτός εάν τούτο είναι αντίθετο προς το συμφέρον του.

 

Δείτε το στο slideshare.net

Τα βουνά της Ελλάδας

Πανύψηλα βουνά, με κατάφυτες πλαγιές και εντυπωσιακές χαράδρες. Ορεινοί όγκοι επιβλητικοί και ταυτόχρονα σαγηνευτικοί. Γνωρίστε τα πιο φημισμένα βουνά της Ελλάδας.

Τα βουνά της Ελλάδας

Καλωσορίσατε στην τρίτη πιο ορεινή χώρα της Ευρώπης, μετά τη Νορβηγία και την Αλβανία. Παρόλο που η Ελλάδα είναι παγκοσμίως γνωστή για το αρχιπέλαγός της, ένα 80% της χερσαίας της έκτασης καλύπτεται από ορεινούς όγκους. Γνωρίστε τα «μαγικά» βουνά της Ελλάδας: από την κορυφή του Βαρνούντα στον Γράμμο, από τη ραχοκοκαλιά της Πίνδου στον μοναδικό Όλυμπο των 12 θεών, από το καταπράσινο Πήλιο στον «αρσενικό» Ταΰγετο και από εκεί στη γλυκιά αγριάδα, που έχουν τα Αστερούσια της νότιας Κρήτης. Η μαγευτική φύση της ηπειρωτικής Ελλάδας θα σας γοητεύσει.

\ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

3ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «Bravo Schools-Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο» 2019 – 2020

ΘΕΜΑ:

Έγκριση εκπαιδευτικού προγράμματος και του 3oυ Πανελλήνιου Σχολικού Διαγωνισμού με θέμα: «Bravo Schools-Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο» για μαθητές/μαθήτριες Π.E. & Δ.Ε.-σχ.έτους 2019-2020.

Σχετικά έγγραφα: τα με αρ. πρ. 106579/ΓΔ4/02-07-2019 και 171660/Δ2/04-11-2019 εισερχόμενα έγγραφα του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Σας ενημερώνουμε ότι κατόπιν του υπ. αρ. 44/13-10-2019 Απόσπασμα Πρακτικού του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π. εγκρίνουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με τίτλο «Bravo schools-Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο» για το σχολικό έτος 2019-2020 που διοργανώνει η QualityNet Foundation και ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές/τριες όλων των τάξεων Πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων) και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Καλλιτεχνικών Γυμνασίων-Λυκείων και σχολείων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης όλης της χώρας.

H QualityNet Foundation αποτελεί έναν εξειδικευμένο οργανισμό για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που από το 1997 δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και διοργανώνει τον 3ο σχολικό διαγωνισμό για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΠΣΒΑ) με τίτλο «Bravo schools-Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο», προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους/στις εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα για να υλοποιήσουν σχέδια δράσης πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, σε προαιρετική βάση και τον 3ο σχολικό διαγωνισμό.

  • Ο Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός Bravo schools εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών «Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο» και αποτελεί το επιστέγασμα της όλης δραστηριότητας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να αλλάξουν τον κόσμο μας.
  • Στοχεύει στην ανάδειξη των πιο ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προσεγγίσεων σε θέματα κοινωνικής & περιβαλλοντικής υπευθυνότητας που σχετίζονται με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους.
  • Με τη συμμετοχή στο Bravo schools δίνεται η δυνατότητα στις σχολικές μονάδες να ενεργοποιηθούν περαιτέρω πάνω στους 17 Παγκόσμιους Στόχους, αναδεικνύοντας τις καλές πρακτικές τους στο Παρατηρητήριο Βιωσιμότητας & στο World’s Largest Lesson και να βραβευτούν για τις προσπάθειές τους ν’ αλλάξουν τον κόσμο.