Αρχική » 2013 » Μάρτιος

Αρχείο μηνός Μάρτιος 2013

Μάρτιος 2013
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Πιάσε το Ουράνιο Τόξο...

Ο καιρός στην Αθήνα

stock-vector-vector-weather-widgets-100285553

88ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

88ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

European School Radio

European School Radio

W.W.F.

W.W.F.

Ο δρόμος της φύσης

Ο δρόμος της φύσης

Μια αιωνιότητα και μία ημέρα

Μια αιωνιότητα και μια ημέρα

Η “τρελή” λίμνη των κύκνων

Η “τρελή” λίμνη των κύκνων

ΗΛΙΟΣ…1

ΗΛΙΟΣ…1

ΗΛΙΟΣ… 2

ΗΛΙΟΣ… 2

Ο πιο καλός μαθητής…

Ο πιο καλός μαθητής…

Οι άνθρωποι είναι παράξενοι…

Οι άνθρωποι είναι παράξενοι…

Ένα βήμα μπροστά

Ένα βήμα μπροστά

Πάντα είναι καιρός στη ζωή μας για ένα νέο βήμα προς τα μπρος, όπως και να είναι αυτό το βήμα. Μικρό ή μεγάλο, είναι το ήμισυ του παντός για να πετύχουμε το στόχο μας. Αρκεί να μας βγάλει από την στατικότητα, να αναδείξει τις κρυμμένες μας δυνάμεις και να μας ανοίξει νέους ορίζοντες. Σίγουρα έχουμε να κερδίσουμε από αυτό.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Ένα μικρό αφιέρωμα στο μεγάλο ηγέτη, στη μεγάλη ψυχή  της εθνεγερσίας  του 1821!

Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε… !

(Από την ομιλία του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα)

Σχολική βία και κοινωνία

Ένα φαινόμενο που απασχολεί και προβληματίζει έντονα τη σχολική κοινότητα κι έχει ωθήσει σε μια εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των μαθητών για την αντιμετώπισή του. Η ενθάρρυνση των μαθητών να εξωτερικεύσουν το δυσάρεστο προσωπικό τους βίωμα είτε σαν θύματα είτε σαν απλοί  θεατές ενός τέτοιου γεγονότος, η απαλλαγή τους από το αίσθημα του φόβου και ίσως και του αισθήματος της ενοχής που μπορεί να τους διακατέχει είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Χρησιμοποίησα την λέξη ενοχή για τα θύματα, γιατί είναι συχνό φαινόμενο η ψυχική βία που ασκείται μακροχρόνια σε κάποιους μαθητές να τους οδηγήσει στο αίσθημα της κατωτερότητας και της υποσυνείδητης  αποδοχής των όσων υφίστανται με  την πεποίθηση ότι τα αξίζουν!

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην υπόθεση αυτή είναι σημαντικός και δύσκολος. Η διορατικότητα, η σωστή κρίση, η κατά το δυνατόν δικαιότερη, διαλακτικότερη και άνευ περαιτέρω συγκρούσεων και εντάσεων  διαχείριση  μιας κατάστασης, είναι τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσει.  Άλλωστε στο πρόσωπο του εκπαιδευτικού τα παιδιά πάντα βλέπουν και θέλουν να βλέπουν το ρόλο του δικαιοκριτή, αυτού που θα αποδώσει δικαιοσύνη, του προστάτη των αδυνάτων. Εναπόκειται σε μας λοιπόν να ανταποκριθούμε και σ’ αυτές τις προσδοκίες…

Όλα τα παραπάνω συνιστούν αντιμετώπιση του φαινομένου. Τι γίνεται όμως με τον τομέα πρόληψη που είναι ο πιο σημαντικός;  Έχουν αναζητηθεί οι αιτίες που τροφοδοτούν αυτό το φαινόμενο, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να τις εξαλείψουμε;  Φυσικά τα πρότυπα τέτοιων συμπεριφορών δεν γεννιούνται μέσα στο χώρο του σχολείου αλλά μεταφέρονται και καλλιεργούνται μέσα σ’ αυτό, αντιγράφοντας αρνητικές πτυχές της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας.

Η εξουσία, το κύρος του ισχυρού, το γόητρο,   η χρήση ανίερων μέσων για την επίτευξη ενός στόχου με την βοήθεια  υποτακτικών ακολούθων, το να παίρνεις και όχι να δίνεις, η διαφθορά, είναι εικόνες που αποκομίζουν καθημερινά τα παιδιά από πλήθος μέσων ενημέρωσης. Τα πρότυπα και των σύγχρονων ηλεκτρονικών παιχνιδιών ακόμα επιβραβεύουν την ικανότητα να «σκοτώνεις» όσο γίνεται περισσότερους και γρηγορότερα!

Οι αρνητικές επιρροές επίσης από το οικογενειακό περιβάλλον, όπως, ελλιπής ενασχόληση με τα παιδιά, αντιπαραθέσεις και διαπληκτισμοί των γονέων, αδιαφορία για παροχή υγιούς αγωγής και παραπομπή των παιδιών   στις  εύκολες λύσεις της παρακολούθησης τηλεόρασης ή υπερβολικής ενασχόλησης με ηλεκτρονικά παιχνίδια, είναι επίσης ένας από τους  βασικότερους  παράγοντες. Αρκετές φορές μάλιστα γονείς ενστερνίζουν στα παιδιά τους την ιδέα ότι είναι καλύτεροι και ξεχωριστοί από τους άλλους, καλλιεργούν ένα υπερφίαλο εγώ και τα προτρέπουν στο να ανταποδίδουν τη βία ή  αμφισβητούν τον εκπαιδευτικό στα μάτια τους  προτρέποντας τα να τον σέβονται μόνο αν το κρίνουν εκείνοι σωστό!

Δεν είναι τυχαίο που μια μορφή σχολικής βίας είναι η ανάδειξη ενός δυναμικού μαθητή «ηγέτη» που συγκεντρώνει γύρω του μια ομάδα ακολούθων – θαυμαστών,  τους  οποίους ωθεί να καταφέρονται με έντονη ψυχική ή σωματική βία εναντίον των μη δεχόμενων να συνταχθούν μαζί τους ή κάποιων ολοσχερώς απορριπτέων λόγω μιας σωματικής τους αδυναμίας. Και είναι πραγματικά συγκλονιστικό το πώς εξουθενώνουν, τσακίζουν ψυχικά κυρίως, τον «διαφορετικό» με πολλές έννοιες,  τον «φρόνιμο σπασίκλα», τον «αγαθό»  ή τον αρνούμενο να ενταχθεί! Αν εξαιρέσουμε περιπτώσεις όπου μια επιθετικότητα οφείλεται σε οργανικά ψυχογενή αίτια, οι παραπάνω παράγοντες πιστεύω είναι οι βασικοί καθοδηγητές!

Πώς θα μπορούσαν λοιπόν να είναι διαφορετικά τα πράγματα αν εμείς οι ίδιοι σαν εκπαιδευτικοί και σαν γονείς δεν προσπαθήσουμε να τα αντισταθμίσουμε ή μάλλον καλύτερα να τα αντιστρέψουμε;  Δύσκολη δουλειά και ακόμη δυσκολότερη όσο μεγαλύτερο είναι ένα παιδί.

Όλη η κοσμοθεώρησή του πρέπει να αλλάξει, συνειδητοποιώντας, ότι η αξία κάποιου δεν έγκειται στην επιβολή του στους άλλους, ότι έχει απέναντί του ισότιμους ανθρώπους κι όχι αντιπάλους που πρέπει να ανταγωνιστεί, ότι το κάθε προνόμιο ή χάρισμα  που κατέχει  του είναι δοσμένο και κάλλιστα θα μπορούσε να βρίσκεται στη θέση αυτού που χλευάζει, ότι ο εαυτός του έχει ακριβώς την ίδια αξία με οποιονδήποτε άλλον, ότι ο άνθρωπος έχει δημιουργηθεί για να αγαπά κι ότι αυτή είναι η δύναμη που τον κάνει πιο ισχυρό, όπως επίσης και  η ταπείνωση του εαυτού του σε αντίθεση με την έπαρση που έχει συνηθίσει…

Αλήθεια πόσο συχνά και πού προβάλλονται οι αξίες που ανέφερα; Πόσο διαφορετικά μπορούσαν να είναι τα πράγματα αν  προβάλλονταν, αν όχι περισσότερο,  τουλάχιστον ισάξια σε σχέση με τις προηγούμενες αρνητικές; Αν προβάλλονταν περισσότερο σε κείμενα μέσα από τα γλωσσικά σχολικά βιβλία, τα οποία ως επί το πλείστον έχουν μια στυγνή τεχνοκρατική υλιστική και πρακτική κοινωνική προσέγγιση; Αν οι γονείς  που φέρουν κυρίως  και τη μεγαλύτερη ευθύνη γαλουχούσαν με  τέτοια πρότυπα τα παιδιά τους;

Απαραίτητη βέβαια η ενημέρωση των μαθητών μας για το  πώς θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, αλλά ας μην ρίχνουμε το μπαλάκι μόνο σ’ αυτούς! Ας ασχοληθούμε ουσιαστικότερα και σοβαρότερα με το ζήτημα αναλογιζόμενος ο καθένας από το δικό του πόστο τις ευθύνες του, σαν κράτος, σαν γονέας και σαν εκπαιδευτικός.

Γιατί  όπως λέει και η παροιμία:   Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις!

Οδυσσέας Ελύτης

elytis2

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ

Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου...

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...

Εκεί σπάροι και πέρκες
ανεμόδαρτα ρήματα
ρεύματα πράσινα μες στα γαλάζια
όσα είδα στα σπλάχνα μου ν' ανάβουνε
σφουγγάρια, μέδουσες

με τα πρώτα λόγια των Σειρήνων

όστρακα ρόδινα με τα πρώτα μαύρα ρίγη...

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα μαύρα ρίγη...

Εκεί ρόδια, κυδώνια
θεοί μελαχροινοί, θείοι κ' εξάδελφοι
το λάδι αδειάζοντας μες στα πελώρια κιούπια.
Και πνοές από τη ρεμματιά ευωδιάζοντας
λυγαριά και σχίνο

σπάρτο και πιπερόριζα

με τα πρώτα πιπίσματα των σπίνων

ψαλμωδίες γλυκές με τα πρώτα-πρώτα Δόξα Σοι...

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα-πρώτα Δόξα Σοι!..

Εκεί δάφνες και βάγια
θυμιατό και λιβάνισμα

τις πάλες ευλογώντας και τα καριοφίλια

στο χώμα το στρωμένο με τ' αμπελομάντιλα ,

κνίσες, τσουγκρίσματα

και Χριστος Ανέστη

με τα πρώτα σμπάρα των Ελλήνων!
Αγάπες μυστικές με τα πρώτα λόγια του Ύμνου...

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα λόγια του "Υμνου !..

Οδυσσέας Ελύτης

Αναρωτιέμαι μερικές φορές: είμαι εγώ που σκέφτομαι καθημερινά πως η ζωή μου είναι μία; Όλοι οι υπόλοιποι το ξεχνούν; Ή πιστεύουν πως θα έχουν κι άλλες, πολλές ζωές, για να κερδίσουν τον χρόνο που σπαταλούν;

Μούτρα. Ν' αντικρίζεις τη ζωή με μούτρα. Τη μέρα, την κάθε σου μέρα. Να περιμένεις την Παρασκευή που θα φέρει το Σάββατο και την Κυριακή για να ζήσεις. Κι ύστερα να μη φτάνει ούτε κι αυτό, να χρειάζεται να περιμένεις τις διακοπές. Και μετά ούτε κι αυτές να είναι αρκετές. Να περιμένεις μεγάλες στιγμές. Να μην τις επιδιώκεις, να τις περιμένεις.
Κι ύστερα να λες πως είσαι άτυχος και πως η ζωή ήταν άδικη μαζί σου.

Και να μη βλέπεις πως ακριβώς δίπλα σου συμβαίνουν αληθινές δυστυχίες που η ζωή κλήρωσε σε άλλους ανθρώπους. Σ' εκείνους που δεν το βάζουν κάτω και αγωνίζονται. Και να μην μαθαίνεις από το μάθημά τους. Και να μη νιώθεις καμία φορά ευλογημένος που μπορείς να χαίρεσαι τρία πράγματα στη ζωή σου, την καλή υγεία, δυο φίλους, μια αγάπη, μια δουλειά, μια δραστηριότητα που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δημιουργείς, ότι έχει λόγο η ύπαρξή σου.

Να κλαίγεσαι που δεν έχεις πολλά. Που κι αν τα είχες, θα ήθελες περισσότερα. Να πιστεύεις ότι τα ξέρεις όλα και να μην ακούς. Να μαζεύεις λύπες και απελπισίες, να ξυπνάς κάθε μέρα ακόμη πιο βαρύς. Λες και ο χρόνος σου είναι απεριόριστος.

Κάθε μέρα προσπαθώ να μπω στη θέση σου. Κάθε μέρα αποτυγχάνω. Γιατί αγαπάω εκείνους που αγαπούν τη ζωή. Και που η λύπη τους είναι η δύναμή τους. Που κοιτάζουν με μάτια άδολα και αθώα, ακόμα κι αν πέρασε ο χρόνος αδυσώπητος από πάνω τους. Που γνωρίζουν ότι δεν τα ξέρουν όλα, γιατί δεν μαθαίνονται όλα.

Που στύβουν το λίγο και βγάζουν το πολύ. Για τους εαυτούς τους και για όσους αγαπούν. Και δεν κουράζονται να αναζητούν την ομορφιά στην κάθε μέρα, στα χαμόγελα των ανθρώπων, στα χάδια των ζώων, σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, σε μια πολύχρωμη μπουγάδα.

Όσο κι αν κανείς προσέχει
όσο κι αν το κυνηγά
πάντα, πάντα θα 'ναι αργά
δεύτερη ζωή δεν έχει.

(από Το Παράπονο, του Οδ. Ελύτη)

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ – ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ήλιε νοητέ * και μυρσίνη συ δοξαστική
μη παρακαλώ σας μη * μη λησμονάτε τη χώρα μου!

Αετόμορφα έχει τα ψηλά βουνά * στα ηφαίστεια κλήματα σειρά
και τα σπίτια πιο λευκά * στου γλαυκού το γειτόνεμα!

Της Ασίας αν αγγίζει από τη μια * της Ευρώπης λιγο αν ακουμπά
στον αιθέρα στέκει να * και στη θάλασσα μόνη της!

Και δεν είναι μήτε ξένου λογισμός * και δικού της μήτε αγάπη μια
μόνο πένθος αχ παντού * και το φως ανελέητο!

Τα πικρά μου χέρια με τον Κεραυνό * τα γυρίζω πίσω απ' τον Καιρό
τους παλιούς φίλους καλώ * με φοβέρες και μ' αίματα!

Μα 'χουν όλα τα αίματα ξαντιμεθεί * κι οι φοβέρες αχ λατομηθεί
και στον έναν ο άλλος μπαι * νουν ενάντιον οι ανέμοι!

Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ * και μυρσίνη συ δοξαστική
μη παρακαλώ σας μη * μη λησμονάτε τη χώρα μου !

Κωστής Παλαμάς

palamas

Τα σκολειά χτίστε

Τα σκολειά χτίστε, υψώστε τα πλατάνια
για το δροσό στης ρεματιάς τη χάρη,
για τον καρπό σπάρτε τα αμπέλια, ας είναι
τ’ αγαθά τους αγνά κρασιά, και ας είναι γούρμα σταφύλια,

λογής, κεχριμπαρένια, άλικα, μαύρα.Όπου απλωσιά, όπου ψήλωμα, όπου υγεία,
στα πέλαα ν’ αγναντεύουν τα καράβια
και τους αϊτούς να λαχταράν και τ’ άστρα
στα ουράνια πλάτια.

Και βαθιούς τάφρους γύρω γύρω σκάφτε
και πύργους πολεμόχαρους υψώστε
και βαρδιατόρους βάλτε να κρατάνε
μακριά μακριά τον ψεύτη και τον πλάνο
της Ρωμιοσύνης.

Ξόβεργα και καρφιά κρατά και πάει
και πιάνει και καρφώνει και σκοτώνει
του φτερωτού πιο απ’ όλα κυνηγάρης,
αρχίζοντας από τις πεταλούδες,
φτάνει στη Σκέψη.

Κωστής Παλαμάς

Αλόννησος – Σε όλα τα νησιά…

Σε όλα τα νησιά.

Ουράνιο τόξο

Wonderful-Rainbow10

Η αίθουσα του θρόνου

MP900432756

Προς τον Ουρανό…

Προς τον Ουρανό…

Αμοργός – Παναγία Χοζοβιώτισσα

SONY DSC

Σίκινος

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC

Αστυπάλαια

SONY DSC

Λίμνη Δόξα – Κορινθία

Λίμνη Δόξα - Κορινθία

Λίμνη Πλαστήρα

Λίμνη Πλαστήρα

Τύμφη – Δρακόλιμνη

SONY DSC
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση