Το έργο του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια
(Εικαστικές δημιουργίες με τη μορφή διοραμάτων από τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Καναλίων)
Ο Ιωάννης Καποδίστριας έγινε Κυβερνήτης της Ελλάδας το 1827. Ο Κυβερνήτης επιχείρησε να οργανώσει το κράτος, βελτιώνοντας τη διοίκηση και την οικονομία του.
Για να το πετύχει τον στόχο του συγκέντρωσε όλες τις εξουσίες στο πρόσωπό του.
Ο Καποδίστριας για να διευκολύνει τις συναλλαγές ίδρυσε Εθνική Τράπεζα και έκοψε νομίσματα (φοίνικας) που αντικατέστησαν τα τουρκικά γρόσια.
Ο Καποδίστριας επειδή πίστευε ότι η πρόοδος της χώρας στηριζόταν στη γεωργία, ίδρυσε Γεωργική Σχολή στην Τίρυνθα για την εκπαίδευση των Ελλήνων αγροτών, εισήγαγε την καλλιέργεια της πατάτας και στήριξε την παραγωγή μεταξιού.
Παράλληλα αναπτύχθηκαν το εμπόριο και η ναυτιλία και οργανώθηκε τακτικός στρατός.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη βασική εκπαίδευση των Ελλήνων. Αρμόδια επιτροπή ανέλαβε τη σύνταξη βιβλίων και τη δημιουργία αλληλοδιδακτικών σχολείων. Ιδρύθηκε το πρώτο Ελληνικό Γυμνάσιο. Στην Αίγινα λειτούργησε το Κεντρικό Σχολείο και στο εκεί Ορφανοτροφείο λειτούργησαν αλληλοδιδακτικά, ελληνικά και χειροτεχνικά σχολεία.
Δείκτες Αειφόρου Σχολείου Π1/Π4