Θέμα αρμονίας πανελληνίων εξετάσεων 2016

Το θέμα αυτό είναι ένα από τα ευκολότερα θέματα αρμονίας των πανελληνίων εξετάσεων. Κατά βάση, από το θέμα αυτό “λείπουν” στοιχεία όπως: οι ξένοι φθόγγοι, οι χρωματικές και οι εναρμόνιες μετατροπίες (η μετατροπία στο μ. 6-7 είναι ουσιαστικά μια σύνδεση συγχορδιών σε σχέση 3ης, σα να είναι: Iη στη Μι ύφεση μείζονα – VIη στη μι ύφεση ελάσσονα. Άλλωστε, για να γίνει σωστά η μετατροπία αυτή αρκεί απλά να καταλήξει κανείς στη Μι ύφεση μείζονα στο μ. 6 και να βάλει την προφανή συγχορδία Σι μείζονα στο μ. 7). Σημειώνονται επίσης – για πρώτη φορά – οι δύο “κρίκοι” της αλυσίδας (μ. 3-6). Ενδιαφέρον είναι το διάστημα 3ης ελαττωμένης (3o) στο μ. 3, το οποίο εδώ μπορεί να εναρμονιστεί είτε: α) ως πήδημα από την βαρυμένη 5η στην 3η της μείζονας συγχορδίας Σολ (βλ. ενδεικτική λύση), είτε β) ως μικτό χρωματικό ποίκιλμα στη νότα ντο (βλ. εναλλακτική λύση των μ. 3-6).

2016

2016a

Θέμα αρμονίας πανελληνίων εξετάσεων 2016 από ΚΕΝΤΡΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Σχετικά με ΚΕΝΤΡΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Απόφοιτος Τ.Μ.Σ. του Α.Π.Θ. Σπουδές θεωρητικών της μουσικής με τους Χ. Κουρή, Χ. Σαμαρά και Μ. Τραυλό. Καθηγητής θεωρητικών ευρωπαϊκής μουσικής στο Μ.Σ.Θ. (ΑΣΕΠ 2001-2002).


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Θέματα πανελληνίων εξετάσεων, Λύσεις θεμάτων αρμονίας. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.