Ιός είναι ένα κομμάτι κώδικα ικανό να αναπαραγάγει τον εαυτό του και σκοπός του είναι να προκαλέσει προβλήματα στους υπολογιστές που μολύνει. Οι σημερινοί ηλεκτρονικοί ιοί έχουν στη διάθεσή τους ένα από τα ταχύτερα μέσα διάδοσης, το Διαδίκτυο καθώς και την ηλεκτρονική αλληλογραφία.
Οι ιοί συνήθως «μεταδίδονται» σε αρχεία προγραμμάτων. Αν ένας ιός έχει κολλήσει σε ένα αρχείο, τότε όταν το τρέξετε ο ιός θα αρχίσει να εκτελείται, χωρίς εσείς να το ξέρετε, και να αντιγράφει τον εαυτό του σε άλλα αρχεία.
Άλλα απειλητικά για τον υπολογιστή εφαρμογές είναι γνωστά Trojans που δεν είναι ιοί αφού δεν αυτοαντιγράφονται. Οι trojan, είναι προγράμματα που παριστάνουν ότι είναι κάτι άλλο, ενώ εν αγνοία σας «δουλεύει». Πάντως, τα anti-virus τα εντοπίζουν αλλά πιο δύσκολα από ότι τους ιούς.
Επιπλέον, υπάρχουν και τα spywares, λογισμικάά που συγκεντρώνουν πληροφορίες όταν ο χρήστης είναι on-line χωρίς τη συγκατάθεσή του, συνήθως για διαφημιστικούς λόγους. Οι συγκεκριμένες εφαρμογές βρίσκονται «κρυμμένες» σε προγράμματα που προσφέρονται ελεύθερα στο Διαδίκτυο και κατεβάζει ο χρήστης στον υπολογιστή του.
Για όλα αυτά τα παραπάνω, τα anti-virus είναι απαραίτητο για να προστατεύσουν τον υπολογιστή από κακόβουλά λογισμικά. Φυσικά υπάρχουν στο εμπόριο αρκετά προγράμματα αντι-ιικής προστασίας, με το πιο γνωστό να είναι το McAfee. Υπάρχουν όμως και ιστοσελίδες που προσφέρουν δωρεάν λύσεις και αρκετά από αυτά και πολύ καλό επίπεδο ασφαλείας.
Άρθρο της Ελένης Στεργίου στην Καθημερινή


Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση