Οι μεγάλες πληθυσμιακές μετακινήσεις από την Αφρική προς τις Ευρωπαϊκές ακτές είναι ένα φαινόμενο που προβληματίζει και αναμένεται να απασχολήσει ακόμη εντονότερα τις Ευρωπαϊκές αρχές τα επόμενα χρόνια. Τι μπορεί όμως να κάνει τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν την πατρίδα και την οικογένειά τους και να υπομένουν τόσους κινδύνους και ταλαιπωρίες προκειμένου να φτάσουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα; Το ερώτημα αυτό μας απασχόλησε κατά τη διάρκεια βιωματικών δράσεων με τους μαθητές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον εθελοντισμό. Μία απ’ αυτές, το εκπαιδευτικό παιχνίδι της  ActionAid «Αποστολή στη Ρουάντα», έδωσε το έναυσμα για συζήτηση στην τάξη, από την οποία αναδύθηκε η ιδέα για έμπρακτη υποστήριξη του έργου της οργάνωσης. Η μαθητική κοινότητα κινητοποιήθηκε και σε σύντομο χρονικό διάστημα συγκεντρώθηκε το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για την υποστήριξη παιδιού που υποστηρίζεται από πρόγραμμα της ActionAid.

Ο όρος «αναδοχή» δεν δηλώνει την υιοθεσία, αλλά την  υποστήριξη ενός παιδιού, της οικογένειας και της κοινότητας στην οποία ζει, μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης πολυετούς προγράμματος στην περιοχή, που επιτρέπει να επιτευχθούν μόνιμες βελτιώσεις στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων όλης της κοινότητας.

Επιλέξαμε να υποστηρίξουμε το έργο της ActionAid γιατί, όπως αναφέρουν οι συντάκτες της σελίδας της,  δεν αρκείται μόνο στην παροχή άμεσης βοήθειας σε κάποιες από τις πιο φτωχές κοινότητες του κόσμου, αλλά δίνει προοπτική και αγωνίζεται κατά των αιτιών που προκαλούν τη φτώχεια και την αδικία με έργα, προγράμματα ενδυνάμωσης κι εκστρατείες, που φέρνουν οριστικές αλλαγές σε υποδομές, νοοτροπία και νόμους.

Αν θέλετε κι εσείς να γνωρίσετε καλύτερα το έργο της ActionAid, παίξτε το διαδικτυακό παιχνίδι «Αποστολή στη Ρουάντα».

Είμαστε σίγουροι ότι θα το βρείτε τόσο ενδιαφέρον όσο κι εμείς!

Η υπεύθυνη καθηγήτρια: Καπούτση Σύρμω