Οι δράσεις της ομάδας μας ολοκληρώθηκαν για τη φετινή χρονιά με ημερήσια εκπαιδευτική επίσκεψη στους αρχαίους Φιλίππους και στην πόλη της Καβάλας.

Πρώτος μας σταθμός ήταν ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων. Εκεί οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στον χώρο και ενημερώθηκαν από την ξεναγό για τις περιόδους ακμής της πόλης, τα σημαντικά χρονικά ορόσημα στην ιστορία της, τους διαφορετικούς πληθυσμούς που κατά καιρούς την κατοίκησαν και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις. 

   

Μια ξεχωριστή εμπειρία ζήσαμε στο αρχαίο θέατρο, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και την εξαιρετική ακουστική του χώρου, παρουσιάζοντας σκηνές από το θεατρικό έργο του Δ. Βυζάντιου Βαβυλωνία.

 

Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για την Καβάλα. Εκεί περιηγηθήκαμε στην παλιά πόλη, όπου διακρίναμε τα στοιχεία που μαρτυρούν τη μακραίωνη συνύπαρξη ετερογενών πληθυσμιακών ομάδων στην περιοχή και τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσά τους. Ολοκληρώσαμε την περιήγησή μας με επίσκεψη στο μουσείο του Μεχμέτ Αλή. Εκεί η ξεναγός μάς εξήγησε το σημαντικό έργο του ανθρώπου αυτού τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους χριστιανούς που ζούσαν στις περιοχές που διοικούσε. Η δράση του υπήρξε τόσο σημαντική και χαίρει τέτοιας αναγνώρισης και από τις δύο κοινότητες, ώστε η ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου να δωρίσει στον Δήμο της Καβάλας το χαρακτηριστικό άγαλμα που τον παρουσιάζει έφιππο και κοσμεί την πλατεία της παλιάς πόλης.

 

Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με φαγητό και περιήγηση στην παραλία της νέας πόλης. Ήταν μια πολύ όμορφη μέρα, που μας έδωσε την ευκαιρία να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί ως ομάδα και να δημιουργήσουμε ευχάριστες αναμνήσεις που θα μας συντροφεύουν για καιρό!