Καλό Καλοκαίρι..

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Έμφυλες Ταυτότητες-Γυμνάσιο Μούδρου

Το επιστημονικό προσωπικό του ΚΕΣΥ Λήμνου, επισκέφθηκε στις 8 Μαΐου, κατόπιν προσκλήσεως, το Γυμνάσιο Μούδρου με αφορμή τη Θεματική τους Εβδομάδα.

Η παρέμβαση είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση των μαθητών γύρω από ζητήματα που αφορούν τους ρόλους που μπορεί να αναλαμβάνουν τα φύλα.

Στόχος ήταν η αποδόμηση των έμφυλων στερεοτυπικών αντιλήψεων μέσα από την ανταλλαγή απόψεων.

«Είδα σε όνειρο ότι πέθανε ο παππούς μου και ξύπνησα με δάκρυα»

«Ήμουν πολύ πιεσμένη συναισθηματικά και ξέσπασα στη φίλη μου χωρίς να φταίει.»

«Έκλαψα όταν  γέννησε η μαμά μου.»

«Έκλαψα πρις τρεις μέρες από υπερβολικό θυμό.»

Οι φράσεις αυτές και πολλές άλλες γράφτηκαν ανώνυμα σε χαρτάκι και καταλήξαμε ότι «Δεν έχει σημασία αν κάποιος νιώθει αγόρι ή κορίτσι , γιατί τα συναισθήματα που μοιραζόμαστε είναι ίδια για όλους».

Ευχαριστούμε τη Διευθύντρια και τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Μούδρου για την πρόσκληση και ιδιαίτερα τα παιδιά που μοιράστηκαν μαζί μας τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους. Μερικές φράσεις που μας έμειναν:

«Όλοι οι άνθρωποι είναι το ίδιο, τόσο στις δουλειές του σπιτιού, όσο και έξω από το σπίτι.»

«Μετά από το σημερινό  μάθημα ζωής έμαθα να σκέφτομαι πέρα από τα συνηθισμένα.»

«Το σημερινό μάθημα μου έμαθε πως ο καθένας έχει δικαίωμα στη ζωή, άσχετα από το φύλο του.»

 

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

«Ίδιος κόσμος..άλλη ματιά!»

Ημέρα Ευαισθητοποίηση; για τον Αυτισμό.

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Η Διαφορετικότητα είναι Δικαίωμα και Κατάκτηση.

Η «Διαφορετικότητα είναι Δικαίωμα και Κατάκτηση» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στη δράση του ΚΕΣΥ στο Β1 και Β2 του ΕΠΑΛ Μύρινας.

Σκοπός αυτής της δράσης ήταν να βοηθήσει τους μαθητές να ανακαλύψουν στοιχεία τόσο της δικής τους προσωπικότητας , όσο και των άλλων (συμμαθητών και δασκάλων) , έτσι ώστε να καλλιεργηθεί ο σεβασμός στη διαφορετικότητα.

Ξεκινήσαμε μ’ ένα παιχνίδι για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Οι ομοιότητες και οι διαφορές μας έγιναν περισσότερο ξεκάθαρες και σαφείς.

Μέσα από δραστηριότητες και τη συζήτηση που ακολούθησε με τα παιδιά συμπεράναμε ότι:

  1.  Δεν είναι η εξωτερική εμφάνιση, η εθνότητα ή η αναπηρία που καθορίζει την εξέλιξη του ανθρώπου αλλά οι συνθήκες διαβίωσης, οι ευκαιρίες που του δίνονται και η προσωπικότητα του.
  2. Ένα μόνο χαρακτηριστικό  δεν μας καθορίζει.

    

 

 

Κλείσαμε με τους εξής προβληματισμούς:

Αν η κοροιδία του «διαφορετικού» σου δίνει δύναμη, τότε η προσέγγιση και η γνωριμία μαζί του τί σε κάνει?? Αδύναμο ή ώριμο άτομο??

Ευχαριστούμε πολύ τους καθηγητές του ΕΠΑΛ και τη ψυχολόγο κα Βασιλεία Καρασογιαννίδου για την πρόσκληση!

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Το «χαρούμενο λιβάδι» του 1ου Νηπιαγωγείου Μύρινας

Στα πλαίσια του προγράμματος για την ευαισθητοποίηση ως προς τη διαφορετικότητα και την ισότητα, επισκεφθήκαμε στις 26 και 28 Ιανουαρίου το 1ο Νηπιαγωγείο Μύρινας.

Ξεκινήσαμε διαβάζοντας το βιβλίο της Φιλιώς Νικολούδη, «Το χαρούμενο λιβάδι», που μιλάει για την αποδοχή του διαφορετικού μ’ έναν πολύ όμορφο τρόπο και δίνει αφορμή για συζήτηση και πολλές δραστηριότητες.

Σε συνέχεια του παραμυθιού ζωγραφίσαμε το δικό μας λιβάδι και φτιάξαμε ένα μεγάλο κολάζ.

‘Επειτα, χωριστήκαμε σε 2 ομάδες όπου τα παιδιά συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες μπαίνοντας στη θέση αυτών που έχουν κάποια κινητική ή αισθητηριακή αναπηρία.

Στο τέλος και λίγο πριν τους αποχαιρετήσουμε μάθαμε λεξούλες στη νοηματική γλώσσα, όπως η μαργαρίτα, το λουλούδι, αγαπώ..

 

 

 

 

 

 

 

 

Φύγαμε ευχαριστημένοι, κρατώντας τη φράση της πεντάχρονης Δάφνης:

«Δεν μπορούμε να είμαστε όλοι ίδιοι, αν ήμασταν ίδιοι δε θα αναγνωριζόμασταν..»

Ευχαριστούμε θερμά τις νηπιαγωγούς για την πρόσκληση και την φιλοξενία.

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Το ΚΕΣΥ Λήμνου πάει…Κάσπακα!

Στις 21/01/2019 το ΚΕΣΥ Λήμνου επισκέφτηκε το όμορφο νηπιαγωγείο του Κάσπακα, στα πλαίσια του προγράμματος για την ευαισθητοποίηση ως προς τη διαφορετικότητα και την ισότητα.

Αφού συστηθήκαμε με τα παιδιά, διαβάσαμε τον Έλμερ, τον παρδαλό ελέφαντα, ένα ελεφαντάκι πολύ διαφορετικό απ’ τα άλλα.

«Ήταν λυπημένος γιατί δεν ήταν ίδιος με τους άλλους».

«Θα έκανα φίλο τον Έλμερ».

ήταν φράσεις που ακούστηκαν από τα παιδιά.

Στη συνέχεια άρχισε μια συζήτηση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών: Πώς είναι εξωτερικά ο καθένας, τί του αρέσει, τί δεν του αρέσει, τί τον τρομάζει, με τί παίζει, τί φαγητό του αρέσει.

Το συμπέρασμα;;;;

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ!!


Το δεύτερο μέρος της δράσης μας περιείχε παιχνίδια εξοικείωσης με τις σωματικές και αισθητηριακές αναπηρίες.  Τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι όλοι μπορούν να παίζουν,να διαβάζουν, να κολυμπούν, να κάνουν ποδήλατο,να μιλούν, απλά με διαφορετικό τρόπο.    

 

Στο τέλος τα παιδιά μας αποχαιρέτησαν με κεράσματα σερβιρισμένα απ’ τα χεράκια τους.

Φύγαμε με τις καλύτερες των εντυπώσεων!

Ευχαριστούμε πολύ τις νηπιαγωγούς, κ.Λαφιώτου Μαρία και κ.Μπασματζίδου Μαρία!

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | 1 σχόλιο

"Τι μας ενώνει..Τι μας χωρίζει.. Vol 2"

Σε συνέχεια της δράσης » Τι μας ενώνει..τι μας χωρίζει..» , το ΚΕΣΥ Λήμνου πραγματοποίησε βιωματική παρέμβαση στο Α1′ του Γυμνασίου Μύρινας.

Στη σημερινή συνάντηση οι μαθητές διερεύνησαν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους, μοιράστηκαν συναισθήματα και περιστατικά που τους προβληματίζουν.
 
 

Μέσα από τη συζήτηση καταλήξαμε ότι στους ανθρώπους αποδίδονται ταμπέλες , τις οποίες δεν έχουν διαλέξει οι ίδιοι.

              Βγάλτε τις ταμπέλες  και γνωριστείτε αληθινά!

Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές και  εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Μύρινας για την υποδοχή και συνεργασία.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Μαγικά Χριστούγεννα…

Τα καλικατζαράκια των Χριστουγέννων έφτασαν στα παραμυθο-σχολεία του Ρεπανιδίου και της Καλλιθέας στις 14 και 18 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.
Μέσα από τις ζαβολιές , τα τραγούδια και τις υπέροχες γεμάτες ψυχή , ερμηνείες τους, κατάφεραν να μεταδώσουν σε όλους μας τη γιορτινή διάθεση.


..Και όλα αυτά υπό τους ήχους των χριστουγεννιάτικων μελωδιών που αντηχούσαν, κάνοντας τες ακόμα πιο μαγικές και άκρως χριστουγεννιάτικες..

Πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και στο προσωπικό των σχολείων!

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

3 Δεκέμβρη..Μια μέρα αγάπης και αποδοχής.

Το προσωπικό του ΚΕΔΔΥ Λήμνου είχε τη χαρά να παρακολουθήσει την αξιέπαινη  προσπάθεια των Ειδικών Σχολείων Λήμνου (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ρεπανιδίου, Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Καλλιθέας) που σε συνεργασία με το Γυμνάσιο του Λιβαδοχωρίου, παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο με θέμα την αναπηρία.
Οι καρδιές όλων μας γέμισαν αγάπη, ζεστασιά αλλά και ελπίδα.
Η εκδήλωση έκλεισε με το μήνυμα «Μην αφήνεις κανέναν να νιώθει μόνος».

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!!!

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Δελτίο Τύπου – 3 Δεκέμβρη

Μύρινα, 30/11/2018

Δελτίο Τύπου

Η 3η  Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, αποτελεί την αφορμή για να σκεφτούμε αυτό που θα έπρεπε να έχουμε πάντα στο νου μας, δηλαδή το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία για ουσιαστική συμμετοχή και ένταξη στην κοινωνία.

Η εκπαίδευση συμβάλει στην επιτυχή ένταξη, μέσω της διδασκαλίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, του σεβασμού και του αυτο-καθορισμού, ειδικότερα για αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο (άτομα με αναπηρία). Εστιάζοντας στις δυνατότητες των αναπήρων και δίνοντας ίσες ευκαιρίες για κοινωνική συναναστροφή, μάθηση, παιχνίδι και αγάπη θα πετύχουμε τους στόχους μας. Δεν είναι μόνο οι ειδικές γνώσεις που θα μας σώσουν αλλά το μεράκι, η δουλειά και η συνείδηση ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο περνάει απ’ το χέρι μας για να προχωρήσουν οι μαθητές μας μπροστά. Αξίζει να αναρωτηθούμε αν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρία έχουν μεγαλύτερη σχέση με το τι του παρέχεται κάθε φορά και λιγότερο από την ίδια του την αναπηρία.

Στο παρακάτω βίντεο προβάλλεται ένα κοινωνικό πείραμα-εκπαιδευτικό παιχνίδι, από το Γαλλικό ίδρυμα παιδιών με αναπηρία «Noemi», για τις στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στην αναπηρία. Συμμετέχουν γονείς και παιδιά.

Αντιμετωπίζουμε τα άτομα με αναπηρία ως ισότιμους ανθρώπους, χωρίς να τους λυπόμαστε και χωρίς να γυρνάμε το βλέμμα αλλού…

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε