Καβουρμάς Έβρου με χυλοπίτες λαχανικών Κατερίνης

Αγαπητοί μας φίλοι, σας παρουσιάζουμε την συνταγή που δημιούργησε ομάδα μαθητών του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Αλεξανδρούπολης στο ακόλουθο βίντεο:

Κουζινομαγειρεούμε Μεσογειακά και παραδοσιακά ΕΝ.Ε.Ε.Γυ-Λ – Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2024-2025 | Υπηρεσίες βίντεο

Η συνταγή περιλαμβάνεται στο E-BOOK το οποίο δημιούργησε η ίδια ομάδα, με πολλή αγάπη. Μπορείτε βρείτε την συνταγή που παρουσιάζεται στο βίντεο μαζί με άλλες μεσογειακές συνταγές στον ακόλουθο σύνδεσμο…

Book Creator | Συνταγές με μεράκι

 

Το Ταξίδι της τροφής

Την Τρίτη 18/03/25 ομάδα μαθητών του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ., συμμετείχε σε διαδικτυακή δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της Μ.Κ.Ο. ‘ΜΠΟΡΟΥΜΕ’, με τίτλο το ‘Το ταξίδι της τροφής’.

Ευχαριστούμε το Κέντρο Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία Ιεράπετρας – Νεάπολης που σχεδίασε και οργάνωσε για άλλη μια φορά μια τόσο επιτυχημένη εκπαιδευτική δράση.

 

 

Επίσκεψη στους “Μύλους Θράκης”

Την Παρασκευή 14/2/24 ομάδα μαθητών του ΕΕΕΕΚ και του ΕΝΕΕΓΥΛ συνοδεία εκπαιδευτικών, επισκεφτήκαμε  τους “Μύλους Θράκης” όπου είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής αλεύρων, το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης που εφαρμόζεται στο εργοστάσιο, την ανακύκλωση απορριμμάτων και τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας. Ευχαριστούμε θερμά για την υποδοχή και την υποστήριξη!

 

Παρασκευή ελιόψωμων στην κουζίνα μας…..

Πιστοί στο ραντεβού μας, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου παρασκευάσαμε παραδοσιακά ελιόψωμα τα οποία στη συνέχεια προσφέραμε στους συμμαθητές μας.

 

 

Tο πιο γλυκό ψωμί

Την Παρασκευή 31/01/2025 ασχοληθήκαμε με το ψωμί, μάθαμε για την αξία του στη διατροφή του ανθρώπου, αλλά και για τον τρόπο παρασκευής του, τόσο στη σύγχρονη εποχή όσο και στα παλαιότερα χρόνια. Αρχικά προσεγγίσαμε το λαϊκό παραμύθι από την Κεφαλονιά «το πιο γλυκό ψωμί» και συζητήσαμε για την αξία της εργασίας και του προσωπικού μόχθου, καθώς και για τα στάδια παρασκευής ψωμιού, από το χωράφι μέχρι το ζύμωμα και το ψήσιμο. Μάθαμε ότι το πιο «γλυκό» ψωμί δεν είναι αυτό που περιέχει ζάχαρη, αλλά αυτό που δημιουργείται με μόχθο και αγάπη… Γι’  αυτό, στη συνέχεια φτιάξαμε με τα χεράκια μας το δικό μας ψωμί, χρησιμοποιώντας απλά υλικά, όπως το αλεύρι, η μαγιά, το νερό και το λάδι. Ανακατέψαμε, ζυμώσαμε, ψήσαμε και απολαύαμε το πιο γλυκό ψωμί!

 

 

 

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Στo πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος που είχε σαν κύριο στόχο την εκπαίδευση των μαθητών σε δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, αλλά και την επαφή με την διατροφική και γαστρονομική κουλτούρα του τόπου μας, ομάδα μαθητών του ΕΕΕΕΚ και ΕΝΕΕΓΥΛ Αλεξανδρούπολης επισκευτήκαμε το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Η δράση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24/1/2025, ενώ τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Θεοδωρίδου Β., Κατσαντούρα Ε., Σκαμνού Ε.
Ευχαριστούμε θερμά την κ Βαλεντίνη Σωκράτους για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία.

Παραδοσιακή θρακιώτικη “ΒΑΡΒΑΡΑ”

Την Τετάρτη 4/12 ημέρα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, μαθητές των σχολείων μας, με την υποστήριξη εκπαιδευτικών ετοιμάσαμε Θρακιώτικη, Παραδοσιακή “Βαρβάρα”. Τηρώντας το έθιμο, μοιράστηκε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ενώ υποσχεθήκαμε πως θα ετοιμάσουμε ξανά και άλλες Παραδοσιακές, Θρακιώτικες συνταγές …

Εκπαιδευτική Επίσκεψη σε ελαιώνα και τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Μάκρης

Στις 27 Νοεμβρίου 2024, ομάδα μαθητών του ΕΝΕΕΓΥΛ και του ΕΕΕΕΚ Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη σε ελαιώνα της Μάκρης και στον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Μάκρης. Στόχος της δράσης ήταν η ενημέρωση των μαθητών για τη διαδικασία συγκομιδής της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου, με έμφαση στις παραδοσιακές και βιολογικές πρακτικές.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον χώρο του συνεταιρισμού από την υπεύθυνη, η οποία τους εξήγησε τα στάδια παραγωγής του ελαιολάδου, από τη συγκομιδή και τη μεταφορά των ελιών έως την τελική επεξεργασία και την τυποποίηση. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη σημασία της βιολογικής καλλιέργειας και της βιώσιμης παραγωγής.

Η εμπειρία ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσία βιολογικού ελαιολάδου, συνοδευόμενου από φρέσκο ψωμί, προσφέροντας στους μαθητές την ευκαιρία να αντιληφθούν τη διατροφική αξία του προϊόντος.

Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική εμπειρία, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις των μαθητών για την τοπική αγροτική παραγωγή και τη σημασία της για την περιοχή.

 

Κυδώνι γλυκό στην κουζίνα του σχολείου μας

Την Παρασκευή 22/11/2024 ομάδα μαθητών του ΕΝΕΕΓΥΛ, και του ΕΕΕΕΚ αφού μαζέψαμε κυδώνια από τον κήπο του σχολείου μας, αποφασίσαμε να εκτελέσουμε μία παραδοσιακή, μεσογειακή συνταγή με αυτά σας κύριο συστατικό της. Στο τέλος χαρήκαμε όλοι μας το αποτέλεσμα, και γευτήκαμε την υπέροχη γεύση τους.

Κουζινομαγειρεύουμε Παραδοσιακά και Μεσογειακά

4 censored

«Κουζινομαγειρεύουμε Παραδοσιακά και Μεσογειακά». Στο πλαίσιο αυτό, επισκεφτήκαμε βιοτεχνία παραγωγής παραδοσιακής σαλάτας στην Αλεξανδρούπολη και γνωρίσαμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουν τα προϊόντα τους. Ευχαριστούμε θερμά για την φιλοξενία και τις γνώσεις που μας μετέδωσαν.