28η Οκτωβρίου 1940

28η Οκτωβρίου 1940: Ημέρα μνήμης, ημέρα εθνικής υπερηφάνειας για το λαό μας που υψώνοντας το παράστημά του στάθηκε ατρόμητος μπροστά σε “γίγαντες” παλεύοντας για το δίκιο, για την ελευθερία του, κερδίζοντας το θαυμασμό όλης της ανθρωπότητας!

Τα ιστορικά γεγονότα “ξεδιπλώθηκαν” μέσα από ψηφιακό – αρχειακό υλικό δίνοντας την ευκαιρία να σχολιάσουμε τον άνισο αγώνα των Ελλήνων απέναντι στους κατακτητές, το υπέρμετρο θάρρος τους, τον πατριωτισμό τους, την αυτοθυσία τους… αλλά και να εκτιμήσουμε το “δώρο” της ειρήνης που σήμερα απολαμβάνουμε. Το βροντερό “ΟΧΙ” των Ελλήνων  και οι ηρωικοί φαντάροι πρωταγωνίστησαν και στα εικαστικά έργα που δημιουργήσαμε.

1698671187939 1698671102834

Την παραμονή της Εθνικής Επετείου, πραγματοποιήθηκε γιορτή στο νηπιαγωγείο μας, με ποιήματα, τραγούδια αλλα και παρέλαση στην αυλή του νηπιαγωγείου μας…

169901527975720231027 090632

IMG dc1114f7962bab857ad94d2d30d2178c V

Ο Καραγκιόζης στην παρέλαση!

Σήμερα είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στο νηπιαγωγείο μας την θεατρική ομάδα ” Σκιάς Όναρ” να μας παρουσιάσει την παράσταση θεάτρου σκιών “Ο Καραγκιόζης στην παρελαση”. Ήταν μια υπέροχη παράσταση με πολύ γέλιο, χαρά, ευτράπελα αλλά και ωραία μηνύματα. Μετά απο όλες τις περιπέτειες που πέρασε ο Καραγκιόζης κατάφερε επιτέλους να μάθει, με την βοήθεια των παιδιών, πως πρέπει να γίνεται μια σχολική παρέλαση! Μας ενημέρωσε ο Μπαρμπα Γιώργος για τον λόγο που πρέπει να γίνεται η παρέλαση, για να τιμήσουμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας.Έτσι τα παιδιά μέσα απο την διασκέδαση διδάχθηκαν και την αξία των εθνικών μας επετείων για την διατήρηση της μνήμης του έθνους μας.

20231020 113107 20231020 113139 20231020 121445

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στην υγιεινή διατροφή. Τον Οκτώβριο του 1980, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη.Για τον λόγο αυτό τα παιδιά σήμερα φέρνουν μαζί τους  απο ένα φρούτο εποχής, το καθαρίζουμε, το κόβουμε και φτιάχνουμε φρουτοσαλάτα ώστε να δοκιμάσουμε διάφορα φρούτα και γευσεις.

Πριν φτιάξουμε όμως την φρουτοσαλάτα μας, ευκαιρία για λίγα μαθηματικά! Χωρίζουμε και ταξινομούμε τα φρούτα σε ομάδες ανα είδος, μετά ανα χρώμα,μετά ανα μέγεθος, τέλος τα μετράμε, ψάχνουμε τα κουκούτσια τους, τα παρατηρούμε!

20231016 102508 20231016 095057

Σε λίγο η φρουτοσαλάτα μας είναι έτοιμη και όλοι δοκιμάζουν απο όλες τις γευσεις! Μιλάμε για την αξία των φρούτων και των λαχανικών στην διατροφή μας. Παρατηρούμε την πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής. Βλέπουμε πολλές τροφές που πρέπει να συμπεριλάβουμε στην διατροφλη μας εβδομαδιαίως. Ωχ! Τα γλυκά που πρέπει να τρώμε είναι τόσο λίγα!!! Παρατηρούν τα παιδια!Γιατί;;;Αφου μας αρέσουν!!

Πολλά βιντεάκια εκπαιδευτικά και βιβλία προσπαθούν να μας πείσουν! Γιατί χαλάνε τα δοντάκια μας, γιατί μας παχαίνουν, γιατί δεν έχουν βιταμίνες κ.α

Και οι κατασκευές μας…

20231016 115430

CODE WEEK activity-Tales of Natural Disasters #earthquake

Το σχολείο μας φέτος συμμετέχει στο Etwinning πρόγραμμα TalesofNaturalDisasters. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από μύθους και ιστορίες αλλά και παιγνιώδεις δραστηριότητες πώς να αναγνωρίζουν και να προστατεύονται από φυσικές καταστροφές.

Στο σημείο αυτό εισάγουμε το γνωστό σε όλα τα μεγάλα νήπια ρομποτάκι beebot.

Χωρίς τίτλο

Αρχικά συστήνουμε τον νέο φίλο μας στην παρέα των παιδιών. Εξηγούμε ότι η μελισούλα αυτή είναι ένα ρομποτάκι με μνήμη! Έχει κουμπιά στην πλάτη της που θα την βοηθήσουν να μετακινηθεί στο ταμπλό μας και περιμένει υπομονετικά τις δικές μας οδηγίες. Εξοικειωνόμαστε με τα κουμπιά της και τον τρόπο που μετακινείται και τα παιχνίδι ξεκινά!

Δημιουργούμε μία ιστορία , όπου η μικρή μέλισσα συναντά τα παιδιά και τους διηγείται πώς κατάφερε και γλίτωσε από έναν σεισμό που συνέβη στην πόλη που ζει.

Τι πρέπει όμως να έχει ένα σακίδιο έκτακτης ανάγκης για τον σεισμό; Η μελισσούλα δεν γνωρίζει και τα παιδιά την βοηθούν να συλλέξει όσα αντικείμενα χρειάζονται για να εξοπλίσει το σακίδιό της και να μείνει ασφαλής.

Στο πλέγμα-ταμπλό που έχουμε δημιουργήσει τοποθετούμε εικόνες αντικειμένων που θα πρέπει να έχουν αποθηκεύσει σε ένα σακίδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμού. Το ρομποτάκι θα πρέπει να συλλέξει όλα τα αντικείμενα για να εξοπλίσει το σακίδιό του.

20231012 094429

Δίνουμε στα παιδιά κάρτες προσανατολισμού (δεξιά, αριστερά, μπροστά, πίσω) και τα παιδιά δίνουν οδηγίες για τη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσει το ρομπότ. Επειδή είναι αρχή της σχολικής χρονιάς , τοποθετούμε μία μία τις κάρτες και δημιουργούμε πολλές διαδρομές. Όταν τα παιδιά εξοικειωθούν, φτιάχνουμε την τελική διαδρομή με όλα τα αντικείμενα που πρέπει να συλλέξει το ρομπότ.

e

1697781075134

Ο κωδικός του συγκεκριμένου έργου είναι :

Κωδικός CODE WEEK 4 ALL :cw23-0P8CY

Screenshot 20240504 184102 WPS Office

eTwinning project:”Tales of Natural Disasters”

Έφτασε η στιγμή να ξεκινήσουμε κι εμείς εδώ στο νηπιαγωγείο μας ένα Ευρωπαικό Πρόγραμμα eTwinning! Το δικό μας πρόγραμμα έχει τίτλο “Tales of Natural Disasters” και ξεκινάει τον μήνα Οκτώβριο μέχρι και τον μήνα Μάρτιο.

InCollage 20230916 203316971 1

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:Το πρόγραμμα αφορά στην εκπαίδευση των παιδιών του Νηπιαγωγείου στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, το σεισμό, τα ηφαίστεια, τις φωτιές-πυρκαγιές και τις πλημμύρες-κατακλυσμούς.  Συγκεκριμένα αποσκοπεί στη γνωριμία αυτών μέσω των μύθων, των πειραμάτων και των ΤΠΕ στοχεύοντας στην υιοθέτηση ενός νέου προφίλ ενεργού πολίτη που γνωρίζει και ξέρει να αντιμετωπίζει τις φυσικές καταστροφές. Οι μύθοι δεν είναι απλά παραμυθάκια  αλλά έχουν έναν πυρήνα αληθινών γεγονότων, που είναι και η γενεσιουργός αιτία τους. Μύθοι για τους σεισμούς και τις εκρήξεις των ηφαιστείων δημιουργήθηκαν σχεδόν σε όλους τους πολιτισμούς αντικατοπτρίζοντας τις αντιλήψεις των λαών για τα φυσικά αυτά φαινόμενα που ακόμα και σήμερα προκαλούν φόβο, δέος και ανασφάλεια.

Μέσω του προγράμματος προωθούνται κυρίως οι δεξιότητες μάθησης (4Cs), ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται οι δεξιότητες ζωής και οι δεξιότητες του νου. Η επίτευξη πραγματοποιείται μέσα από μια σειρά πειραμάτων σχετικά με τα φυσικά φαινόμενα, σε συνδυασμό με τη χρήση και αξιοποίησης των ψηφιακών εργαλείων.

Ταυτόχρονα μέσα από το πρόγραμμα προωθείται κι 13ος (δράση για το κλίμα) από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι φυσικές καταστροφές επηρεάζουν κάθε χώρα σε κάθε ήπειρο. Διαταράσσουν τις εθνικές οικονομίες και επηρεάζουν τις ζωές ενώ έχουν σημαντικές επιπτώσεις στους ανθρώπους, τις κοινότητες και τις χώρες του σήμερα αλλά ακόμα περισσότερο του αύριο. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο δε γνωρίζει σύνορα. Η εκπαίδευση μπορεί και πρέπει να συμβάλει πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.

Έτσι λοιπόν την εβδομάδα αυτή κάνουμε την εισαγωγή στο φυσικό φαινόμενο του Σεισμού. Εξηγούμε τι είναι ο σεισμός, και πως δημιουργείται. Δείχνουμε πολλά βιντεάκια για το πως είναι το εσωτερικό της Γης και τι συμβαίνει με τις τεκτονικές πλάκες, και προβληματιζόμαστε.

Τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε όταν γίνει κάποιος σεισμός. Τα νήπια του σχολείου μας, γνωρίζοντας απο πέρυσι τις ασκήσεις σεισμού που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας εξηγούν όλα τα βήματα στα υπόλοιπα παιδιά. Τα συνοψίζουμε και εξηγούμε. Σε περίπτωση σεισμού :

  • Δεν χάνω την ψυχραιμία μου, μένω ήρεμος.
  • Μπαίνω κάτω από κάποιο τραπέζι και κρατώ τα πόδια του τραπεζιού
  • Αλλιώς, πέφτω κάτω, μακριά απο βιβλιοθήκες και παράθυρα, καλύπτω το κεφάλι με τα χέρια μου και περιμένω .
  • Κάνουμε σειρούλα και βγαίνουμε έξω από το κτίριο σε έναν χώρο ασφαλή, μακριά από δέντρα και καλώδια

20231010 114441 20231010 114214 20231010 114204

Μεριμνούμε ώστε να είναι ασφαλές το νηπιαγωγείο μας. Επισημάνουμε επικινδυνότητες και προσπάθουμε να τις μειώσουμε. Τοποθετούμε σε χαμηλά ράφια τα βαριά ή εύθραυστα αντικείμενα. Στηρίζουμε κατάλληλα τα ογκώδη έπιπλα, τα φωτιστικά, τους κ.ά.

Τέλος ετοιμάζουμε την τσάντα εκτάκτων αναγκών!Μια τσάντα που όλοι μαζί αποφασίζουμε τι θα βάλουμε μέσα που είναι απαραίτητο σε μια έκτακτη ανάγκη όπως αυτή του σεισμού. Τα παιδιά αναφέρουν πολλά είδη φαρμακείου όπως βαμβάκι, Ιώδιο, οινόπνευμα, γάζες, τσιρότα, θερμόμετρο και πολλά άλλα. Μέσα στην τσάντα βάζουμε και ένα μεγάλο μπουκάλι νερού, έναν φακό, μια σφυρίχτρα, και ένα μικρό ραδιοφωνάκι  σύμφωνα με τις οδηγίες πολιτικής προστασίας του Ο.Α.Σ.Π.

20231011 100545

Αφού τα συγκεντρώσαμε όλα ήρθε η ώρα να παίξουμε…τι άλλο ;; Κυνήγι θησαυρού με τα είδη πρώτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμού! Όλα τα είδη κρύβονται μέσα στην τάξη στα κέντρα ενδιαφέροντος και τα παιδιά τα αναζητούν…

1697111006263Τελικά μέσα απο τα παιχνίδι όλα είναι πιο εύκολα… Εργασία με θέμα την δημιουργία της τσάντας πρόληψης για τους σεισμούς. Τα παιδιά την διακοσμούν, την κόβουν και μέσα της κολλούν τα αναγκαία είδη που εντοπίσαμε και συγκεντρώσαμε στην δική μας τσάντα!

1697110954509

Εκλογές στο νηπιαγωγείο μας!

Εν όψει την Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, τα παιδιά είχαν πολλές απορίες σχετικά με το τι είναι εκλογές!!

Τι πιο σημαντικό απο το να κάνουμε μια προσωμοίωση των εκλογών μέσα στην τάξη μας!

Το εξαιρετικό βιβλίο του Πέδρο Μακούν και της Πάουλα Ντεσκάλδο “Οι εκλογές των ζώων”μας βοηθά πολύ να κατανοήσουμε ολόκληρη την διαδικασία των εκλογών.

αρχείο λήψης.jpeg

Όλα τα ζώα του δάσους συζητούσαν μόνο ένα πράγμα τελευταία: ότι το Λιοντάρι είχε εκτρέψει όλο το νερό από το ποτάμι για να φτιάξει μια πισίνα μπροστά από τη φωλιά του. Σε έξαλλη κατάσταση, άρχισαν να αναρωτιούνται μήπως το Λιοντάρι δεν έπρεπε να είναι πια ο βασιλιάς του δάσους…Τι λέτε να ψηφίσουμε;; Οι υποψήφιοι μόλις 4: Ο Μακάκος, Το λιοντάρι, Η Κόμπρα και ο Βραδύπους.Η αφήγηση σταματά και τα ψηφοδέλτια ετοιμάζονται! Οι υποψήφιοι κάνουν προεκλογικό αγώνα κι εμείς αποφασίζουμε ποιον θέλουμε για νέο αρχηγό!!

1696936395520

Και αφού ψηφίσαμε όλοι με την σειρά, ήρθε η ώρα να ανοίξουμε την κάλπη και να μετρήσουμε τα ψηφοδέλτια…

1696936514010

Νικητής των σημερινών μας εκλογών ειναι το γνωστό σε όλους μας Λιοντάρι!! Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να μας πείσουν…

20231005 102414

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των ζώων

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, όπου  θεωρείται ο προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος. Είναι 4 Οκτωβρίου σήμερα και τα ζώα γιορτάζουν!!Όλα τα παιδιά με πολλή χαρά μας παρουσιάζουν τα αγαπημένα τους κατοικίδια…1696443682151

1696443643318 1696443592621Στην συνέχεια μιλάμε για την έννοια της “προστασίας των ζώων” , τα παιδιά καταθέτουν τις απόψεις τους:” να τους δίνουμε φαγητό και νερό”, ” να τους έχουμε ένα ζεστό σπιτάκι”, ” να τα αγαπάμε” και πολλά άλλα. Και παίζουμε παιχνίδια με τα κατοικίδιά μας!! Όπως το “μάντεψε ποιο ζώο περιγράφω” ή ” σε ποιανού σπίτι κατοικεί το συγκεκριμένο ζωάκι”.

Τέλος η μέρα κλείνει με πολλά βιβλία και ιστορίες αλλά και  μια κατασκευή  με τα αγαπημένα μας ζωάκια…τα σκυλάκια!

20231004 114404