Τμήμα 2: Πρωινό

Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώσαμε το Εργαστήριο Δεξιοτήτων με τίτλο STE(A)M και εκπαιδευτική ρομποτική μέσα από τον κύκλο του νερού και την υδροδυναμική με το οποίο ασχοληθήκαμε και την προηγούμενη εβδομάδα. Το συγκεκριμένο θέμα προϋποθέτει τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών, των Φυσικών Επιστημών, της Ρομποτικής, των Τεχνών και των Μαθηματικών και την εβδομάδα που μας πέρασε εξοικειωθήκαμε με τα στάδια του κύκλου του νερού και τα φαινόμενά του. Αυτή την εβδομάδα, στον τομέα των Φυσικών Επιστημών υλοποιήσαμε ένα πείραμα στο οποίο παρατηρήσαμε το φαινόμενο της εξάτμισης του νερού και της υγροποίησης. Για την υλοποίηση του πειράματος χρησιμοποιήσαμε ένα βάζο με λίγο ζεστό νερό και ένα κομμάτι διαφανή μεμβράνη με την οποία κλείσαμε το στόμιο του βάζου και μας βοήθησε να παρατηρήσουμε τις σταγόνες. Στον τομέα των Νέων Τεχνολογιών προγραμματίσαμε το ρομπότ (Beebot) ώστε να περάσει από όλα τα στάδια του κύκλου του νερού και να κάνει το ταξίδι της σταγόνας. Επιπλέον, παίξαμε διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια στα οποία έπρεπε να ταξινομήσουμε στη σωστή σειρά τα στάδια του κύκλου του νερού. Στον τομέα των Μαθηματικών μετρήσαμε διάφορα στοιχεία που συνθέτουν τον κύκλο του νερού και κυκλώσαμε τον σωστό αριθμό, Τέλος, στον τομέα των Τεχνών δουλέψαμε ομαδικά και φτιάξαμε τον πίνακα του κύκλου του νερού.

image2 2 2 image1 2 2 image0 4 2 image4 2 image3 1 3 image2 1 3 image1 1 3 image0 2 2

 

Αγγλικά

Ολοκληρώνοντας την ενότητα της διατροφής στο μάθημα των Αγγλικών, οι μαθητές γνώρισαν την ιστορία “The Greedy Monster” (Το Απληστο Τέρας), η οποία αναδεικνύει τις συνέπειες της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφών, ενώ παράλληλα τονίζει την αξία της αποταμίευσης.
Στη συνέχεια, τα παιδιά αξιοποίησαν το νέο λεξιλόγιο που διδάχθηκαν, προκειμένου να κάνουν επανάληψη στους αριθμούς που ήδη γνωρίζουν, συνδέοντας τη γλώσσα με δημιουργικές δραστηριότητες.
Η ενότητα ολοκληρώθηκε με μια ομαδική εργασία, κατά την οποία οι μαθητές ξεχώρισαν τις τροφές σε «καλές» και «κακές» για τα δόντια, ενισχύοντας τόσο τη γλωσσική τους ανάπτυξη όσο και την καλλιέργεια υγιεινών συνηθειών.
image1 1 4 image4 3image2 1 4 image0 2 3
Τμήμα 1: Πρωινό 1
Η εβδομάδα αυτή μας έφερε την Άνοιξη και την υποδεχτήκαμε με χαρά και πολλές όμορφες δραστηριότητες. Αφού παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο, συζητήσαμε για τα καλά που μας φέρνει η Άνοιξη, όπως τα φρούτα, τα έντομα και τα πολύχρωμα λουλούδια. Στη συνέχεια τραγουδήσαμε και μάθαμε το τραγούδι «Ήρθε η Άνοιξη», μπαίνοντας ακόμη περισσότερο στο ανοιξιάτικο κλίμα. Στον τομέα της Γλώσσας γνωρίσαμε το γράμμα Μ, με αφορμή τον μήνα Μάρτιο, και ανακαλύψαμε λέξεις που αρχίζουν από αυτό. Στον τομέα των Εικαστικών Τεχνών δημιουργήσαμε όμορφα έργα: με δαχτυλομπογιές ζωγραφίσαμε πολύχρωμα λουλούδια χρησιμοποιώντας τα δαχτυλάκια μας και φτιάξαμε τις δικές μας ανοιξιάτικες δημιουργίες. Έπειτα κόψαμε μικρά λουλουδάκια και τα κολλήσαμε στα μαλλιά της «Κυρίας Άνοιξης», δημιουργώντας ένα υπέροχο ανοιξιάτικο έργο.
Στις 6 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, ασχοληθήκαμε με δραστηριότητες που προάγουν τη φιλία, τον σεβασμό και την ενσυναίσθηση. Γνωρίσαμε το παραμύθι του Όλιβερ Μπάτον, συζητήσαμε για τα συναισθήματά του και δημιουργήσαμε τον δικό μας χάρτη ενσυναίσθησης.
Μιλήσαμε επίσης για τις μορφές βίας (σωματική, λεκτική και συναισθηματική) και για τα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε όταν γινόμαστε αποδέκτες βίας (κατασκευή χάρτινου λουλουδιού).
Τραγουδήσαμε τραγούδια για τη φιλία και κλείσαμε τη δράση μας γράφοντας το μήνυμά μας στα χεράκια μας:
«Όχι στη βία, ναι στη φιλία!»
image6 image7 image5 1image3 2 1
image0 6 image0 7 image1 4 1 image2 2 1
Τμήμα 2: Πρωινό 2
Αυτή την εβδομάδα ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το Εργαστήριο Δεξιοτήτων με τίτλο STE(A)M και εκπαιδευτική ρομποτική μέσα από τον κύκλο του νερού και την υδροδυναμική. Το συγκεκριμένο θέμα προϋποθέτει τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών, των Φυσικών Επιστημών, της Ρομποτικής, των Τεχνών και των Μαθηματικών.  Ξεκινήσαμε να προσεγγίζουμε τα στάδια του κύκλου του νερού και τα φαινόμενα που προκαλούν αλλαγή στην κατάσταση της ύλης του νερού μέσα από εκπαιδευτικά βίντεο. Στον τομέα της Γλώσσας, διαβάσαμε την ιστορία της Σταγόνας, συζητήσαμε για το ταξίδι της από τη θάλασσα στα σύννεφα και τον ουρανό και την επιστροφή της πίσω στη θάλασσα και γράψαμε τη λέξη «Εξάτμιση». Στον τομέα των Μαθηματικών κάναμε ταξινόμηση των σταδίων του κύκλου του νερού αλλά και των φαινομένων που συμβαίνουν κατά τη διάρκειά του, μετρήσαμε σταγόνες και αντιστοιχίσαμε με τον σωστό αριθμό. Στον τομέα των Τεχνών γίναμε οι σταγόνες, ο ήλιος, τα σύννεφα, η βροχή και η θάλασσα και κάναμε δραματοποίηση του κύκλου του νερού και κατασκευάσαμε παιχνίδι που αποκαλύπτει με τη σειρά τα στάδια του κύκλου του νερού. Το συγκεκριμένο Εργαστήριο Δεξιοτήτων θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες.
image0 4 1 image5 2 image4 1 image3 1 2 image2 1 2 image1 1 2image0 2 1
Στο μάθημα των Αγγλικών ξεκινήσαμε τη θεματική ενότητα της διατροφής. Τα παιδιά μίλησαν για τις δικές τους διατροφικές συνήθειες και μοιράστηκαν τι συνηθίζουν να τρώνε μέσα στην ημέρα. Μέσα από τη συζήτηση γνωρίσαμε καλύτερα τις επιλογές τους και μιλήσαμε για τη σημασία της υγιεινής διατροφής. Στη συνέχεια, τα παιδιά δημιούργησαν το δικό τους πιάτο πρωινού, επιλέγοντας τρόφιμα που θεωρούν ότι συνθέτουν ένα υγιεινό και ισορροπημένο γεύμα. Η δραστηριότητα αυτή βοήθησε τους μαθητές να εξασκηθούν στα Αγγλικά με δημιουργικό τρόπο και να σκεφτούν πιο συνειδητά τις καθημερινές τους επιλογές.
image1 3 1 image0 5 1
Κοινή δράση και για τα δύο τμήματα από την Ψυχολόγο και Κοινωνική λειτουργό του σχολείου μας.
6 Μαρτίου: Παγκόσμια μέρα σχολικής βίας: μαθαίνουμε στα παιδιά πώς να είμαστε καλοί φίλοι .Στο σχολείο όλοι θέλουμε να νιώθουμε χαρά και ασφάλεια και με αγάπη και σεβασμό κάνουμε το σχολείο μας ένα χαρούμενο μέρος για όλους!!!
image1 2 1

Τμήμα 1: Πρωινό 1

Αυτή την εβδομάδα αποχαιρετήσαμε τις Απόκριες και καλωσορίσαμε τη Σαρακοστή. Μιλήσαμε για τη σημασία της, για το σαρακοστιανό τραπέζι και για το έθιμο της Κυράς Σαρακοστής. Την κατασκευάσαμε μαζί με τα παιδιά, μετρήσαμε τα επτά της πόδια και κόψαμε το πρώτο, σηματοδοτώντας την έναρξη της νηστείας. Στη συνέχεια, φτιάξαμε τους δικούς μας χαρταετούς και συζητήσαμε για το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας. Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με τη νηστεία και τα φαγητά που καταναλώνουμε αυτή την περίοδο και ανταλλάξαμε απόψεις για τα δικά μας οικογενειακά έθιμα. Παράλληλα, αφού κάναμε επανάληψη τους αριθμούς από το 1 έως το 5, γνωρίσαμε και τον αριθμό 6. Τον αναγνωρίσαμε, τον γράψαμε και τον εξασκήσαμε μέσα από παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες, ενισχύοντας τις μαθηματικές μας δεξιότητες. 

 

IMG 7162 1 IMG 7161 1 IMG 7160 1 IMG 7151 1 IMG 7147 1 image5 image1 4 image0 5

image3 1 1 image2 1 1 image1 1 1 image0 1 1

Τμήμα 2: Πρωινό 2

Αυτή την εβδομάδα ασχοληθήκαμε διαθεματικά με την ενότητα της «Καθαράς Δευτέρας». Στο πεδίο της Γλώσσας αφηγηθήκαμε το παραμύθι «Ο Μπεντζ και ο γιγάντιος χαρταετός» και ζωγραφίσαμε αυτό που μας άρεσε περισσότερο από το παραμύθι. Θυμηθήκαμε ότι ο χαρταετός αρχίζει από γράμμα Χ, χ, μετρήσαμε συλλαβές και είπαμε και άλλες λεξούλες που ξεκινούν από αυτό το γράμμα και γράψαμε τη λέξη «Χαρταετός». Εξηγήσαμε για ποιο λόγο η Δευτέρα αυτή ονομάζεται Καθαρά και παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικό βίντεο με τα φαγητά που τρώμε εκείνη την ημέρα.
Στο πεδίο των μαθηματικών μετρήσαμε χαρταετούς και γράψαμε τον σωστό  αριθμό και ενώσαμε τους όμοιους χαρταετούς. Με αφορμή τα εφτά ποδαράκια της κυράς Σαρακοστής εξασκηθήκαμε στον αριθμό εφτά.
Στο πεδίο των Νέων Τεχνολογιών, παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο για την προστασία μας κατά τη διάρκεια πετάγματος του χαρταετού. Παίξαμε εκπαιδευτικά διαδραστικά παιχνίδια στην εφαρμογή Word Wall όπου βρήκαμε τα ζευγάρια και ταιριάξαμε τους όμοιους χαρταετούς και βρήκαμε τα διαφορετικά σχήματά τους (ρόμβος, πεντάγωνο, εξάγωνο, οκτάγωνο κλπ). Προγραμματίσαμε την μελισσούλα ρομπότ (Beebot) για να μαζέψουμε τις κορδέλες για την ουρά του χαρταετού.
Στο πεδίο των εικαστικών τεχνών αφού είδαμε εικόνες από τους πίνακες του ζωγράφου Πητ Μοντριάν φτιάξαμε τον δικό μας χαρταετό εμπνευσμένοι από τα χρώματα και τα σχήματα που χρησιμοποιεί ο ζωγράφος στα έργα του.
Τέλος, μιλήσαμε για την κυρά Σαρακοστή και τα εφτά της ποδαράκια και φτιάξαμε τη δική μας εκδοχή της κυράς Σαρακοστής.

image1 3 image0 4  image4 image3 2 image2 2 image1 2 image0 2 image3 1 image2 1 image1 1 image0 1

Τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, στο μάθημα των Αγγλικών, αφιερωθήκαμε στην εξερεύνηση των συναισθημάτων. Με αφορμή το βιβλίο “The Colour Monster” της Anna Llenas, τα παιδιά γνώρισαν βασικά συναισθήματα και τα ανακάλυψαν μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, συζήτηση, παιχνίδι και εικαστικές κατασκευές. Μέσα από το χρώμα και την έκφραση, έμαθαν να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν όσα νιώθουν με τρόπο απλό και ουσιαστικό.

IMG 7223 image0 1 2 image0 3 1