Αυτή η εβδομάδα ξεκίνησε με την υλοποίηση του σχεδίου δράσης ενεργού πολίτη. Το πρώτο πρωινό τμήμα είχε ως θεματική «Μαθαίνω και προλαμβάνω τα ακραία καιρικά φαινόμενα» και το δεύτερο τμήμα είχε ως θεματική «Φροντίζω το περιβάλλον». Σκοπός των σχεδίων δράσης είναι οι μαθητές/τριες να αναπτύσσουν δεξιότητες κριτικής σκέψης, συνεργασίας και κοινωνικής υπευθυνότητας πάνω σε θέματα του αντικειμένου, με ένα τρόπο που συμπληρώνει τη διδασκαλία στην τάξη.
1ο τμήμα
Τα παιδιά έμαθαν ποια είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα μέσα από εκπαιδευτικά βίντεο και ακολούθησε συζήτηση στην ολομέλεια. Συζητήσαμε για το φυσικό φαινόμενο της πυρκαγιάς, από τί προκαλείται και τι μπορούμε να κάνουμε για να το προλάβουμε. Παρακολουθήσαμε βίντεο και προβληματιστήκαμε σχετικά με τι μπορούμε να κάνουμε στο σχολείο μας προκειμένου να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση φωτιάς (καθαρίσαμε τον χώρο της αυλής από τα ξερά χόρτα, ελέγξαμε τους πυροσβεστήρες μας και επικοινωνήσαμε με τους ειδικούς οι οποίοι και ήρθαν, για να παραλάβουν τους πυροσβεστήρες για την αναγόμοσή τους. Μάθαμε για τις συμβουλές που πρέπει να δίνουμε στους μεγαλύτερους π.χ να μην πετάνε σκουπίδια, τσιγάρα και πυροτεχνήματα, να μην ανάβουν ξερά χόρτα και να μην κάνουν εργασίες με σπινθήρες και γενικότερα να μην ανάβουν φωτιά για κανέναν λόγο χωρίς την άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας).
Ετοιμάσαμε ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση πυρκαγιάς στο νηπιαγωγείο μας. Βρήκαμε τις κατάλληλες εξόδους διαφυγής σε περίπτωση φωτιάς και υλοποιήασμε σχέδιο προκειμένου να βγαίνουμε με ασφάλεια στην αυλή. Ενημερώνουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199. Σχεδιάσαμε δράση σε περίπτωση που δεν προλάβουμε να βγούμε στην αυλή εγκαίρως. Αποτυπώσαμε στο χαρτί ένα σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση φωτιάς. Παρακολουθήσαμε βίντεο για τον σεισμό και ακολουθησε συζήτηση και ιδέες για το τί μπορούμε να κάνουμε στην τάξη για να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση σεισμού. Αναλάβαμε δράση.
Δείξαμε φωτογραφίες και βίντεο από πλημμύρες στην Ελλάδα και τον κόσμο. Μιλήσαμε για τα οικοσυστήματα που προστατευουν από τις πλημμύρες και τις ανθρώπινες πράξεις που οδηγούν στις πλημμύρες όπως είναι η υπερβολική χωρίς σχέδιο υλοτομία, το μπάζωμα ποταμών και τα βουλωμένα φρεάτια.
Είδαμε εικόνες από μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα και τον κόσμο. Αμέσως μετά παρακολουθούμε το βίντεο του noesis για την υπερθέρμανση του πλανήτη που οδηγεί σε ξηρασία και πυρκαγιές. Συζητήσαμε για γενικότερες καθημερινές συνήθειες που μπορούμε να αλλάξουμε για να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια και να μειώνουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα άρα να συμβάλλουμε στη μείωση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη και άρα στην εκδήλωση πυρκαγιών.
Με αφορμή την Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού παρακολουθήσαμε την ταινία “Ο Όliner Button είναι φλούφλης” και ζωγραφίσαμε το σύνθημά μας ¨ χορεύω τον χορό της φιλίας και όχι της βίας”.
2ο τμήμα
Αρχικά πραγματοποιήσαμε μια εισαγωγική συζήτηση στα παιδιά για να κατανοήσουν την έννοια της φωτιάς, τους κίνδυνους που προκαλεί στο φυσικό περιβάλλον και τα μέτρα πυρασφάλειας που μπορούμε να πάρουμε. Ενημερώθηκαν για την δράση της πυροσβεστικής και τον τρόπο επικοινωνίας με την υπηρεσία της πυροσβεστικής, ζωγράφισαν την φωτιά σε χαρτί, κάνανε πείραμα με ένα κερί και ποτήρι και συγκεκριμένα παρατηρήσαν τι θα συμβεί στο αναμμένο κερί αν το σκεπάσουμε με ένα ποτήρι και τι έγινε στο άλλο κερί που δεν ήταν σκεπασμένο, στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σχέδιο εκκένωσης του σχολείου σε περίπτωση φωτιάς. Τα παιδιά ακολούθησαν τις οδηγίες για ασφαλή αποχώρηση από το χώρο του σχολείου. Ενώ στο τέλος παίξαμε παιχνίδι ρόλων και μιμηθήκαμε τους πυροσβέστες. Η εβδομάδα έκλεισε συζητώντας με τα παιδιά για τον σεισμό και πως μπορούν να προστατευτούν μέσα από εικόνες και βίντεο που παρακολουθήσαμε. Έγινε εκμάθηση βασικών κανόνων προστασίας κατά τη διάρκεια σεισμού και δοκιμαστική άσκηση εκκένωσης του σχολείου σε περίπτωση σεισμού.
