Ταταρίδης Γιάννης

Προσωπικό ιστολόγιο (blog)

H υποβάθμιση/διάλυση της στήριξης των σχολείων σε ότι αφορά τις νέες τεχνολογίες

Ιαν 201928

Γράφει η Γεωργία Μενούνου
Τεχνικός υπεύθυνος πρώην ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ανατολικής Αττικής

Με την ψήφιση του Νόμου 4547 για την «Αναδιοργάνωση των Δομών υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» τον Ιούνη 2018, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας  μεταξύ άλλων υποβάθμισε τη στήριξη των σχολείων σε ότι αφορά τις νέες τεχνολογίες.

Το έργο αυτό είχαν αναλάβει για πάνω από 20 χρόνια τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ (Κέντρα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών).

Πλέον η δομή δεν υπάρχει και αντικαθίσταται με  έναν Υπεύθυνο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών σε κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης και σε ορισμένες πολύ μεγάλες Διευθύνσεις όπως η Α’ Αθήνα, η Ανατολική Αττική κλπ.

Οι Υπεύθυνοι Πληροφορικής πρέπει να έχουν αυξημένα τυπικά αλλά και ουσιαστικά προσόντα, διδακτική προϋπηρεσία, γνώσεις πληροφορικής σε θέματα που αφορούν το λογισμικό και το υλικό των υπολογιστών, τα δίκτυα, τις βάσεις δεδομένων κ.α.

Αρχικά έγινε διαβούλευση σχετικά με την  «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις»  (στην οποία τα σχόλια για τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ ξεπέρασαν τα 1300, χωρίς βέβαια να τα λάβει υπόψη του το Υπουργείο ( Άρθρο 14 (Υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών)  και Άρθρο 17 (Κατάργηση του θεσμού των σχολικών συμβούλων και μεταβολές υπηρεσιών και υπηρεσιακών μονάδων).

Παράλληλα κατατέθηκε σχετικό υπόμνημα από τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ
https://drive.google.com/file/d/0B9v00ImyD7XCSmhYTTIzLV9idWZTZllKUVBTczA…

Εκδόθηκε λοιπόν η σχετική προκήρυξη με βάση την υπ’ αριθ. 4505/ΓΔ4/11-01-2019 εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ. με θέμα «Δημοσίευση Υπουργικής Απόφασης και χρονοδιάγραμμα διαδικασίας επιλογής των Υπευθύνων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης».

Σήμερα λοιπόν μετά τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων μια πρώτη αποτίμηση φαίνεται στον παρακάτω πίνακα για 33 Διευθύνσεις εκπαίδευσης που καταχώρισαν τα σχετικά στοιχεία.

Ανύπαρκτη στήριξη στην Πρωτοβάθμια και σε πάνω από 60% στη Δευτεροβάθμια

Με μια πρώτη ανάγνωση του πίνακα βλέπουμε αρχικά ότι η στήριξη των σχολείων στην Πρωτοβάθμια θα είναι ανύπαρκτη (σημειώνεται ότι η δομή των ΚΕΠΛΗΝΕΤ στο παρελθόν εξυπηρετούσε και τα σχολεία και διοικητικές μονάδες της πρωτοβάθμιας).

Η Πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει τον μεγαλύτερο αριθμό σχολείων και τα νηπιαγωγεία στα οποία δεν υπηρετούν καθηγητές πληροφορικής που μπορούν και καλύπτουν ένα πρώτο επίπεδο στήριξης

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης επίσης σε 20 από τις 33 διευθύνσεις δεν έκανε κανείς αίτηση. Σε πολλές περιπτώσεις αιτήσεις έγιναν επειδή οι συνάδελφοι είχαν οργανική θέση σε σχολεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους (κατ’ ανάγκη δηλαδή).

Με βάση τα δεδομένα αυτά, τα περισσότερα σχολεία της χώρας δεν θα έχουν που να αποταθούν για  κάθε θέμα-πρόβλημα που θα προκύπτει σε θέματα που αφορούν τις ΤΠΕ (Σύνδεση των σχολείων στο διαδίκτυο, προβλήματα στη χρήση διαδραστικών συστημάτων, θέματα που αφορούν ψηφιακές υπογραφές, εγκατάσταση εκπαιδευτικού λογισμικού, προβλήματα στη δημιουργία-συντήρηση ιστοσελίδων των σχολείων, θέματα στη χρήση-εγκατάσταση e-mail εφαρμογών, συντήρηση-επισκευή υπολογιστών, ρύθμιση δρομολογητών, εγκατάσταση και συντήρηση εργαστηριών, αναβάθμιση εργαστηριών, προβλήματα δικτύων και σύνδεσης των αιθουσών και του εργαστηρίου στο δίκτυο, προβλήματα στα ασύρματα δίκτυα, εγκαταστάσεις ελεύθερου λογισμικού σε εργαστήρια, θέματα που αφορούν ρομποτικά συστήματα π.χ. Arduino, Raspberry pi, κα, χρήση διδακτικών εργαλείων όπως app inventor, pencil code κα. και πολλά ακόμα θέματα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε καθημερινά το προσωπικό των ΚΕΠΛΗΝΕΤ). Παράλληλα πολλές Διευθύνσεις εκπαίδευσης δε θα έχουν κάποιον να τους στηρίξει μηχανογραφικά, ας σημειωθεί ότι τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ βοηθούσαν πλήρως τις Διευθύνσεις σε κάθε ανάγκη τους όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες (Για παράδειγμα, εγκατάσταση δικτύων, τηλεφωνικών κέντρων, δημιουργία εφαρμογών, δημιουργία και συντήρηση ιστοσελίδων, εγκαταστάσεις επισκευές υπολογιστών, εκτυπωτών, εγκαταστάσεις λογισμικών, επίλυση προβλημάτων σε θέματα μηχανογράφησης και πολλά άλλα).

Γιατί δεν έγιναν αιτήσεις; 5 βασικοί λόγοι

1.    Στις περισσότερες αν όχι σε όλες τις Διευθύνσεις δεν έγιναν αιτήσεις από καθηγητές που υπηρετούσαν σε σχολεία (ελάχιστες εξαιρέσεις).

Αρχικά γιατί τα προσόντα και οι γνώσεις που απαιτούνταν για τις θέσεις αποκτούνται μετά από χρόνια εμπειρίας στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα σε αντίστοιχες θέσεις και στη συνέχεια γιατί έπρεπε κάποιος να γίνει ουσιαστικά διοικητικός υπάλληλος στο τμήμα πληροφορικής της Διεύθυνσης.

Στην Πρωτοβάθμια δεν υπήρχαν ΚΕΠΛΗΝΕΤ, οπότε δεν υπήρχαν υπάλληλοι με τα απαραίτητα προσόντα.

Επίσης το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί εύκολα διαβάζοντας την προκήρυξη:

2.    «….Υποψήφιοι για τις θέσεις Υπευθύνων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών μπορούν να είναι εκπαιδευτικοί του Κλάδου ΠΕ86, που υπηρετούν σε οργανική θέση σχολικής μονάδας της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν επταετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στην Πρωτοβάθμια ή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες ή Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.) για πέντε (5) τουλάχιστον έτη….»

Πολλοί που υπηρετούσαν στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ είχαν οργανική σε άλλη Διεύθυνση ή στην Πρωτοβάθμια, αφού η προηγούμενη εγκύκλιος έδινε τη δυνατότητα να κάνει κάποιος αίτηση στην περιφέρεια που έχει οργανική. Παράλληλα πολλοί έχοντας χρόνια ασχοληθεί με την τεχνική στήριξη δεν συμπληρώνουν τα 5 χρόνια διδακτικής στο σχολείο, άλλωστε  η προηγούμενη εγκύκλιος καθόριζε ως απαιτούμενο τα 3 χρόνια.

3.    «Οι Υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών υπηρετούν στα Τμήματα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, υπάγονται διοικητικά στους προϊσταμένους των Τμημάτων αυτών και εποπτεύονται στην άσκηση του εκπαιδευτικού και επιστημονικού τους έργου από το Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου του κλάδου ΠΕ86 του οικείου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.)»

Έχουν δηλαδή δύο Προϊσταμένους για το έργο τεχνικής στήριξης αλλά και το εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο.

Σημειώνεται πως σε πολλές Διευθύνσεις ο προϊστάμενος πληροφορικής δεν έχει καμία σχέση/πτυχίο στην πληροφορική ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχει απλά απολυτήριο λυκείου (ΔΕ) ενώ λαμβάνει το σχετικό επίδομα θέσης.

Από την άλλη οι Υπεύθυνοι Πληροφορικής για τη μετάβαση τους στα σχολεία πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι τα οδοιπορικά έξοδα, αφού πλέον δεν καλύπτονται από τον προϋπολογισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επαρχία αλλά και σε περιοχές όπως η Ανατολική και Δυτική Αττική οι αποστάσεις είναι μεγάλες και πολλές φορές περιλαμβάνουν διόδια.

4.    «Οι Υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών εργάζονται σύμφωνα με το ωράριο των διοικητικών Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στην οποία υπηρετούν.»

Παρότι λοιπόν οι θέσεις προϋποθέτουν διδακτική εμπειρία σε σχολεία, απαιτούν επισκέψεις χωρίς οδοιπορικά έξοδα και στήριξη όλων των εκπαιδευτικών στην προσπάθεια τους να ενσωματώσουν τις ΤΠΕ στη διδακτική πράξη το ωράριο επεκτείνεται και όταν τα σχολεία θα είναι κλειστά δηλαδή στις γιορτές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και το καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη εγκύκλιο, όπως και σήμερα μόνο για τα ΕΚΦΕ, τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ  λειτουργούσαν με το ωράριο των διοικητικών αλλά όχι όταν τα σχολεία ήταν κλειστά, εκτός από 10 ημέρες τον Ιούλιο.

Να σημειωθεί επίσης ότι το προσωπικό των ΚΕΠΛΗΝΕΤ κάλυπτε πάντα τις ανάγκες που προέκυπταν και σε ώρες μη λειτουργίας των Διευθύνσεων και των σχολείων όπως για παράδειγμα, ενημέρωση ιστοσελίδων, έκτακτες περιπτώσεις αυξημένου φόρτου στις Διευθύνσεις ώστε να τηρηθούν οι απαραίτητες προθεσμίες, ανάπτυξη εφαρμογών για επίλυση θεμάτων που προέκυπταν, βλάβες σε συστήματα-τηλεφωνικά κέντρα και άλλα πολλά.

5.    Ένας άλλος ανασταλτικός παράγοντα είναι η μείωση των θέσεων, με αποτέλεσμα όλο το έργο που προδιαγράφεται στην προκήρυξη θα πρέπει να το αναλάβει ένας ή δύο άνθρωποι που βέβαια θα πρέπει να έχουν όλες τις απαιτούμενες γνώσεις και χωρίς να μπορούν να έχουν μια δεύτερη γνώμη όσον αφορά τα διάφορα προβλήματα, κάτι που πολλές φορές είναι απαραίτητο στα θέματα της πληροφορικής, αφού προκύπτουν διαρκώς προβλήματα που δεν έχει κάποιος αντιμετωπίσει ενώ κάποιος άλλος μπορεί να γνωρίζει πως πρέπει να αντιμετωπιστούν.

ΠΗΓΗ: www.esos.gr

από κάτω από: Εκπαιδευτικά, ΠΕ86| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο H υποβάθμιση/διάλυση της στήριξης των σχολείων σε ότι αφορά τις νέες τεχνολογίες    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

RSS ΟΛΜΕ



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων