Μαγνήτης

1. Τι είναι ο μαγνήτης και ποια υλικά ονομάζονται σιδηρομαγνητικά;

Μαγνήτης είναι το σώμα το οποίο ασκεί ελκτική δύναμη σε ορισμένα υλικά π.χ. σίδηρος, νικέλιο και κοβάλτιο. Τα υλικά που έλκει ο μαγνήτης ονομάζονται σιδηρομαγνητικά.

2. Τι είναι φυσικοί και τι οι τεχνητοί μαγνήτες;

Οι φυσικοί μαγνήτες είναι ορυκτά υλικά, δημιουργήθηκαν από τη φύση χάρη στο μαγνητικό πεδίο της γης. Οι τεχνητοί μαγνήτες τους κατασκευάζει ο άνθρωπος από σιδηρομαγνητικά  υλικά και με τη βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος.

3. Πόλοι ενός μαγνήτη.

Οι περιοχές ενός μαγνήτη που ασκούν ισχυρότερες μαγνητικές δυνάμεις ονομάζονται πόλοι του μαγνήτη. Σ’ ένα ραβδόμορφο μαγνήτη οι πόλοι βρίσκονται στα άκρα του. Το άκρο που δείχνει το Βορρά το ονομάζουμε βόρειο μαγνητικό πόλο, ενώ το άλλο νότιο μαγνητικό πόλο. Οι όμοιοι πόλοι δύο μαγνητών απωθούνται, ενώ οι διαφορετικοί έλκονται.

4. Γιατί μαγνητική βελόνα της πυξίδας προσανατολίζεται πάντα στη διεύθυνση Βορρά – Νότου;

Η γη συμπεριφέρεται σαν ένας τεράστιος μαγνήτης  με βόρειο και νότιο μαγνητικό πόλο, οι οποίοι δε συμπίπτουν με τους γεωγραφικούς. Ο βόρειος μαγνητικός πόλος της γης βρίσκεται κοντά στο νότιο γεωγραφικό πόλο, ενώ ο ο νότιος μεγνητικός πόλος της γης βρίσκεται κοντά στο βόρειο γεωγραφικο!

Κατηγορίες: ΜΑΘΗΜΑΤΑ Στ΄ΤΑΞΗΣ. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.