Οι οκτώ ευχές για το περιβάλλον το 2008

Του Γιάννη Ζαμπετάκη

Το περιβάλλον μάς δίνει τροφή και νερό. Σε ένα βρώμικο περιβάλλον είναι αδύνατον να έχουμε πόσιμο νερό ή να παράγουμε ασφαλή τρόφιμα. Τα τρόφιμα και το περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Η ποιότητα των τροφίμων είναι άμεση συνάρτηση της ρύπανσης του περιβάλλοντος στο οποίο παράγονται. Με απλά λόγια, το κρέας από ένα κατσικάκι που έχει μεγαλώσει στις πλαγιές του Ολύμπου είναι αδύνατον να μην είναι πιο νόστιμο και θρεπτικό από το κρέας αντίστοιχου ζώου θρεμμένου κοντά στην Αθήνα. Υπό αυτό το περιβαλλοντολογικό και διατροφικό πρίσμα, ας συνοψίσουμε το 2007 και ας προτείνουμε ενέργειες για το 2008. Ας δούμε τις επτά πληγές που μας αφήνει το 2007:

1. Οι «ασύμμετρες» φωτιές και η ανύπαρκτη διαχείρισή τους. Το περασμένο καλοκαίρι κάηκαν περίπου 2.000.000 στρέμματα γης. Οι φωτιές πήραν μαζί τους 70 συνανθρώπους μας. Η ζημιά είναι ακόμη και σήμερα ανυπολόγιστη στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στη ζωή στις πυρόπληκτες περιοχές.

2. Τα καρτέλ και η ακρίβειά τους και τα εικονικά πρόστιμα (βλ. πρόστιμο 15.000.000 ευρώ στον ΣΕΣΜΕ τον Απρίλιο του 2005 που δεν εισπράχθηκε ποτέ). Σήμερα τα τρόφιμα ακριβαίνουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προσπαθεί να δικαιολογήσει την ύπαρξή της υποβάλλοντας νέα πρόστιμα στις εταιρείες του καρτέλ του γάλακτος και συνάμα ο πολιτικός προϊστάμενός της (κ. Φώλιας, υπουργός Ανάπτυξης) στήνει ανάχωμα κατά της ακρίβειας (sic).

3. Οι ανύπαρκτοι έλεγχοι στα τρόφιμα. Η πολυδιάσπαση των ελεγκτικών μηχανισμών σε τέσσερα διαφορετικά υπουργεία καλά κρατεί.

4. Η συνάντηση στο Μπαλί για το κλίμα. Παρά την παρουσία του κ. Γκορ, οι ΗΠΑ δεν συμφώνησαν να μειώσουν τις εκπομπές τους σε διοξείδιο του άνθρακα και σήμερα ο πλανήτης μας κινδυνεύει από τις τρεις δυνάμεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας μας (ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία).

5. Η ανύπαρκτη πολιτική της ΝΔ και του κ. Κ. Καραμανλή για το περιβάλλον. Στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, τον Σεπτέμβριο του 2007, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι είναι αδύνατη η δημιουργία χωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά δύο μήνες μετά η κυβέρνηση άλλαξε γνώμη! Παρόμοιες κυβερνητικές παλινωδίες ζήσαμε και στον Ασωπό [με το εξασθενές χρώμιο, Cr(VΙ)] και στη λίμνη Κορώνεια με τα νεκρά φλαμίνκο.

6. Η ανύπαρκτη πολιτική των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιβάλλον. Π.χ., στο Άλσος στη Νέα Φιλαδέλφεια υπάρχει μια λίμνη το νερό της οποίας επιβαρύνεται με χημικά μη φιλικά προς το περιβάλλον (π.χ., σιμκλοσένιο και φωσφορικό οξύ) προτού χρησιμοποιηθεί για πυροπροστασία. Δηλαδή, ρυπαίνουμε εν γνώσει μας το νερό με επικίνδυνες χημικές ενώσεις προτού το… ποτίσουμε στα δέντρα!

7. Η οικολογία είναι της μόδας χωρίς να είμαστε οικολόγοι. Σήμερα όλοι μιλάμε για «οικολογικές» λάμπες αλλά κυκλοφορούμε με τζιπάκια μεγάλου κυβισμού. Πιο πολύ ρυπαίνει μια λάμπα ή ένα τζιπ που καταναλώνει τριπλάσια βενζίνη από ένα ΙΧ μικρού κυβισμού; Στην αρχή της νέας χρονιάς ας πάρουμε ως άνθρωποι, ως τοπικοί άρχοντες ή ως υπουργοί κάποιες αποφάσεις, τις οποίες όμως θα κάνουμε πράξη το 2008:

1. Να ιδρύσουμε ανεξάρτητο και ενιαίο υπουργείο Περιβάλλοντος και Τροφίμων (προτεινόμενη ονομασία ΥΠΕΤΡΟ) για να μπορέσουμε έτσι να ελέγχουμε ουσιαστικά το νερό, τα τρόφιμα και όσους μας δηλητηριάζουν εν ονόματι του κέρδους.

2. Να φτιάξουμε επιτέλους Κτηματολόγιο και Δασολόγιο για να σταματήσουμε έμμεσα αλλά αμέσως όλους τους εμπρησμούς.

3. Να δημιουργήσουμε ανεξάρτητη Αστυνομία Δασών για να προλάβουν και τα παιδιά μας να ζήσουν την ομορφιά του δάσους.

4. Να αρχίσουμε να εισπράττουμε τα πρόστιμα από εταιρείες που παράγουν επικίνδυνα τρόφιμα ή ρυπαίνουν το περιβάλλον- π.χ., Cr(VΙ) στον Ασωπό.

5. Να κλείσουμε όλες τις παράνομες χωματερές που ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα τόσο τη γη όσο και τον υδροφόρο ορίζοντα.

6. Να προωθήσουμε την ανακύκλωση ως τρόπο ζωής αλλά και να φροντίσουμε όλοι οι πολίτες να έχουν στη γειτονιά τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.

7. Να γίνουμε πραγματικά οικολόγοι και όχι οικολόγοι της μόδας, με εισαγωγή στα δημοτικά σχολεία μαθημάτων για το περιβάλλον, την ενέργεια, τη χλωρίδα και την πανίδα της Ελλάδας.

8. Να διδάξουμε στα παιδιά μας τι εστί δάσος, τι εστί διατροφή και τι εστί fast food. Σήμερα, που τα ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην ΕΕ, είναι αναγκαίο να τους μάθουμε την αξία του πρωινού γεύματος, των λαχανικών και των φρούτων. Διότι είμαστε ό,τι τρώμε και αυτά που τρώμε σήμερα δεν συνάδουν προς τις αρχές της μεσογειακής διατροφής.

Ο κ. Ι. Ζαμπετάκης είναι λέκτωρ Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=224504&ct=6&dt=10/01/2008

;


Αφήστε μια απάντηση

Copyright © Η Στέρνα          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση