Η Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ60, Ιωάννα Μενδρινού, σε συνεργασία με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης ΕΑ & ΕΕ, κ.κ. Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη και Ανδριανό Μουταβελή, στο πλαίσιο των δράσεων υποστήριξης του διδακτικού προσωπικού για την κάλυψη των καθημερινών εκπαιδευτικών αναγκών και της ανάληψης πρωτοβουλιών με σκοπό τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου στις σχολικές μονάδες της αρμοδιότητάς τους, σας προσκαλούν στην επιμορφωτική ημερίδα με τίτλο:
«Η διεπιστημονική προσέγγιση STE(A)M στο Νηπιαγωγείο» |
Η ημερίδα απευθύνεται στους/στις εκπαιδευτικούς ΠΕ60, ΠΕ60,50 και ΠΕ61 και στο Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) των δημόσιων και ιδιωτικών νηπιαγωγείων Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου, και θα διεξαχθεί δια ζώσης στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, 17564, Π. Φάληρο, είσοδος από την οδό Πεντέλης), την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 8:30 – 14:00, σύμφωνα με το πρόγραμμα:
ΩΡΕΣ | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ |
8:15 – 8:45 | Προσέλευση- Εγγραφές |
8:45 – 9:15 | Χαιρετισμοί |
9:15-9:30 | «Παρουσίαση των εκπαιδευτικών προβολών του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου για την προσχολική ηλικία»
Εισηγητής: Δρ. Εμμανουήλ Κιτσώνος, Διευθυντής Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου |
9:30 – 10:15
|
«Ανακαλύπτοντας το STE(A)M στην Προσχολική Εκπαίδευση: Από τη Θεωρία στην Πράξη»
Εισηγήτρια: Χατζηγιάννη Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής |
10:15 – 11:00
|
«Stories4All με το ψηφιακό θέατρο σκιών eShadow»
Εισηγητές: Δρ. Νεκτάριος Μουμουτζής, ΕΔΙΠ στο Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων Πολυτεχνείου Κρήτης Μάριος Χριστουλάκης, Υποψήφιος Διδάκτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης |
11:00-11:30 | Διάλειμμα |
11:30 – 12:15
|
«SPARK the STEAM Activities: Indoor & Outdoor Δραστηριότητες STEAM στην Προσχολική Εκπαίδευση. Υλοποίηση και αξιολόγηση Erasmus+ Προγραμμάτων και σύνδεση με τα Νέα Προγράμματα Σπουδών»
Εισηγήτρια: Δρ. Χαρίκλεια Θεοδωράκη, Νηπιαγωγός, Διδάκτορας Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων |
12:15 – 12:45 | «Σχεδιασμός και Υλοποίηση Δραστηριοτήτων STEAM στο Νηπιαγωγείο»
Εισηγητής: Μιχάλης Ιωάννου, Νηπιαγωγός, Υποψήφιος Διδάκτορας Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων |
12:45 -13:10 | «Είμαι ένα “Α” μέσα στο STE(Α)M το καημενούλι, σαν πεταλούδα στριμωγμένη σε κουκούλι!»
Εισηγήτρια: Δρ. Ιωάννα Μενδρινού, Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ60 Διεύθυνσης ΠΕ Δ΄ Αθήνας, Διδάκτορας Θεατρολογίας-Παιδαγωγικής ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ |
13:10 – 14:00 | Ανοικτή συζήτηση- Κλείσιμο |
Περιλήψεις Εισηγήσεων
Θέμα: «Παρουσίαση των εκπαιδευτικών προβολών του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου για την προσχολική ηλικία»
Εισηγητής: Δρ. Εμμανουήλ Κιτσωνάς, Διευθυντής Πλανηταρίου Ιδρύματος Ευγενίδου
Το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα πλανητάρια στον κόσμο καθώς διαθέτει ψηφιακό σύστημα προβολής 4ης γενιάς που πολλαπλασιάζει την φωτεινότητα και την ανάλυση της εικόνας. Στην παρούσα εισήγηση, ο Διευθυντής του Πλανηταρίου θα μας παρουσιάσει τις εκπαιδευτικές προβολές (ψηφιακές παραστάσεις θόλου) που αφορούν την προσχολική ηλικία οι οποίες προσφέρουν μία εντυπωσιακή και αξέχαστη εμπειρία που μυεί τα μικρά παιδιά στον κόσμο των επιστημών και ειδικότερα του διαστήματος, του ηλιακού συστήματος και των πλανητών, με τρόπο που εξυπηρετεί τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους.
Θέμα: «Ανακαλύπτοντας το STE(A)M στην Προσχολική Εκπαίδευση: Από τη Θεωρία στην Πράξη»
Εισηγήτρια: Χατζηγιάννη Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, ΠΑΔΑ
Τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών στην προσχολική αγωγή αναδεικνύουν την αξία της προσέγγισης STE(A)M, μιας διεπιστημονικής και ολιστικής μεθόδου που εστιάζει στη δημιουργικότητα, την εξερεύνηση και την ανακάλυψη. Επιστήμες, νέες τεχνολογίες, μηχανική, τέχνες και μαθηματικά αποτελούν τα θεμέλια αυτής της καινοτόμου προσέγγισης. Στο σεμινάριο αυτό, θα διερευνήσουμε κρίσιμα ερωτήματα: Τι είναι αυτό που κάνει το STE(A)M τόσο ελκυστικό στην εκπαιδευτική κοινότητα και τι νέο προσφέρει στην προσχολική αγωγή; Πώς μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινή διδακτική πράξη με μικρά παιδιά; Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι και ποια τα σημεία που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή για την αποτελεσματική εφαρμογή της;
Θέμα: «Stories4All με το ψηφιακό θέατρο σκιών eShadow»
Εισηγητές: Δρ. Νεκτάριος Μουμουτζής, ΕΔΙΠ στο Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων Πολυτεχνείου Κρήτης
Μάριος Χριστουλάκης, Υποψήφιος Διδάκτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείου Κρήτης
Το eShadow είναι ένα λογισμικό ψηφιακής αφήγησης εμπνευσμένο από το παραδοσιακό θέατρο σκιών. Έχει αναπτυχθεί και υποστηρίζεται από το Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων του Πολυτεχνείου Κρήτης (TUC/MUSIC – www.music.tuc.gr). Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα αιτιολογήσουμε την παιδαγωγική αξία του παραδοσιακού θεάτρου σκιών και θα παρουσιάσουμε το eShadow και συγκεκριμένα παραδείγματα χρήσης του στην πράξη. Τέλος, οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς μπορούν να το εγκαταστήσουν και να το χρησιμοποιήσουν για να εμπλουτίσουν τις μαθησιακές εμπειρίες των μαθητών τους.
Το eShadow είναι η κύρια πλατφόρμα ψηφιακής αφήγησης που χρησιμοποιείται στο πρόγραμμα Stories4All (https://www.stories4all.tuc.gr/ ). Το έργο αναπτύσσει μεθόδους, εργαλεία και δεξιότητες για τη δημιουργία ψηφιακών ιστοριών εμπνευσμένων από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα για την προώθηση της πολιτισμικής και γλωσσικής ευαισθητοποίησης, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανάγκη για εκπαιδευτικές παρεμβάσεις χωρίς αποκλεισμούς που προάγουν την ενσυναίσθηση και τη δημιουργικότητα.
Θέμα: «SPARK the STEAM Activities: Indoor & Outdoor Δραστηριότητες STEAM στην Προσχολική Εκπαίδευση. Υλοποίηση και αξιολόγηση Erasmus+ Προγραμμάτων και σύνδεση με τα Νέα Προγράμματα Σπουδών»
Εισηγήτρια: Δρ. Χαρίκλεια Θεοδωράκη, Νηπιαγωγός, Διδάκτορας Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Η STEAM εκπαίδευση αποτελεί καινοτόμο κομμάτι της εκπαιδευτικής πραγματικότητας του 21ου αιώνα στην προσχολική εκπαίδευση. Στο Νηπιαγωγείο και γενικότερα στην Προσχολική Εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια εντάσσεται ολοένα και περισσότερο η εκπαίδευση STEAM με διάφορες μορφές και με τη χρήση καινοτόμων εργαλείων. Τα Νέα Προγράμματα Σπουδών εντάσσουν τις δεξιότητες του 21ου αιώνα στην ελληνική πραγματικότητα και η STEAM εκπαίδευση μέσα από τα 4Cs και τα 5E επιτυγχάνουν την εκπαίδευση των πολιτών του 21ου αιώνα. Ευρωπαϊκά και Erasmus+ προγράμματα μπορούν να εντάξουν τις νέες εκπαιδευτικές πρακτικές στην καθημερινότητα του Νηπιαγωγείου.
Θέμα: «Σχεδιασμός και Υλοποίηση Δραστηριοτήτων STEAM στο Νηπιαγωγείο»
Εισηγητής: Μιχάλης Ιωάννου, Υποψήφιος Διδάκτορας Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Η εκπαίδευση STEAM στην Προσχολική Εκπαίδευση αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη ευκαιρία αλλά και πρόκληση τόσο για τα παιδιά αυτής της ηλικίας όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ενισχυθεί η διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης δραστηριοτήτων STEAM στο Νηπιαγωγείο προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να έχουν την ευκαιρία να υλοποιούν έτοιμες δραστηριότητες αλλά και να σχεδιάζουν τις δικές τους. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αξιοποίηση του Μηχανικού Σχεδιασμού ως μέσω σχεδιασμού και υλοποίησης δραστηριοτήτων STEAM (και όχι μόνο) στο Νηπιαγωγείο. Στην παρουσίαση αυτή παρουσιάζεται η προσέγγιση STEAM μέσω του Μηχανικού Σχεδιασμού, παραδείγματα υλοποίησής του στο Νηπιαγωγείο καθώς και πιθανές προεκτάσεις των δραστηριοτήτων σε μια τάξη.
Θέμα: «Είμαι ένα “Α” μέσα στο STE(Α)M το καημενούλι, σαν πεταλούδα στριμωγμένη σε κουκούλι!»
Εισηγήτρια: Δρ. Ιωάννα Μενδρινού, Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ60, Διδάκτορας Θεατρολογίας & Παιδαγωγικής Π.Τ.Δ.Ε, ΕΚΠΑ
Τι είναι το γράμμα “Α” μέσα στο STEM; Arts? Τέχνες; Τι σχέση έχουν οι Τέχνες με την εκπαιδευτική προσέγγιση STEM, δηλαδή με τις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά;
Σε αυτά τα ερωτήματα εστιάζεται η παρούσα εισήγηση επιδιώκοντας να δώσει απαντήσεις μέσω παραδειγμάτων από το πεδίο της τέχνης του θεάτρου και της δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση όπου επιτελείται η συνάντηση όλων των τεχνών και είναι δυνατή η αξιοποίηση των μέσων και των πρακτικών τους για διεπιστημονική μελέτη, διερευνήσεις και καλλιέργεια ικανοτήτων σε κάθε πεδίο των γλωσσικών-επικοινωνιακών, των κοινωνικών-πολιτισμικών και των θετικών επιστημών.