Δρ. Θεατρολογίας-Θεάτρου για Ανήλικους Θεατές. Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ60 ΔΙ.Π.Ε. Δ΄ Αθήνας

cropped cropped cropped Mother Child Klimt L

Μήνας: Δεκέμβριος 2024

1. ΑΦΙΣΑ STEAM ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Η διεπιστημονική προσέγγιση STE(A)M στο Νηπιαγωγείο_Επιμορφωτική Ημερίδα Δεκεμβρίου 2025

Η Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ60, Ιωάννα Μενδρινού, σε συνεργασία με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης ΕΑ & ΕΕ, κ.κ. Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη και Ανδριανό Μουταβελή, στο πλαίσιο των δράσεων υποστήριξης του διδακτικού προσωπικού για την κάλυψη των καθημερινών εκπαιδευτικών αναγκών και της ανάληψης πρωτοβουλιών με σκοπό τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου στις σχολικές μονάδες της αρμοδιότητάς τους, σας προσκαλούν στην επιμορφωτική ημερίδα με τίτλο:

«Η διεπιστημονική προσέγγιση STE(A)M στο Νηπιαγωγείο»

 Η ημερίδα απευθύνεται στους/στις εκπαιδευτικούς ΠΕ60, ΠΕ60,50 και ΠΕ61 και στο Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) των δημόσιων και ιδιωτικών νηπιαγωγείων Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου, και θα διεξαχθεί δια ζώσης στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, 17564, Π. Φάληρο, είσοδος από την οδό Πεντέλης), την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 8:30 – 14:00, σύμφωνα με το πρόγραμμα:

ΩΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
8:15 – 8:45 Προσέλευση- Εγγραφές
8:45 – 9:15 Χαιρετισμοί
9:15-9:30 «Παρουσίαση των εκπαιδευτικών προβολών του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου για την προσχολική ηλικία»

Εισηγητής: Δρ. Εμμανουήλ Κιτσώνος, Διευθυντής Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου

9:30 – 10:15

 

 

«Ανακαλύπτοντας το STE(A)M στην Προσχολική Εκπαίδευση: Από τη Θεωρία στην Πράξη»

Εισηγήτρια: Χατζηγιάννη Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

10:15 – 11:00

 

«Stories4All με το ψηφιακό θέατρο σκιών eShadow»

Εισηγητές: Δρ. Νεκτάριος Μουμουτζής, ΕΔΙΠ στο Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων Πολυτεχνείου Κρήτης

Μάριος Χριστουλάκης, Υποψήφιος Διδάκτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

11:00-11:30 Διάλειμμα
11:30 – 12:15

 

 

«SPARK the STEAM Activities: Indoor & Outdoor Δραστηριότητες STEAM στην Προσχολική Εκπαίδευση. Υλοποίηση και αξιολόγηση Erasmus+  Προγραμμάτων και σύνδεση με τα Νέα Προγράμματα Σπουδών»

Εισηγήτρια: Δρ. Χαρίκλεια Θεοδωράκη, Νηπιαγωγός, Διδάκτορας Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

12:15 – 12:45 «Σχεδιασμός και Υλοποίηση Δραστηριοτήτων STEAM στο Νηπιαγωγείο»

Εισηγητής: Μιχάλης Ιωάννου, Νηπιαγωγός, Υποψήφιος Διδάκτορας Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

12:45 -13:10 «Είμαι ένα “Α” μέσα στο STE(Α)M το καημενούλι, σαν πεταλούδα στριμωγμένη σε κουκούλι!»

Εισηγήτρια: Δρ. Ιωάννα Μενδρινού, Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ60 Διεύθυνσης ΠΕ Δ΄ Αθήνας, Διδάκτορας Θεατρολογίας-Παιδαγωγικής  ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ

13:10 – 14:00 Ανοικτή συζήτηση- Κλείσιμο

2. ΑΦΙΣΑ STEAM STO NHPIAGVGEIO    1. ΑΦΙΣΑ STEAM ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Περιλήψεις Εισηγήσεων

 Θέμα: «Παρουσίαση των εκπαιδευτικών προβολών του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου για την προσχολική ηλικία»

Εισηγητής: Δρ. Εμμανουήλ Κιτσωνάς, Διευθυντής Πλανηταρίου Ιδρύματος Ευγενίδου

Το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα πλανητάρια στον κόσμο καθώς διαθέτει ψηφιακό σύστημα προβολής 4ης γενιάς που πολλαπλασιάζει την φωτεινότητα και την ανάλυση της εικόνας. Στην παρούσα εισήγηση, ο Διευθυντής του Πλανηταρίου θα μας παρουσιάσει τις εκπαιδευτικές προβολές (ψηφιακές παραστάσεις θόλου) που αφορούν την προσχολική ηλικία οι οποίες προσφέρουν μία εντυπωσιακή και αξέχαστη εμπειρία που μυεί τα μικρά παιδιά στον κόσμο των επιστημών και ειδικότερα του διαστήματος, του ηλιακού συστήματος και των πλανητών, με τρόπο που εξυπηρετεί τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους.

Θέμα: «Ανακαλύπτοντας το STE(A)M στην Προσχολική Εκπαίδευση: Από τη Θεωρία στην Πράξη»

Εισηγήτρια: Χατζηγιάννη Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, ΠΑΔΑ

Τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών στην προσχολική αγωγή αναδεικνύουν την αξία της προσέγγισης STE(A)M, μιας διεπιστημονικής και ολιστικής μεθόδου που εστιάζει στη δημιουργικότητα, την εξερεύνηση και την ανακάλυψη. Επιστήμες, νέες τεχνολογίες, μηχανική, τέχνες και μαθηματικά αποτελούν τα θεμέλια αυτής της καινοτόμου προσέγγισης. Στο σεμινάριο αυτό, θα διερευνήσουμε κρίσιμα ερωτήματα: Τι είναι αυτό που κάνει το STE(A)M τόσο ελκυστικό στην εκπαιδευτική κοινότητα και τι νέο προσφέρει στην προσχολική αγωγή; Πώς μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινή διδακτική πράξη με μικρά παιδιά; Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι και ποια τα σημεία που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή για την αποτελεσματική εφαρμογή της;

Θέμα: «Stories4All με το ψηφιακό θέατρο σκιών eShadow»

Εισηγητές: Δρ. Νεκτάριος Μουμουτζής, ΕΔΙΠ στο Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων Πολυτεχνείου Κρήτης

Μάριος Χριστουλάκης, Υποψήφιος Διδάκτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείου Κρήτης

Το eShadow είναι ένα λογισμικό ψηφιακής αφήγησης εμπνευσμένο από το παραδοσιακό θέατρο σκιών. Έχει αναπτυχθεί και υποστηρίζεται από το Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων του Πολυτεχνείου Κρήτης (TUC/MUSIC – www.music.tuc.gr). Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα αιτιολογήσουμε την παιδαγωγική αξία του παραδοσιακού θεάτρου σκιών και θα παρουσιάσουμε το eShadow και συγκεκριμένα παραδείγματα χρήσης του στην πράξη. Τέλος, οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς μπορούν να το εγκαταστήσουν και να το χρησιμοποιήσουν για να εμπλουτίσουν τις μαθησιακές εμπειρίες των μαθητών τους.

Το eShadow είναι η κύρια πλατφόρμα ψηφιακής αφήγησης που χρησιμοποιείται στο πρόγραμμα Stories4All (https://www.stories4all.tuc.gr/ ). Το έργο αναπτύσσει μεθόδους, εργαλεία και δεξιότητες για τη δημιουργία ψηφιακών ιστοριών εμπνευσμένων από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα για την προώθηση της πολιτισμικής και γλωσσικής ευαισθητοποίησης, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανάγκη για εκπαιδευτικές παρεμβάσεις χωρίς αποκλεισμούς που προάγουν την ενσυναίσθηση και τη δημιουργικότητα.

Θέμα: «SPARK the STEAM Activities: Indoor & Outdoor Δραστηριότητες STEAM στην Προσχολική Εκπαίδευση. Υλοποίηση και αξιολόγηση Erasmus+  Προγραμμάτων και σύνδεση με τα Νέα Προγράμματα Σπουδών»

Εισηγήτρια: Δρ. Χαρίκλεια Θεοδωράκη, Νηπιαγωγός, Διδάκτορας Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η STEAM εκπαίδευση αποτελεί καινοτόμο κομμάτι της εκπαιδευτικής πραγματικότητας του 21ου αιώνα στην προσχολική εκπαίδευση. Στο Νηπιαγωγείο και γενικότερα στην Προσχολική Εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια εντάσσεται ολοένα και περισσότερο η εκπαίδευση STEAM με διάφορες μορφές και με τη χρήση καινοτόμων εργαλείων. Τα Νέα Προγράμματα Σπουδών εντάσσουν τις δεξιότητες του 21ου αιώνα στην ελληνική πραγματικότητα και η STEAM εκπαίδευση μέσα από τα 4Cs και τα 5E επιτυγχάνουν την εκπαίδευση των πολιτών του 21ου αιώνα. Ευρωπαϊκά και Erasmus+ προγράμματα μπορούν να εντάξουν τις νέες εκπαιδευτικές πρακτικές στην καθημερινότητα του Νηπιαγωγείου.

Θέμα: «Σχεδιασμός και Υλοποίηση Δραστηριοτήτων STEAM στο Νηπιαγωγείο»

Εισηγητής: Μιχάλης Ιωάννου, Υποψήφιος Διδάκτορας Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η εκπαίδευση STEAM στην Προσχολική Εκπαίδευση αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη ευκαιρία αλλά και πρόκληση τόσο για τα παιδιά αυτής της ηλικίας όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ενισχυθεί η διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης δραστηριοτήτων STEAM  στο Νηπιαγωγείο προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να έχουν την ευκαιρία να υλοποιούν έτοιμες δραστηριότητες αλλά και να σχεδιάζουν τις δικές τους. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αξιοποίηση του Μηχανικού Σχεδιασμού ως μέσω σχεδιασμού και υλοποίησης δραστηριοτήτων STEAM (και όχι μόνο) στο Νηπιαγωγείο. Στην παρουσίαση αυτή παρουσιάζεται η προσέγγιση STEAM μέσω του Μηχανικού Σχεδιασμού, παραδείγματα υλοποίησής του στο Νηπιαγωγείο καθώς και πιθανές προεκτάσεις των δραστηριοτήτων σε μια τάξη.

Θέμα: «Είμαι ένα “Α” μέσα στο STE(Α)M το καημενούλι, σαν πεταλούδα στριμωγμένη σε κουκούλι!»

Εισηγήτρια: Δρ. Ιωάννα Μενδρινού, Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ60, Διδάκτορας Θεατρολογίας & Παιδαγωγικής Π.Τ.Δ.Ε, ΕΚΠΑ

Τι είναι το γράμμα “Α” μέσα στο STEM; Arts? Τέχνες; Τι σχέση έχουν οι Τέχνες με την εκπαιδευτική προσέγγιση STEM, δηλαδή με τις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά;

Σε αυτά τα ερωτήματα εστιάζεται η παρούσα εισήγηση επιδιώκοντας να δώσει απαντήσεις μέσω παραδειγμάτων από το πεδίο της τέχνης του θεάτρου και της δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση όπου επιτελείται η συνάντηση όλων των τεχνών και είναι δυνατή η αξιοποίηση των μέσων και των πρακτικών τους για διεπιστημονική μελέτη, διερευνήσεις και καλλιέργεια ικανοτήτων σε κάθε πεδίο των γλωσσικών-επικοινωνιακών, των κοινωνικών-πολιτισμικών και των θετικών επιστημών.

5ae3f781 392e 4939 a352 70f3ce7d01d2 a8e95cd1 e21d 4a0a 91c6 5a6cdc245ff5 ab721432 7236 4be3 a878 89c9adc0c4b6 b8564cd2 b9b6 44ea a0b4 3e70918815b5 fd5d7337 0922 4960 b920 a09670021930 e9b47aaf bae5 492e a1c3 30225a877853 IMG 20241203 105731 IMG 20241203 140200

469119933 10098083090223090 8465064015206441502 n 469217988 10098048830226516 13662 1

ΑΦΙΣΑ

“Η σημασία του να γίνεσαι θεατής”. Αισθητικές, παιδαγωγικές, διδακτικές προσεγγίσεις στο Θέατρο για Πολύ Νεαρές Ηλικίες

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ60 της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας, σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και την ομάδα Artika, στο πλαίσιο των δράσεων υποστήριξης του διδακτικού προσωπικού για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου στις σχολικές μονάδες της αρμοδιότητάς τους, διοργάνωσαν την επιμορφωτική ημερίδα, με θέμα:

“Η σημασία του να γίνεσαι θεατής”.
Αισθητικές, παιδαγωγικές, διδακτικές προσεγγίσεις

στο Θέατρο για Πολύ Νεαρές Ηλικίες

 

Η ημερίδα απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς κλ. ΠΕ60 της οικείας Διεύθυνσης και διεξήχθη δια ζώσης, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024, κατά τις ώρες 10:40-14:00, στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Σκοπός της ημερίδας ήταν  η γνωριμία των εκπαιδευτικών προσχολικής εκπαίδευσης με την πρωτοποριακή θεατρική κατηγορία «Θέατρο για πολύ νεαρές ηλικίες» (ΘΕΠΝΗ) και τους τρόπους με τους οποίους το συγκεκριμένο θεατρικό είδος μπορεί να αξιοποιηθεί για την εξυπηρέτηση γενικότερων και ειδικότερων στόχων του Προγράμματος Σπουδών Προσχολικής Εκπαίδευσης, με έμφαση στο θεματικό πεδίο Δ.2.2. Τέχνες/Θεατρική Αγωγή.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα παρακολούθησης παράστασης ΘΕΠΝΗ (χωρίς οικονομική επιβάρυνση) και στη συνέχεια, συμμετοχής σε επιμορφωτική ημερίδα εστιασμένη στις αισθητικές, παιδαγωγικές και διδακτικές διαστάσεις του θέματος με τη συμβολή έγκριτων προσκεκλημένων επιστημόνων που ειδικεύονται στο αντικείμενο.

Αναλυτικότερη παρουσίαση του προγράμματος της ημερίδας:

Ώρες    
10:40-11:00 Αφίξεις- Εγγραφή  
11:00-12:00 Παρακολούθηση της παράστασης «Χορεύουμε;» της θεατρικής ομάδας Artika Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Ένας ηλικιωμένος άνδρας ζει μόνος του. Λατρεύει τη μουσική, τον χορό και τις λιχουδιές. Μνήμες, όνειρα και πραγματικότητα συγχέονται στην καθημερινότητά του που ξεδιπλώνεται μπροστά μας με χιούμορ, ευαισθησία και ποιητικότητα φανερώνοντας τη γεμάτη ζωντάνια και επιθυμία για ζωή, ψυχή του.
12:00-12:25 Διάλειμμα  
Ώρες Τίτλοι εισηγήσεων Προσκεκλημένοι εισηγητές
12:25-12:30 Χαιρετισμοί  
12:30-12:45 «Θέατρο για πολύ νεαρές ηλικίες: η διαδρομή του και
οι προοπτικές που διανοίγονται».
Μαρία Δημάκη-Ζώρα,
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια “Θεατρολογίας-Νεοελληνικής Δραματουργίας και Πολιτισμού”, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
12:45-13:00 «Θέατρο από την αρχή. Έρευνα και πράξη στο Θέατρο για τις πολύ νεαρές ηλικίες» Μαριλένα Τριανταφυλλίδου,
Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ομάδας ArtikaΚατερίνα Αλεξάκη,
Θεατροπαιδαγωγός, Περφόρμερ
13:00-13:15 Αισθητικές και Παιδαγωγικές διαστάσεις στο Θέατρο για κοινό θεατών στην πρώιμη παιδική Ηλικία – διασύνδεση με το νέο Π.Σ. Προσχολικής Εκπαίδευσης. Μενδρινού Ιωάννα,
Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ60 ΔιΠΕ Δ΄ Αθήνας, Δρ. Θεατρολογίας-Θεάτρου
για Ανήλικους Θεατές ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ
13:15-13:30 «Θεατροπαιδαγωγικές δραστηριότητες πριν και μετά από την παράσταση: Θέτοντας ερωτήματα» Άντρη Κωνσταντίνου,
Θεατρολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Frederick, Λευκωσία & Λεμεσός
13:30-14:00 Συζήτηση  
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης,
🫴 Τις προσκεκλημένες ομιλήτριες κ.κ. Μαίρη Δημάκη-Ζώρα Maria Dimaki και Άντρη Κωνσταντίνου Andri Constantinou για τις πολύ ενδιαφέρουσες και εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους οι οποίες κάλυψαν θεατρολογικές και παιδαγωγικές διαστάσεις του ζητήματος συνδέοντας το ΘΕΠΝΗ με το Νηπιαγωγείο και αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες της εν λόγω πρωτοποριακής κατηγορίας Θεάτρου.
🫴Τις συναδέλφισσες εκπαιδευτικούς ΠΕ60 οι οποίες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας να γνωρίσουν βιωματικά το ΘΕΠΝΗ μέσα από την παρακολούθηση θεατρικής παράστασης, των διαλέξεων. και της συζήτησης που ακολούθησε. Για την ενεργητική συμμετοχή και θετική ανατροφοδότηση που μας προσέφεραν!
🫴Τα μέλη της ομάδας Artika και ιδιαίτερα τους ηθοποιούς της παράστασης Βασίλη Καζή (ηθοποιός – μουσικός), Μαρίνα Τσαπέκου (χορεύτρια), και την Kleoniki Karachaliou για τον πολύ όμορφο συντονισμό της ημερίδας και βεβαίως τις Marilena Triantafyllidou και Katerina Alexaki για όλα (!) αλλά και την εξαιρετική τους εισήγησή για το ΘΕΠΝΗ η οποία περιλάμβανε πολλές πληροφορίες τόσο βιωματικού χαρακτήρα από τη μακρόχρονη πορεία της Artika όσο και ερευνητικών δεδομένων τα οποία προέκυψαν από το διεθνές έργο χαρτογράφησης του ΘΕΠΝΗ, με τίτλο mapping!
🫴Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το ΔΣ και τον καλλιτεχνικό του Διευθυντή, κο Διαμαντή, για τη φιλοξενία.
🫴Τον εκπρόσωπο υπεύθυνο τομέα Πολιτισμού του Δ. Πειραιά και βεβαίως τον αγαπημένο ομοτιμο καθηγητή του ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ, κο Χαράλαμπο Μπαμπούνη, για την τιμητική παρουσία τους στην εκδήλωση.
👉Αφήνω στο τέλος την αναφορά στον εαυτό μου -για ευνόητους λόγους, αλλά ως οφείλω, καθώς είχα την ευκαιρία να συμμετέχω στο πάνελ των εισηγητών προκειμένου να παρουσιάσω ερευνητικά δεδομένα από πρόσφατη έρευνα μου στο πεδίο και στα οποία αναδεικνύονται η οπτική και το βίωμα Ελληνίδων καλλιτεχνών του χώρου και ιδιαιτερότητες του ΘΕΠΝΗ μέσω παρατήρησης κατά την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων τη θ. περίοδο 2022-2023., ενώ επιχειρήθηκε μια πρώτη διασύνδεση με το νέο ΠΣ για την Προσχολική Εκπαίδευση.
Να είμαστε καλά, μικροί και μεγάλοι, να βλέπουμε ή και να παίζουμε θέατρο…
Να γεμίζει η ψυχή μας ομορφιά, να ανοίγει ο νους μας, να βρίσκουμε νόημα ξανά στη ζωή μέσα στην απλότητα των καθημερινών πραγμάτων και στις σχέσεις μας με τους άλλους, να διευρύνεται η οπτική μας!
🫶Και τα δώρα αυτά ας τα προσφέρουμε με νοιάξιμο και φροντίδα στα μικρά παιδιά, στους μαθητές/τριές μας!

 ΑΦΙΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

PosterWithoutSponsors

469124301 1984055795435233 3147521396573018970 n 468185709 1984055865435226 7178643638700441198 n 468532768 1984056158768530 8885680598933820295 n468313249 1984055602101919 5971555356    468359949 1984055658768580 5096731728360056764 n  468961354 1984056325435180 1293295822643944402 n 469042821 1984056518768494 1991542455556485455 n 469044717 1984056288768517 28511740104833889 n  468506687 1984056348768511 6501462915484080132 n  468401647 1984056432101836 1913877691512377699 n468421672 1984056542101825 4815267137142465537 n 468410674 1984056592101820 6085406845177761132 n   468300758 1984056228768523 631106666406482567 n  468331385 1984056602101819 1778388318952030443 n

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση