Αθλητισμός και Τέχνη
17 Δεκ 2020

Καλές γιορτές !!

Συντάκτης: ΔΗΜΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ | Κάτω από: Διάφορα

christmas tree ornament

«christmas tree ornament» από zaimoku_woodpile διατίθεται με άδεια χρήσης CC by-2.0

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το 1° Street handball στην Ηγουμενίτσα !!

 

 

– Εκπαιδευτικό υλικό χειροσφαίρισης  για συναδέλφους καθηγητές Φυσικής Αγωγής Α/θμίας Εκπαίδευσης , από την  επιμορφωτική συνάντηση Καθηγητών Φυσικής Αγωγής που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της συντονίστριας Φυσικής  Αγωγής Ηπείρου κ. Φανή Μπισκανάκη και την Ομοσπονδία  Χειροσφαίρισης Ελλάδας  στις 17-10-2019 στην Ηγουμενίτσα !!

 

 Λήψη αρχείου

 

 

    Την Πέμπτη 17 Οκτώβρη  πραγματοποιήθηκε  η επιμορφωτική συνάντηση καθηγητών Φυσικής Αγωγής Ν. Θεσπρωτίας που διοργανώθηκε από την  Κα Φανή Μπισκανάκη  Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φυσικής Αγωγής Ηπείρου, στο κλειστό Γυμναστήριο Ηγ/τσας ’’Αλ.Τσιάβου’’   Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:  
       1.  «Η Διδασκαλία της Χειροσφαίρισης στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής για μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης    

      2. «Η Διδασκαλία της Αντισφαίρισης στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής για μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»

Με το σύνθημα  « Έλα να παίξουμε μαζί » 130 μαθητές του Δήμου Σουλίου  από τα Δημοτικά σχολεία  Παραμυθιάς  ,  Γαρδικίου – Σκανδάλου,  Γλυκής  – Ποταμιάς  και του  Σχολικό κέντρο   Ξηρολόφου, συμμετείχαν με πνεύμα ομαδικότητας  και  συνεργασίας  για τη χαρά του  παιχνιδιού, στο  1ο  Tουρνουά   Χάντμπολ, που  διοργάνωσε  η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανάπτυξης  Ομοσπονδίας  Χειροσφαίρισης Ελλάδας,  στις 26 Νοεμβρίου  2019 στο κλειστό  γυμναστήριο Παραμυθιάς !!

 

Στέλιος Κυριακίδης  «FOR GREECE» !!!

 

   Κατοχή !! 1946…και ο 36χρονος Στέλιος Κυριακίδης αποφάσισε να συμμετάσχει στον περίφημο πεντηκοστό Διεθνή Μαραθώνιο της Βοστώνης(42.195μ) μετά απο τιμητική πρόσκληση των διοργανωτών.
Η σύζυγός του έσπευσε να τον αποθαρρύνει αφού λόγω της Κατοχής ήταν αδύναμος και υποσιτισμένος. Είχε πέντε χρόνια να αγωνιστεί. Ο ίδιος όμως είχε πάρει την απόφασή του…πουλώντας προσωπικά του αντικείμενα και μετά απο πολλές και αγωνιώδεις προσπάθειες , ο Κυριακίδης κατάφερε τελικά να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για την Αμερική και στις 4.4. 1946 έφτασε στην Βοστώνη. Οι γιατροί των αγώνων βλέποντάς τον αδύναμο εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους και δίστασαν για το αν έπρεπε να του δώσουν άδεια να συμμετάσχει. Στην ουσία φοβόντουσαν για την ίδια του την ζωή.
Ο Στέλιος όμως δεν δεχόταν κουβέντα και δήλωνε αποφασιστικά: «¨Ηρθα για να τρέξω για επτά εκατομμύρια πεινασμένους Έλληνες και θα τρέξω!» Ετσι υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση ότι παίρνει ο ίδιος την ευθύνη για τον εαυτό του.
Στις 20 Απριλίου του 1946 δόθηκε η εκκίνηση του φημισμένου 50ου μαραθωνίου της Βοστώνης με μεγάλο φαβορί τον Αμερικανό Τζόνι Κέλι.
Ο Έλληνας μαραθωνοδρόμος έτρεξε με την γνωστή του τακτική(ξεκινούσε χαλαρά για να κρατά δυνάμεις και επιτάχυνε μετά το μέσο της διαδρομής).
Με την δύναμη της ψυχής του, κατάφερε να είναι μπροστά στα τελευταία χιλιόμετρα. Δεν του επιτρεπόταν να μη νικήσει…
΄Ενας ηλικιωμένος μετανάστης στην διαδρομή έτρεχε κοντά του και του έδινε κουράγιο φωνάζοντάς του:» Για την Ελλάδα Στέλιο μου! Για τα παιδιά σου!!!»
Οι κουβέντες αυτές έδωσαν κουράγιο στον Στέλιο και μ’όλα τα σωματικά του αποθέματα κατάφερε να φτάσει στην νίκη, φωνάζοντας στον τερματισμό:
«FOR GREECE» !!

    Ο χρόνος του 2.29.27 αποτέλεσε τον καλύτερο χρόνο στην Ευρώπη και για 22 χρόνια τον καλύτερο στην Ελλάδα.
Ο Κέλυ όταν ρωτήθηκε γιατί δεν κατάφερε να κερδίσει απάντησε: Πώς θα μπορούσα να κερδίσω ποτέ έναν τέτοιο αθλητή? Εγώ έτρεχα για τον ευατό μου κι’αυτός για μια ολόκληρη πατρίδα..!»
Η νίκη του προκάλεσε πάταγο! Οι Αμερικανοί έσπευσαν να του δώσουν χρήματα και να του προτείνουν να μείνει στις ΗΠΑ. Ο ίδιος όμως άφησε άφωνο ακόμη και τον πρόεδρο της Αμερικής Τρούμαν όταν τον ρώτησε τι θα ήθελε να του προσφέρει ως δώρο.
» Για μένα δεν θέλω τίποτα! Μόνο για την Ελλάδα βοήθεια!»
Έμεινε στην Αμερική και για ένα μήνα πάλεψε να μαζέψει βοήθεια για την πατρίδα…
Καθώς η νίκη του είχε συγκινήσει τους Αμερικάνους και τους ομογενείς, το ποσό που κατάφερε να συγκεντρώσει έφθασε τα 250.000 δολάρια (τεράστιο ποσό για την εποχή) ενώ η οικογένεια Λιβανού έστειλε έξι πλοία με είδη πρώτης ανάγκης στην δοκιμαζόμενη Ελλάδα.
Η βοήθεια αυτή ονομάστηκε» Πακέτο Κυριακίδη»
Στις 23 Μαίου 1946, ο Κυριακίδης επέστεψε στην Ελλάδα , όπου τον περίμεναν ένα εκατομμύριο Έλληνες για να τον υποδεχτούν με τιμές ήρωα ενώ για πρώτη φορά μετά την κατοχή, φωταγωγήθηκε η Ακρόπολη προς τιμή του!
Δακρυσμένος κατά την διάρκεια της επίσημης τελετής στους Στύλους το Ολυμπίου Διός δήλωνε: » Eίμαι υπερήφανος που είμαι Έλλην « !!

Μέχρι το τέλος της ζωής του, αφιερώθηκε σε φιλανθρωπικά έργα και στον προσκοπισμό ενώ προέτρεπε τα παιδιά να στραφούν στον αθλητισμό, δημιουργώντας το γυμναστήριο «Αθλητικός όμιλος Φιλοθέης»
Ο ήρωας Στέλιος Κυριακίδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1910. Μετακόμισε στην Αθήνα το 1934 και εργάστηκε ως εισπράκτορας στην ηλεκτρική εταιρεία χωρίς να εγκαταλείψει ποτέ τον αθλητισμό με τον οποίο ασχολιόταν απο μικρό παιδί, Ηταν αυτός που κατέρριψε την πανελλήνια επίδοση του Σπύρου Λούη. Ο ίδιος ο Λούης κάλεσε τον Κυριακίδη στο σπίτι του και του είπε:

 » Παιδί μου Στέλιο  να τρέχεις πάντα, γιατί εμείς οι Έλληνες γεννηθήκαμε για να τρέχουμε. Μόνο έτσι καταφέραμε να ζήσουμε τόσους αιώνες «   Μετά την είσοδο των Ναζιστών στην Αθήνα το 1941 , ο Κυριακίδης παντρεύτηκε την Ιφιγένεια και απέκτησαν τρία παιδιά. Το 1943 συνελήφθη απο τους Γερμανούς με άλλα 49 άτομα(τα οποία εκτελέστηκαν). Για καλή του τύχη ο Γερμανός αξιωματικός ήταν μαραθωνοδρόμος και τον άφησε ελεύθερο, όταν βρήκε στο πορτοφόλι του την κάρτα διαπίστευσης των Ολυμπιακών αγώνων του 1936 στο Βερολίνο.
Πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου του 1987 και τάφηκε στον Πύργο Κορινθίας

        Με επιτυχία  διεξήχθη  την Παρασκευή  18 Οκτωβρίου   το  1ο Τουρνουά  Street Handball στην Ηγουμενίτσα  για μαθητές Ε΄ και ΣΤ’  Δημοτικού με σύνθημα                    ‘’ έλα να παίξουμε μαζί ‘’

 που διοργάνωσε η  Α/θμια Εκπ/ση Θεσπρωτίας σε  συνεργασία με  την Επιτροπή Ανάπτυξης  Ομοσπονδίας  Χειροσφαίρισης  Ελλάδας και την υποστήριξη των : Δήµου Ηγουμενίτσας –  Γενική Γραμματεία Αθλητισμού –  BEACTIVE  – Ιατρικό σύλλογο Θεσπρωτίας – Ερυθρό Σταυρό Ηγουμενίτσας- ΕΚΑΒ Θεσπρωτίας και  τροχαία Ηγουμενίτσας .

     Μία μεγάλη γιορτή του αθλητισμού με πολλά χαμόγελα και δράση :

  11 σχολεία  – 385 μαθητές  – 36 ομάδες –  παιχνίδια  σε  3 γήπεδα Χάντμπολ  – μουσική – χορός –  παράλληλες δράσεις –διπλώματα συμμετοχής –μετάλλια !!!

  Φωτογραφίες από την εκδήλωση

 

 

                                                                                                                           

 

 

Η κολύμβηση αποτελεί μία ολοκληρωμένη μορφή αερόβιας άσκησης που γυμνάζει ολόκληρο το σώμα

Ποιους μύες γυμνάζεις όταν κολυμπάς…

Ύπτιο

Στηρίζεται στην εναλλασσόμενη κίνηση των χεριών και των ποδιών, ενώ το σώμα βρίσκεται σε ύπτια θέση (ανάσκελα), με την πλάτη στην επιφάνεια του νερού. Το πλεονέκτημα είναι ότι το κεφάλι βρίσκεται έξω από το νερό και έτσι διευκολύνεται η αναπνοή, κυρίως για τους αρχάριους.

Γυμνάζονται κυρίως οι μύες των ώμων, οι πλάγιοι κοιλιακοί, ο τετρακέφαλος, οι οπίσθιοι μηριαίοι και οι γλουτιαίοι.

Πρόσθιο

Η θέση του σώματος είναι πιο βολική μες στο νερό και μιμείται την κίνηση του βατράχου.

Γυμνάζει τους μυς της πλάτης, τους ραχιαίους, τους μυς του στήθους, τους προσαγωγούς, τους τετρακέφαλους, τους κοιλιακούς και τους γλουτιαίους.

Πεταλούδα

Ο συνδυασμός τραβήγματος και επαναφοράς των χεριών με το τίναγμα των ποδιών και το σπάσιμο της μέσης είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος.

Γυμνάζει κυρίως τους μυς της πλάτης και του στήθους, τους κοιλιακούς και τους χαμηλούς ραχιαίους

Eλεύθερο

Το σώμα βρίσκεται σε πρηνή θέση, παράλληλη με το βυθό. Η κίνηση στηρίζεται στα χέρια και τα πόδια, ενώ το κορμί στρίβει ελαφρά. Το κεφάλι σου βρίσκεται μες στο νερό και το στρίβεις σε τακτά διαστήματα πλάγια για να παίρνεις εισπνοές από το στόμα.

Γυμνάζει όλο το σώμα, αλλά ιδιαίτερα τους μυς της πλάτης (ραχιαίους), τους ώμους, τους πλάγιους κοιλιακούς, τον τετρακέφαλο και τους οπίσθιους μηριαίους.

Συμβουλές για ασφαλές κολύμπι !!


Μετάβαση στο scratch.mit.edu.

<iframe src=»https://scratch.mit.edu/projects/61788494/embed» allowtransparency=»true» width=»485″ height=»402″ frameborder=»0″ scrolling=»no» allowfullscreen></iframe>

Πατήστε την πράσινη σημαιούλα και μπήτε στον κόσμο της κολύμβησης!

Στις  16  και  29 Μαΐου 2019 στα  Δημοτικά  στάδια Παραποτάμου και Φιλιατών αντίστοιχα, διεξήχθησαν τουρνουά ποδοσφαίρου  από την Δ/νση  Α΄/θμίας Εκπαίδευσης Ν. Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής και δασκάλους  Δημοτικών σχολείων Α΄/θμίας Εκπαίδευσης Ν. Θεσπρωτίας.

Σκοπός των τουρνουά ήταν η διάδοση – καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος  » ευ αγωνίζεσθαι » , μέσα σε κλίμα συνεργασίας ευγενούς άμιλλας και  επικοινωνίας.

Οι μαθητές έπαιξαν ποδόσφαιρο και  διασκέδασαν πετυχαίνοντας τον στόχο που ήταν η χαρά της συμμετοχής  χωρίς το άγχος της νίκης.

 

Φωτογραφικό υλικό

  • Την  Δευτέρα 20  Μαΐου 2019  ώρα 9:30 π.μ. στο «Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας» έγιναν οι  Αγώνες Στίβου

 Μαθητών & Μαθητριών Δημοτικών  Σχολείων Α΄/θμίας Εκπαίδευσης Ν. Θεσπρωτίας  σε συνεργασία με  τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής  Α’/θμιας Εκπ/σης Ν. Θεσπρωτίας και   τον αθλητικό σύλλογο ‘’Πρωτέας’’ Ηγ/τσας που καλλιεργεί τα αγωνίσματα του Κλασικού Αθλητισμού.

Αγωνίσματα

  • Ρίψεων

    μπαλάκι Αγοριών & Κοριτσιών

  • Άλματων

 μήκος Αγοριών & Κοριτσιών

  • Δρόμων (σε τελικές σειρές)
  • 1) 50 μ  Αγοριών & Κοριτσιών
  • 2) 150 μ. Αγοριών & Κοριτσιών
  • 3) 600 μ. Αγοριών & Κοριτσιών

                               

Η διοργάνωση των σχολικών πρωταθλημάτων έχει σκοπό τη δημιουργία ευκαιριών για την ανάδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων των μαθητών στον αθλητισμό, τη συνολική καλλιέργεια της προσωπικότητας τους, τη συνέχιση της αθλητικής παράδοσης της χώρας μας.

Φωτογραφίες από την ημερίδα

Διπλωμα Σχολ. Στίβου Διπλωμα Σχολ. Στίβου

 

Την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019  στην Ηγουμενίτσα ( Κλειστό Δημ. Γυμναστήριο “Αλεξάνδρα Τσιάβου” ), διεξήχθη  Ημερίδα Αγώνων Πετοσφαίρισης 4Χ4 Μαθητών & Μαθητριών Δημοτικών  Σχολείων  Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Θεσπρωτίας, που οργάνωσε η Α/θμια Εκπαίδευση Ν. Θεσπρωτίας  σε συνεργασία  με  τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής  Α’/θμιας Εκπ/σης Ν. Θεσπρωτίας  και  το αθλητικό  σωματείο Ερμής Ηγ/τσας που καλλιεργεί το άθλημα της Πετοσφαίρισης .

Στα  πλαίσια  των σχολικών αγώνων συμμετείχαν ομάδες των (4) μαθητών, αγοριών και κοριτσιών της Πέμπτης, Έκτης κατά προτεραιότητα  και Τετάρτης τάξης  προαιρετικά  των Δημοτικών  Σχολείων Ν. Θεσπρωτίας.

Δεν ανακηρύχθηκαν  νικήτριες ομάδες, μιας και ο στόχος των αγώνων ήταν  η μαζική συμμετοχή –  εξοικείωση με τα αθλήματα –  διασκέδαση και η ευγενής άμιλλα , ενώ για τους ίδιους λόγους  δόθηκαν σε όλους  για την συμμετοχή τους  αναμνηστικά διπλώματα.

Στην αρχή οι μαθητές και μαθήτριες παρακολούθησαν επίδειξη τεχνικής  και αγώνας Πετοσφαίρισης  από  τους αθλητές και αθλήτριες του αθλητικού σωματείο Ερμής Ηγ/τσας