ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΑΧΑΡΩΣ
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024
α. Πλαίσιο
Ο «Κανονισμός λειτουργίας σχολείου» είναι ένα σύνολο κανόνων για την αποτελεσματική λειτουργία του σχολείου. Οι κανόνες αυτοί αποβλέπουν στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού και διδακτικού κλίματος, το οποίο θα εξασφαλίζει τη συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις, δημιουργώντας ένα κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης, ανάμεσα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Η δημοκρατική οργάνωση της σχολικής κοινότητας προϋποθέτει κανόνες, όρια, κατανομή ρόλων και ευθυνών, ιεραρχική διάρθρωση της ομάδας. Η ομαλή συνύπαρξη στον χώρο του σχολείου βασίζεται στην επίδειξη υπευθυνότητας τόσο εκ μέρους των διδασκόντων όσο και των μαθητών/μαθητριών. Κατά το τρέχον σχολικό έτος ο κανονισμός λειτουργίας του σχολείου εναρμονίζεται με τους όρους αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού.
β. Φοίτηση μαθητών – συμπεριφορά – απουσίες
- Προσέλευση – παραμονή στο Σχολείο και αποχώρηση από αυτό
- Η έγκαιρη προσέλευση των μαθητών/μαθητριών στο σχολείο καθώς και η τακτική και ανελλιπής φοίτηση αποτελούν βασικά στοιχεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι μαθητές/μαθήτριες προσέρχονται στο σχολείο πριν από την έναρξη των μαθημάτων, ενώ όσοι προσέρχονται με καθυστέρηση παραμένουν σε καθορισμένο, εκ των προτέρων, χώρο στο Σχολείο και εισέρχονται στην τάξη τους, μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας διδακτικής ώρας, εκτός αν ο Σύλλογος Διδασκόντων/Διδασκουσών έχει αποφασίσει διαφορετικά για τη είσοδο των μαθητών/μαθητριών στην τάξη τους.
- Οι μαθητές/μαθήτριες δεν επιτρέπεται να αποχωρήσουν από το Σχολείο πριν από τη λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη έκτακτης αποχώρησης, κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), ενημερώνεται ο/η γονέας/κηδεμόνας για να παραλάβει το παιδί του/της, εφόσον αυτό είναι ανήλικο.
- Η προσέλευση των μαθητών/τριών στο Σχολείο πρέπει να γίνεται το αργότερο μέχρι τις 8:10. Είναι κατανοητό ότι καθυστερημένη προσέλευση δημιουργεί προβλήματα στη σωστή ενημέρωση των μαθητών και δυσχεραίνει στη συνέχεια τη διδασκαλία. Η είσοδος στην τάξη μετά από καθυστερημένη προσέλευση κατά την 1η ώρα επιτρέπεται μόνο με έγκριση της Διευθύντριας του Σχολείου, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του γονέα που θα εξηγεί τον λόγο της καθυστέρησης και θα βεβαιώνει ότι γνωρίζει το γεγονός. Συνεχής και αδικαιολόγητη καθυστέρηση προσέλευσης αποτελεί παράπτωμα και ελέγχεται πειθαρχικά.
- Οι γονείς οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα και όσο το δυνατόν νωρίτερα το Σχολείο στο τηλέφωνο 2625031203, για τυχόν απουσία του παιδιού τους καθώς και για καθυστερημένη προσέλευση.
- Απουσίες
- Το ανώτατο όριο των απουσιών για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης ως «επαρκούς» στο Γυμνάσιο είναι 114 και δεν υπάρχει (από το 2018) η διάκριση σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες.
- Το σχολείο, σε μηνιαία βάση ενημερώνει τους γονείς – με έγγραφο, με αποστολή email ή με τηλεφωνική επικοινωνία – για τις απουσίες που έχει σημειώσει ένας/μία μαθητής/μαθήτρια.
- Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής, είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτησή τους στην ίδια τάξη.
- Αναχώρηση των μαθητών από το Σχολείο πριν τη λήξη των μαθημάτων, χωρίς άδεια από τη Διεύθυνση του Σχολείου, δεν επιτρέπεται, παρά μόνο με την έγκριση ή παρουσία του γονέα που θα αιτιολογήσει επαρκώς την ανάγκη της απουσίας.
- Η έξοδος του μαθητή από τον σχολικό χώρο ή η παραμονή του εκτός της αίθουσας διδασκαλίας, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, χωρίς άδεια αποτελεί παράπτωμα.
- Οι μαθητές/τριες οφείλουν να προσέρχονται άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στην τάξη τους μετά το τέλος του διαλείμματος. Καθυστερημένη προσέλευση χωρίς άδεια χρεώνει το μαθητή με ωριαία απουσία.
- Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι γονείς των μαθητών έχουν την ευθύνη για την παρακολούθηση της φοίτησης και της επίδοσης των παιδιών τους και οι οποίοι θα ενημερώνονται είτε από το τηλέφωνο είτε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
- Συμπεριφορά μαθητών/τριών – Παιδαγωγικός έλεγχος
- Αποκλίσεις των μαθητών από τη δημοκρατική συμπεριφορά, τους κανόνες του σχολείου, τους όρους της ισότιμης συμμετοχής στη ζωή του Σχολείου, από τον οφειλόμενο σεβασμό στον/στην εκπαιδευτικό, στη σχολική περιουσία, στον συμμαθητή, στη συμμαθήτρια, θεωρούνται σχολικά παραπτώματα. Τα σχολικά παραπτώματα αντιμετωπίζονται από το σχολείο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
- Τα θέματα παραβατικής συμπεριφοράς των μαθητών/μαθητριών στο Σχολείο αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας του/της υπευθύνου εκπαιδευτικού του τμήματος με τους Συμβούλους Σχολικής Ζωής, τη Διευθύντρια της σχολικής μονάδας, το Σύλλογο Διδασκόντων/Διδασκουσών και το Σύμβουλο Εκπαίδευσης, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπισή τους.
ü Ο σεβασμός όλων προς τα μέλη της Σχολικής Κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς) είναι βασική προϋπόθεση για τη σωστή και αποδοτική λειτουργία του Σχολείου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας, κατανόησης και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ όλων των μελών της Σχολικής Κοινότητας.
ü Κατά τις ώρες της διδασκαλίας οι μαθητές οφείλουν να συμμετέχουν και να προσπαθούν, να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα και να σέβονται πάντα το δικαίωμα των συμμαθητών τους για μάθηση.
- Κάθε απόπειρα αντιγραφής (π.χ. σε διαγωνίσματα) ή εξαπάτησης δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τους κανόνες του σχολείου και τους συμμαθητές και επισύρει τις ανάλογες κυρώσεις
ü Η θέση των μαθητών στην τάξη ορίζεται από τον/την υπεύθυνο/η καθηγητή/-τρια του τμήματος.
ü Στα διαλείμματα δεν επιτρέπεται να παραμένουν οι μαθητές στις αίθουσες διδασκαλίας. Όσο ο καιρός το επιτρέπει οι μαθητές θα βρίσκονται στο προαύλιο με τήρηση των πρωτοκόλλων που ισχύουν κάθε χρονική περίοδο.
ü Όλοι οι χώροι του σχολείου καθώς και τα θρανία, τα καθίσματα κ.λπ. πρέπει να διατηρούνται καθαρά, και να μην προξενούνται φθορές. Το ίδιο ισχύει για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του Σχολείου και όλα τα εποπτικά μέσα που πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή ώστε να αποφεύγονται φθορές.
ü Το αθλητικό υλικό του Σχολείου πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και πάντοτε με την άδεια και την επίβλεψη του καθηγητή Φυσικής Αγωγής, αφού πρώτα έχει καθαριστεί και απολυμανθεί. Οι μαθητές δεν πρέπει να φέρνουν μαζί τους μπάλες για να παίζουν στα διαλείμματα.
ü Οι υβριστικές εκφράσεις και συμπεριφορές θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την παραμονή στους χώρους του Σχολείου, κατά τη συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις, διδακτικές επισκέψεις και εκδρομές, κατά την αναμονή των μέσων μεταφοράς και κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων με αυτά. Σημειώνεται ότι ο μαθητής διατηρεί τη μαθητική του ιδιότητα τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου.
ü Η κάθε είδους επικοινωνία με άτομα εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, στην περίμετρο του προαυλίου ή στην είσοδο, δεν επιτρέπεται, για λόγους ασφάλειας.
ü Το κάπνισμα, όπως και το άτμισμα δεν επιτρέπεται στους χώρους του Σχολείου και συνιστά πράξη που ελέγχεται πειθαρχικά.
ü Τέλος, κάθε ζήτημα που σχετίζεται ή επηρεάζει τη σχολική ζωή και απασχολεί τους μαθητές/τριες ή τους γονείς, καλό είναι να γνωστοποιείται στη Δ/νση του Σχολείου.
- Πρόληψη φαινομένων Βίας και Σχολικού εκφοβισμού
- Η ανάπτυξη θετικού σχολικού κλίματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα της διαδικασίας πρόληψης ή/και αντιμετώπισης φαινομένων βίας, παρενόχλησης, εξαναγκασμού και σχολικού εκφοβισμού. Γι’ αυτό στο σχολικό περιβάλλον προσπαθούμε να καλλιεργούμε θετικό και υγιές σχολικό κλίμα, αμοιβαίο σεβασμό, αποδοχή της διαφορετικότητας, προώθηση της συνεργασίας με Φορείς, συνεργασία του Σχολείου με την οικογένεια, κ.ά.. Η χρήση οποιασδήποτε μορφής βίας, λεκτικής ή σωματικής, είναι καταδικαστέα και δύναται να επισύρει ποινές για τους μαθητές.
γ. Σχολικές Εκδηλώσεις – Δραστηριότητες
- Το Σχολείο οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων/δραστηριοτήτων, που στόχο έχουν τη σύνδεση σχολικής και κοινωνικής ζωής, τον εμπλουτισμό των υπαρχουσών γνώσεων των μαθητών/μαθητριών, την απόκτηση δεξιοτήτων ζωής και την ευαισθητοποίησή τους σε κοινωνικά θέματα. Οι ενδοσχολικές εκδηλώσεις καλλιεργούν την υπευθυνότητα των μαθητών, την ανάληψη πρωτοβουλιών, αναδεικνύουν τις ικανότητές τους, τις κλίσεις τους, τα ενδιαφέροντά τους και τα ταλέντα τους.
- Εκδρομές, εκπαιδευτικές/διδακτικές επισκέψεις, σχολικοί περίπατοι και σχολικά πρωταθλήματα διεξάγονται σύμφωνα με τα κάθε φορά ισχύοντα πρωτόκολλα.
δ. Συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας – Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων
- Το Σχολείο επιζητεί τη συνεργασία με την οικογένεια του μαθητή/της μαθήτριας, με τον Σύλλογο Γονέων/Κηδεμόνων και με άλλους φορείς, των οποίων όμως ο ρόλος είναι διακριτός. Κάθε φορά που δημιουργείται θέμα, το οποίο σχετίζεται με συγκεκριμένο μαθητή/συγκεκριμένη μαθήτρια, ο πρώτος που ενημερώνεται σχετικά είναι ο γονέας/κηδεμόνας, ο οποίος θα πρέπει να συνεργαστεί με το Σχολείο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του θέματος. Κάθε φορά που προκύπτει διένεξη μεταξύ μαθητών, θα πρέπει αυτή να επιλυθεί στο πλαίσιο της γενικότερης λειτουργίας του σχολείου με βάση τους ισχύοντες κανόνες. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αυτοδικία ή οι παρεμβάσεις τρίτων που παραβιάζουν τους κανόνες που έχουν τεθεί.
ε. Υποχρεώσεις εκπαιδευτικών προς τους μαθητές
- Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους μαθητές χωρίς να κάνουν διακρίσεις
- Σέβονται την προσωπικότητα των μαθητών και δείχνουν κατανόηση για τα προβλήματά τους
- Προσπαθούν να κάνουν το μάθημα ελκυστικό και το σχολικό περιβάλλον φιλόξενο
- Νοιάζονται για την υγεία, την πρόοδο και την ασφάλεια των μαθητών
- Προσφέρουν τη γνώση και τη βοήθειά τους σε όλους τους μαθητές
- Ενημερώνουν με αίσθημα ευθύνης τους γονείς/κηδεμόνες για την επίδοση και τη συμπεριφορά των μαθητών
στ. Ποιότητα του σχολικού χώρου
- Ένας από τους στόχους του Σχολείου είναι η καλλιέργεια της αίσθησης της ευθύνης στους μαθητές / στις μαθήτριες σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του σχολικού χώρου. Καθαροί και συντηρημένοι χώροι αιθουσών, εργαστηρίων, του αύλειου χώρου, της σχολικής περιουσίας, κ.λπ. διαμορφώνουν τον περιβάλλοντα χώρο μέσα στον οποίο λαμβάνει χώρα η γενικότερη ανθρωπιστική καλλιέργεια των μαθητών. Φθορές, ζημιές και κακή χρήση της περιουσίας του Σχολείου αποδυναμώνουν τις εκπαιδευτικές δυνατότητές του και παιδαγωγικά εθίζουν τον μαθητή / τη μαθήτρια στην αντίληψη της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας. Μαθητής/μαθήτρια που προκαλεί φθορά στην περιουσία του Σχολείου, ελέγχεται για τη συμπεριφορά αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον γονέα/ κηδεμόνα.
ζ. Κινητά τηλέφωνα – χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στο σχολείο
- Η κατοχή και χρήση των κινητών τηλεφώνων ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών μετάδοσης εικόνας και ήχου (Η/Υ, tablet ή κινητό τηλέφωνο κ.λπ.) σε όλους τους χώρους του σχολείου (και στο προαύλιο) απαγορεύεται με βάση έγγραφη οδηγία του Υπουργείου Παιδείας (Α.Π.: Φ25/103373/Δ1/22-06-2018).
- Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.
η. Ενημέρωση γονέων – συνεργασία με τους Καθηγητές
Η ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων από τους διδάσκοντες καθηγητές και η συνεργασία μαζί τους είναι απαραίτητη για την πρόοδο των μαθητών.
- Οι γονείς/κηδεμόνες μπορούν να επικοινωνούν με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο με τους διδάσκοντες για να ενημερώνονται για την πρόοδο των μαθητών και για να συνεργάζονται προς επίλυση διαφόρων προβλημάτων.
- Επίσης να ενημερώνουν για πιθανές μαθησιακές δυσκολίες και να αναφέρουν τυχόν άλλα στοιχεία που κατά την κρίση τους πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ώστε οι μαθητές να λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή υποστήριξη και να εξασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών τους κατά την παραμονή τους στους σχολικούς χώρους.
θ. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
- Η συμβολή του συλλόγου γονέων στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου είναι σημαντική. Γι’ αυτό οι γονείς καλούνται να πλαισιώνουν τον Σύλλογο και να συμβάλλουν προσωπικά με τη συμμετοχή τους σ’ αυτόν.
ι. Ενημέρωση για ζητήματα υγείας
- Στο πλαίσιο της διασφάλισης της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών και με βάση τις οδηγίες της Πολιτείας, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα που ορίζονται από την Πολιτεία και έχουν ως στόχο την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας διασποράς του κορονοϊού ή άλλων ασθενειών.
- Τέλος επισημαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενημερώνουν οι γονείς άμεσα τη Διεύθυνση του Σχολείου για οποιοδήποτε θέμα υγείας των παιδιών τους.
Ζαχάρω, Οκτώβριος 2023