Συνέντευξη με τον κο Ελευθέριο Καραγιάννη!
Σήμερα φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας, μέσω τηλεδιάσκεψης, τον κο Ελευθέριο Καραγιάννη, ένα νέο επιστήμονα, με λαμπρές σπουδές που εργάζεται στην Ευρωπαϊκό οργανισμό διαστήματος, στο Βέλγιο.
Πριν από έναν χρόνο περίπου η μαθήτρια Κατερίνα Κρανίτη πρότεινε τον κύριο Ελευθέριο Καραγιάννη για συνέντευξη για τη μαθητική μας εφημερίδα. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, τελευταία μέρα του σχολείου όλοι οι μαθητές της Γ΄ τάξης συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο για να τον ακούσουν.
Η συνάντηση έγινε μέσω της κοινότητας Μεντόρων του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «The tipping point» που παρέχει δωρεάν τη δυνατότητα σε μαθητές και φοιτητές από όλη την Ελλάδα να ενημερωθούν για τα καινούργια ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά μονοπάτια και να καθοδηγηθούν από όσους τα έχουν ήδη περπατήσει επιτυχώς.
Ο κος Καραγιάννης μας είπε ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όλα του τα καλοκαίρια όμως και όλες του οι διακοπές είναι στη Ζαχάρω, στην Κορδόρουγα, που είναι και ο τόπος καταγωγής της μητέρας του. Φοίτησε σε δημόσιο σχολείο και δημόσιο πανεπιστήμιο και στη συνέχεια έκανε δύο μεταπτυχιακά στο Μόναχο.
Ο κος Καραγιάννης τόνισε ότι αγαπούσε ιδιαίτερα τη φυσική και τα μαθηματικά, χωρίς να παραβλέπει την αξία και των υπόλοιπων μαθημάτων. Αγαπούσε το σχολείο, χωρίς να είναι άριστος μαθητής, αλλά μελετούσε με πειθαρχία και αφοσίωση όλα εκείνα που τον γοήτευαν, ιδιαίτερα δε τα πειράματα φυσικής.
Σπούδασε στην Αθήνα τοπογραφία και μετά δορυφορική γεωδαισία και το 2015 έφυγε για το Μόναχο, όπου απέκτησε εξειδίκευση στην αεροδιαστημική και το 2018 αποφάσισε να ασχοληθεί με το management σε δεύτερο μεταπτυχιακό, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τις αποστολές των μικρών δορυφόρων και της ρομποτικής. Η ενασχόληση του με την αεροδιαστημική προέκυψε σταδιακά, μέσα από την αγάπη του για το διάστημα.
Το μεγαλύτερο όνειρό του είναι να λάβει μέρος σε αποστολή στο διάστημα. Μας είπε ότι αυτή τη στιγμή οι ερευνητές προσπαθούν να πάνε ξανά στο φεγγάρι, και ευελπιστούν να το πετύχουν σε λίγα χρόνια. Δήλωσε ότι θα τον ενδιέφερε εξίσου και η συμμετοχή σε αποστολή στον πλανήτη Άρη και μας τόνισε ότι δεν τον φοβίζει η ιδέα, λόγω της εκπαίδευσης που λαμβάνουν πλέον στις μέρες οι αστροναύτες.
Διευκρίνισε ότι στην ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία υπάρχουν δύο στάδια εκπαίδευσης, το πρώτο διαρκεί περίπου ένα χρόνο και σ΄ αυτό οι μελλοντικοί αστροναύτες αποκτούν γενικές γνώσεις για το διάστημα και για το σπίτι μας, τη γη. Μετά επικεντρώνονται στα συστήματα που θα χρησιμοποιήσουν στο διάστημα και στη συνέχεια ακολουθεί το δεύτερο στάδιο, που διαρκεί δύο με τρία χρόνια και έχει να κάνει περισσότερο με πειράματα. Σε αυτό μαθαίνουν πως θα υποστηρίξουν ένα διαστημικό σταθμό, ασχολούνται με τη ρομποτική και αποκτούν όλα εκείνα τα εφόδια που τους κάνουν να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς.
Ο ίδιος ασχολείται περισσότερο με την εκπαίδευση των φοιτητών πάνω στα διαστημικά συστήματα και περνάει αρκετό χρόνο στο εργαστήριο, όπου διενεργούνται διάφορα πειράματα και τεστάρουν μικροδορυφόρους.
Τόσο η αμερικανική, αλλά και η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ασχολούνται με τη μελέτη του πλανήτη Άρη, αλλά και με τη μελέτη άλλων πλανητών, όπως ο Δίας και τα φεγγάρια του, αλλά και ο Κρόνος. Πρώτος τομέας είναι το φεγγάρι, δεύτερο είναι ο Άρης και ακολουθεί η μελέτη των φεγγαριών των άλλων πλανητών.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τρισδιάστατη εκτύπωση, που είναι πολύ χρήσιμη στη γη, αλλά και στο διάστημα και είπε ότι πιστεύει πως κάποια στιγμή θα χρησιμοποιηθεί και εκεί. Μας εξήγησε ότι, επειδή το κόστος μεταφοράς των υλικών στο διάστημα είναι πολύ μεγάλο, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο στο μέλλον, να μπορούν να εκτυπώνουν οτιδήποτε χρειάζονται εκεί, στον πλησιέστερο διαστημικό σταθμό. Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή μελετούν πως θα μπορέσουν στο μέλλον να εκτυπώσουν ολόκληρα σπίτια, στα οποία θα μπορέσουν να μείνουν στο φεγγάρι. Το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση απαιτεί μεγάλη ενέργεια, που με την υπάρχουσα τεχνολογία είναι πολύ δύσκολο να παράξουμε σε άλλους πλανήτες.
Μετά μας εξήγησε ότι οι νανοδορυφόροι είναι μικροί κύβοι, που -παρά το μικρό μέγεθός τους- έχουν τη δυνατότητα να παρατηρούν τη γη, να μας στέλνουν χρήσιμα δεδομένα και ότι χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, γιατί είναι πολύ εύκολο να κατασκευαστούν και είναι αρκετά οικονομικοί. Με αυτούς μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες από το διάστημα και να τις στέλνουν στη γη.
Μας ενημέρωσε και για τη διαστημική βιομηχανία, που ασχολείται με όλα όσα σχετίζονται με το διάστημα και τους αστροναύτες και τέλος ανέφερε ότι η δουλειά του είναι πολύ απαιτητική, αλλά την αγαπάει πολύ και αισθάνεται μεγάλη χαρά από την επαφή με τους φοιτητές και με την εφαρμογή των ερευνητικών εργασιών του στην πράξη, δηλαδή με την αποστολή συστημάτων στο διάστημα, τα οποία έχει προηγουμένως έχει τεστάρει στο εργαστήριο.
Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στο βασικό πυρήνα των 22 χωρών που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία καθώς και ότι συμμετέχει σε αρκετές ερευνητικές εργασίες, αλλά όχι σε όλες τις αποστολές, λόγω ότι η χώρα μας συμβάλει με τη βασική ελάχιστη συνδρομήστην ευρωπαική διαστημική υπηρεσία.
Ο κος Καραγιάννης πιστεύει ότι το δημόσιο σχολείο μπορεί να στηρίξει τους μαθητές και να θέσει τις βάσεις για τις μελλοντικές τους σπουδές, μόνο όμως, όταν είναι επιλογή των ίδιων των μαθητών.
Προέτρεψε τέλος τα νέα παιδιά να αναζητήσουν τι πραγματικά θέλουν και να αφοσιωθούν σε αυτό. Πρέπει να καταλάβουμε, είπε, ότι το σχολείο είναι ένα βήμα για το μέλλον μας, ένα σκαλί που πρέπει όλοι να ανέβουν.
κε Καραγιάννη σας ευχαριστούμε πολύ!