Vivlosmania!!!

Mενού ιστολογίου:

Στήλες Εφημερίδας

Ιστορικό

Διαγωνισμός Διηγήματος

Διαγωνισμός Διηγήματος

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Διηγήματος...

Αναζήτηση

Blogroll

Σαρακοστή

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή Σαρακοστή είναι χριστιανική χρονική περίοδος νηστείας. Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα. Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα.

Η Μεγάλη Σαρακοστή  Ονομάζεται Σαρακοστή γιατί περιλαμβάνει σαράντα ημέρες νηστείας. Η ονομασία Τεσσαρακοστή αποτελεί την προετοιμασία των πιστών για την γιορτή της Ανάστασης του Χριστού από την οποία και προσδιορίζεται κατά έτος ως κινητή περίοδος. Διαρκεί από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου, οπότε ακολουθεί η Κυριακή των βαΐων και η Μεγάλη Εβδομάδα. Η Μεγάλη Εβδομάδα δεν είναι μέσα στην Σαρακοστή αν και συνεχίζεται η νηστεία.

Σε όλες τις ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής τηρείται νηστεία εκτός  το Σάββατο και την Κυριακή όπου γίνεται η ανάλυση του οίνου και του ελαίου, επιτρέπεται δηλαδή η κατανάλωση κρασιού και λαδιού. Κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα τηρείται η νηστεία ακόμα και το Μεγάλο Σάββατο.

Ο σκοπός της Μεγάλης Σαρακοστής είναι να προετοιμάσει τους πιστούς όχι μόνο να τιμήσει, αλλά και να εισέλθουν στο Πάθος και την Ανάσταση του Ιησού . Το σύνολο των Ορθοδόξων γύρω από τη ζωή της Αναστάσεως.

Η κυρά Σαρακοστή

Την κυρά Σαρακοστή
που΄ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας την έφτιαχναν
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να ρθει η Πασχαλιά.

Μαργαρίτα Μ. – Α’ Τάξη