Vivlosmania!!!

Mενού ιστολογίου:

Στήλες Εφημερίδας

Ιστορικό

Διαγωνισμός Διηγήματος

Διαγωνισμός Διηγήματος

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Διηγήματος...

Αναζήτηση

Blogroll

Ασφαλές Διαδίκτυο!

Το Διαδίκτυο είναι ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια μας, που όμως αν δεν το χρησιμοποιούμε σωστά μπορεί να εμπερικλείει κινδύνους. Η πρόκληση στο Διαδίκτυο είναι να μπορούμε να αναγνωρίζουμε πιθανούς κινδύνους,

να γνωρίζουμε τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων και να έχουμε επιλογές για αποφυγή τους και τερματισμό τους.

AfisaNo1-Small_2

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο σήμερα δεν είναι ακίνδυνη, ανεξάρτητα από τον τρόπο χρήσης των υπηρεσιών του. Υπάρχουν κακόβουλοι χρήστες και αρκετές δυνατότητες πρόκλησης ζημιών, τόσο στο επίπεδο του χρησιμοποιούμενου λογισμικού και υλικού όσο και σε προσωπικό επίπεδο

Ο αριθμός των χρηστών στο Διαδίκτυο έχει ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ! Ο τεράστιος αυτός αριθμός φανερώνει τη μεγάλη σημασία που έχει πλέον το Διαδίκτυο στη ζωή μας. Το Διαδίκτυο περιέχει, όμως, και αριθμό κινδύνων τους οποίους πρέπει να γνωρίζουν οι χρήστες.

Οι κυριότεροι κίνδυνοι που συνεπάγονται από τη χρήση του διαδικτύου είναι:

  • Ακατάλληλο Περιεχόμενο: Συνήθως με τον όρο ακατάλληλο περιεχόμενο, αναφερόμαστε σε περιεχόμενο το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ρατσιστικό ή ξενοφοβικό περιεχόμενο, προώθηση επιβλαβών συμπεριφορών, προώθηση τυχερών παιχνιδιών, προώθηση βίας κ.τ.λ.
  • Ανεπιθύμητα Μηνύματα: Ανεπιθύμητα Μηνύματα θεωρούνται τα μηνύματα εκείνα που υπό κανονικές συνθήκες οι χρήστες δεν θα επέλεγαν να δουν και τα οποία διανέμονται σε μεγάλο αριθμό παραληπτών. Παραδείγματα ανεπιθύμητων μηνυμάτων είναι μηνύματα που περιέχουν διαφημιστικά για αμφίβολα προϊόντα, μηνύματα με περιεχόμενο που συσχετίζεται με ψευδοτυχερά παιχνίδια, ψευδονομικές υπηρεσίες, κτλ.
  • Εκφοβισμός: Εκφοβισμός είναι δυνατό να συμβεί μέσω του Διαδικτύου και περιλαμβάνει εχθρική συμπεριφορά απέναντι σε άτομο ή ομάδα ατόμων με σκοπό την πρόκληση συναισθηματικής και ψυχολογικής βλάβης.
  • Ιοί: Ιός είναι κακόβουλο πρόγραμμα το οποίο εγκαθίσταται στον υπολογιστή συνήθως εν αγνοία του χρήστη και ενεργοποιείται είτε κάποια προκαθορισμένη χρονική στιγμή είτε ύστερα από κάποια συγκεκριμένη ενέργεια. Η ενεργοποίηση ενός ιού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα διάφορες συνέπειες, επικίνδυνες ή μη. Συγκεκριμένα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το συνεχές άνοιγμα διαφόρων παραθύρων στην οθόνη, μπορεί όμως και να προκαλέσει την καταστροφή δεδομένων σε αρχεία ή άλλες βλάβες. Ένας ιός ενσωματώνεται σε ηλεκτρονικά μηνύματα και προγράμματα, έτσι ώστε όταν ανοίξουμε τα μηνύματα αυτά ή εκτελέσουμε τα προγράμματα, ενεργοποιούμε άθελά μας και τον ιό.

Για να αποφύγουμε την αρνητική επίδραση του διαδικτύου, οφείλουμε να γνωρίζουμε τους κινδύνους του. Κάποια μέτρα που μπορούμε να πάρουμε ώστε να προστατευτούμε από αυτούς είναι:

1) Δεν πιστεύουμε όλα όσα διαβάζουμε στο διαδίκτυο, ελέγχουμε πολλές ιστοσελίδες αντί να εμπιστευθούμε την πρώτη που θα επισκεφτούμε.

2) Ανοίγουμε και απαντάμε μόνο τα emails που προέρχονται από άτομα που γνωρίζουμε.

3) Απορρίπτουμε την επαφή με εντελώς αγνώστους στο διαδίκτυο.

4) Αγνοούμε αυτούς που προσπαθούν να μας παρενοχλήσουν.

5) Δεν εκθέτουμε προσωπικά μας στοιχεία όπως όνομα, διεύθυνση ή το τηλέφωνο μας σε δημόσιες ιστοσελίδες.

6) Μπλοκάρουμε ενοχλητικούς ανθρώπους με το λογισμικό του chat μας.

7)  Σκεφτόμαστε πριν δημοσιεύσουμε οτιδήποτε στο διαδίκτυο.

Νεκταρία Βερυκόκκου (Α’ τάξη)

Αγγελική Μαργαρίτη (Α’ τάξη)