Vivlosmania!!!

Mενού ιστολογίου:

Στήλες Εφημερίδας

Ιστορικό

Διαγωνισμός Διηγήματος

Διαγωνισμός Διηγήματος

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Διηγήματος...

Αναζήτηση

Blogroll

Νέλσον Μαντέλα. Ο αγωνιστής κατά του ρατσισμού

Πέθανε την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου σε ηλικία 95 ετών στη Νότια Αφρική ο Νέλσον Μαντέλα  ο αγωνιστής σύμβολο,  υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Νέλσον Μαντέλα, υπήρξε ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της Νότιας Αφρική και εργάστηκε σκληρά για την εξάλειψη των πολιτικών του απαρτχάιντ του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια της δίκης του για τις δραστηριότητές του, ο Μαντέλα διακήρυξε:

 «Πάλεψα ενάντια στην κυριαρχία των λευκών, πάλεψα και ενάντια στην κυριαρχία των μαύρων. Αυτό που επιθυμώ είναι το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι συμβιώνουν αρμονικά και απολαμβάνουν ίσων ευκαιριών. Είναι ένα ιδανικό, το οποίο ελπίζω να ζήσω και να το πραγματοποιήσω. Αλλά αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω».

Δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ, έγινε μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου από  το 1944. Για 20 χρόνια τέθηκε επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. Ήταν ο πρώτος έγχρωμος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Πριν εκλεγεί πρόεδρος, ήταν από τους επικεφαλής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών. Αποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 1990, όταν ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλέρκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις. Ο Νέλσον Μαντέλα αμέσως παρότρυνε τις ξένες δυνάμεις να μην ελαττώσουν την πίεση που ασκούσαν στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για συνταγματική μεταρρύθμιση.

Η απελευθέρωσή του το 1990 σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο Νοτιοαφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος. Το 1993 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον τότε πρόεδρο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ. Το 1994 έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής σε εκλογές που επιτράπηκε  να ψηφίσουν λευκοί και μαύροι.

Έχασε τον ένα γιο του από AIDS και τον άλλο σε τροχαίο ατύχημα, το 1969 Από τότε ο Νέλσον Μαντέλα έγινε εξαιρετικά δραστήριος στην ενημέρωση και την πρόληψη της ασθένειας  AIDS. Ο ίδιος δήλωνε ότι ο μόνος τρόπος να αναδείξουμε το AIDS ως φυσιολογική ασθένεια είναι να μην το κρύβουμε και να κάνουμε τους ανθρώπους να πάψουν να το θεωρούν ως  κάτι που χτυπά ορισμένα μόνο άτομα τα οποία πηγαίνουν στην κόλαση και όχι στον παράδεισο.

Η κηδεία του Μαντέλα, την περασμένη Κυριακή ήταν γεγονός παγκόσμιου ενδιαφέροντος αλλά και συγκίνησης καθώς  δεκάδες ηγέτες από όλο τα μέρη της γης ενώθηκαν με χιλιάδες Νοτιοαφρικανούς για να τον αποχαιρετήσουν.

 

 

 

Βασίλης Ζ.- Μανώλης Κ.