Αειφόρο Σχολείο: Πολιτιστική Διαχείριση και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Εκπαίδευσης: «Διατροφή, Περιβάλλον & Υγεία» του ΚΠΕ-ΚΕΠΕΑ Ιεράπετρας και  στο Εθνικό Θεματικό Δικτύο «Βιώσιμη Πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία» του ΚΕΠΕΑ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου και του προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων “Αειφόρο Σχολείο: Πολιτιστική Διαχείριση και Βιώσιμη Ανάπτυξη”,  δημιούργησαν ένα βιβλίο για την τοπική γαστρονομία. Εκκινώντας από την παραδοχή ότι η σωστή διατροφή κάνει καλό όχι μόνο στην υγεία αλλά και στο περιβάλλον, ανακάλυψαν έναν σπουδαίο γαστρονομικό πλούτο συνταγών και γεύσεων.Το βιβλίο περιέχει παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών της εβρίτικης κουζίνας, παραδοσιακές σπιτικές συνταγές παλαιότερων μορφών ζωής που διατηρούνται στην περιοχή και ήθη και έθιμα της λαϊκής μας παράδοσης.

Το βιβλίο είναι συλλογικός καρπός μαθητών, γονέων, γιαγιάδων, εκπαιδευτικών, τοπικών πολιτιστικών φορέων και κατοίκων της περιοχής. Αφορμή στάθηκε μια εκπαιδευτική δράση που αυθόρμητα στήθηκε και υλοποιήθηκε από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, στρώνοντας ένα γιορτινό τραπέζι με παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής, παραμονές Χριστουγέννων σε σχέση με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων «Αειφόρο Σχολείο: Πολιτιστική Διαχείριση και Βιώσιμη Ανάπτυξη». Αυτόν τον γαστρονομικό πλούτο, τον άυλο πολιτισμό, την προίκα αυτού του τόπου που τροφοδοτείται από μια εύφορη πεδιάδα δυτικά του Έβρου αλλά και από τις μνήμες των κατοίκων, προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας, επιχειρούν να αποτυπώσουν. Σκοπός είναι η υιοθέτηση μιας βιώσιμης διατροφής, καθώς η προσαρμογή σε μια πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας και της παραγωγής τροφών. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με την τοπική ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής.

Η εκτύπωση του βιβλίου σε 100 αντίτυπα είναι αποκλειστικά ευγενική χορηγία της επιχείρησης «Μύλοι Θράκης Ι. Ουζουνόπουλος ΑΕ» στηρίζοντας, μ’ αυτό τον τρόπο, τον αγροδιατροφικό χαρακτήρα της θρακιώτικης κουζίνας και παράλληλα ενισχύοντας το εκπαιδευτικό μας έργο.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Ειρήνη Αμοργιανιώτη, Φιλόλογος

2 1714214320

Κατηγορίες: Εκπαιδευτικές επισκέψεις-δράσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση